SAÜ'lü Selvi, A Haber'deki programa katıldı

Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla katıldığı televizyon programda Kurtuluş Savaşı’nı değerlendirdi. Prof. Dr. Selvi, Türk ordusunun, İngiliz Genelkurmayınca 6 ayda aşılamayacağı iddia edilen alanı iki hafta içerisinde aştığını ve tarihi Türk şehirlerini kurtardığını ifade etti.

Sakarya Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haluk Selvi, A Haber’de yayınlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı özel programına katıldı. İlk olarak Kurtuluş Savaşı’nın başlama nedenlerinden bahseden Prof. Dr. Haluk Selvi, Büyük Taarruz’un, Şark Meselesi olarak isimlendirilen ve Türkleri Anadolu’dan geldikleri yere göndermeyi hedefleyen yüzyıllık bir projenin son halkası olduğunu söyledi. Türk ordusunun Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale ve Kut’ül Ammare’de gösterdiği başarılara dikkat çeken Selvi, “Netice itibarı ile mağlup olan bir Osmanlı Devleti var, 1919’da Fransız General d'Esperey Beyoğlu’nda, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’a girişine nazire yaparak beyaz bir atla büyük bir gösteri sergiledi. İtilaf Devletleri, Batı Anadolu ve İstanbul’u destekledikleri Yunan Devleti’ne bağlamak istiyorlardı, Anadolu’daki Yunan macerası da böyle başlamış oldu” ifadelerini kullandı.

"Sevr Antlaşması Tarihi Bir Belge"

Sevr Antlaşması’nın bir ütopya, bir hayal olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Haluk Selvi sözlerine şöyle devam etti: “Sevr Antlaşması elimizde olan tarihi bir belgedir ve bu belge açıkça İngiltere, Fransa ve Yunanistan’ın Osmanlı Devleti üzerindeki kesin düşüncelerini ortaya koyuyordu. Sevr ile iktisadi şartlar, sınırlar ve ordu sınırlandırılmış, Eskişehir, Ankara, Sivas ve Konya çevresinde yaşayacak olan küçük bir Anadolu devleti bırakılmıştı. Osmanlı’nın askeri kanadı için iki yol vardı: Sevr Antlaşması ve savaş sırasında imzalanan gizli antlaşmaları kabul etmek ya da bağımsız bir şekilde hayatını sürdürebilmek. Bu iki görüş 30 Ağustos zaferine kadar mücadele etti.”

"Mustafa Kemal Yunan Askerlerine Acıyordu"

Başkentte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile Atatürk Kültür Merkezi’nde kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni görüntülerinin eşlik ettiği program Prof. Dr. Haluk Selvi’nin Yunanistan’ın İzmir çıkartması hakkındaki konuşmaları ile devam etti. Anadolu’nun hemen hemen tüm kasabalarında işgallerin protesto edildiğine ve halkın işgaller dolayısıyla İstanbul’da bulunan İtilaf Devletleri temsilcilerine, Padişaha ve Sadrazama telgraflar gönderdiğini ifade eden Prof. Dr. Haluk Selvi, “Mustafa Kemal Paşa parça parça olan mücadeleyi bir bütün haline getirerek bu hareketin manasını onlara izah eden kişiydi” dedi. Kurtuluş Savaşı’ndaki vatanı koruma bilincinden bahseden Selvi: “Mustafa Kemal, savaş meydanında ölen Yunan askerlerini gördüğü zaman onlara acıyordu, ancak ‘Biz vatanımızı koruyoruz’ diyordu” şeklinde konuştu.

‘Altı Ayda Aşılamaz’ Denen Alan İki Haftada Aşıldı


Nihai askeri zaferi getiren Büyük Taarruz hakkında bilgilerini izleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Haluk Selvi: “Büyük Taarruz dediğimiz süreç 14 gün sürdü. 30 Ağustos’taki zaferden sonra Mustafa Kemal Paşa ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!’ emrini vermesiyle birlikte dağınık haldeki Yunan askerleri hızlı bir şekilde İzmir’e doğru kaçmaya başladı. 1 Eylül’den itibaren 11 gün içerisinde işgal altındaki tarihi Türk şehirleri kurtarılmaya başlandı. Yunanların savunma hattını kurduğu toplarla donatılmış ve İngiliz Genelkurmayınca altı ayda aşılamayacağı iddia edilen alan iki hafta içerisinde aşıldı” İfadelerini kullandı.

SAÜ'lü Selvi, A Haber'deki programa katıldı
SAÜ'lü Selvi, A Haber'deki programa katıldı
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
f1cff909fa52ddd57a5f2f3f25ed1bd6@