SAÜ'nün Güneş Enejili Aracı SAGUAR NL1 Avustralya'da

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğrencileri tarafından tasarlanan 'Güneş Arabası Saguar NL1' Avustralya'da gerçekleştirilecek olan Dünya Solar Yarışları için Melbourne kentine götürüldü.

SAGUAR ekibinin sözcüsü Mehmet Burak Mısırlı, 20 aracın katılacağı 3 bin kilometrelik parkurda en iyi dereceyi hedeflediklerini söyledi.

Değişik ülkelerden yaklaşık 20 aracın katıldığı Dünya Solar Yarışları'nda ülkedeki Adelide ile Darvin arasındaki 3000 kilometrelik parkuru kat edecek olan SAGUAR (Sakarya Üniversitesi Güneş Arabası) ekibi iyi bir dereceyi hedeflediklerini açıkladı.

Mısırlı, "İlk araç 2004'te tasarlandı. Ancak maddi olanaksızlıklardan dolayı ilk aracımızı 2005 yılında hayata getirdik. Türkiye'deki yarışlarda birincilik, ikincilik ve üçüncülük derecelerimiz var. Bu başarıların ardından SAGUAR ile Avustralya'ya geldik. Adelide'den Darvin'e kadar sürecek 300 kilometrelik parkuru en iyi şekilde tamamlamayı umuyoruz." dedi.

SAGUAR'ın Avustralya ayağı sponsorlarından Avustralyalı işadamı Ali Fuat Kahveci, Türk öğrencilerinin yaptığı aracı desteklediklerini ifade etti.

SAGUAR ekibi, katkılarından dolayı Kahveci'ye 'Teşekkür Belgesi' verdi.

Ekim 2003'te bir 'Çevre ve Enerji' dersinde gündeme gelen SAGUAR projesi, Şubat 2004'te SAÜ Güneş Arabası ekibinin kurulması ile başladı. 2004 Aralık ayına kadar tasarımı üzerine çalışılan SAGUAR, 2005 yılında üretilen X4 modeli ile Formula G 2005 Yarışı'na katıldı. SAGUAR, en düşük bütçe ile (yaklaşık 17 bin TL) Türkiye 4. olma başarısını gösterdi. 2006'da elektronik, mekanik ve aerodinamik olarak büyük değişiklikler ile SAGUAR'ın X5 modeli üretildi. 90 kilometre hızın üstüne çıkan 2 güneş arabasından biri olan SAGUAR X5, Ege Kupası yarışlarını grup birinciliği ve genel klasman ikinciliği ile tamamladı.

2007 yılında fotovoltaik dizi gücü artırılmış ve çeşitli ölçme sistemleri ile desteklenen SAGUAR, X6 modeli ile yine büyük bir başarı ortaya koyarak 50'yi aşkın araç arasında Türkiye 3.'lüğünü elde etti.

SAGUAR, 2008 yılında da TÜBİTAK'ın Formula G tasarım ödülüne layık görüldü.

15 yıl önce
Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Güneş Enerjisi, Yakıt Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Güneş Enerjisi, Yakıt
Mertsan güneş enerji sistemleri
güneş enerjisi
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
4b853e906e70a4d9be1252f94bb87f6a@