Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH) ve Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘3’üncü MS hastalığı’ isimli konferans, hasta ve hasta yakınlarına anlatıldı.
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'nde gerçekleşen konferansa ilgi büyüktü. İlk olarak MS (Multiple skleroz)hastalığı nedir konusunu anlatarak sunum yapan Doç. Dr Dilcan Kotan Dündar daha sonra MS hastalığıyla ilgili bilgiler verdi. Dündar yaptığı sunumda, “MS hastası nasıl beslenmeli. Aslında MS’nin özel bir diyeti yok. MS’nin en önemli durumu hazır çorbalarda, şoklandırılmış et ürünlerinde beyinde bu lezyonları uyardığını bildiğimiz bazı yiyecekler var. Ama hazır ürünler, fabrikasyon ürünler, koruyucu katkı maddeleri ne yapıyor bünyesel sistemi nasıl etkiliyor bilmiyoruz. Ama mümkün oldukça doğal beslenmeyi öneriyoruz. Yeterince doğal ve farklı ürünler beslenmelerini söylüyoruz. Ama özel bir diyette söylemiyoruz. Yeterince dinlenip, sağlıklı beslenip bünyeyi güçlendirdiğimiz zamanda bu hastalığın bünyesel zemininde kırmış oluyoruz” dedi.
MS genetik bir hastalık mı sorusunada cevap veren Doç. Dr. Dündar, “MS genetik bir hastalık değil. Biliyoruz ki yatkın olan ailelerde ise daha sık görülen bir şey. Toplumda görülme ihtimali yüz binde 3 -5 dedik ya aileden biri MS ise çocuklarda görülme ihtimali biraz artıyor. Direk katılımlı olmayan bir hastalıktır” diye konuştu.
MS kesin tedavi edilebilecek mi sorusuna da cevap veren Doç. Dr Dilcan Kotan Dündar, “ Tabiki hepimiz ilaçlara sahibiz. Tabiki ilaçlarımız düzenli kontrol altında ve ataklar etkin tedavi edildiğinde kontrol altında tutabildiğimiz bir hastalık. Ama onun dışında ve çok şanslı bir dönemdeyiz. Toplam 4 tane ağızdan alınan Ms ilacı çıktı. İğnenin yoruculuğu var. Piyasada 4 tane iğne var. Hepinizin yorgunluğunun bu olduğunu iyi biliyoruz. Bu ilaçların hepinizde bir yorgunluk yaptığınızı biliyoruz. Bu ilaçlarda çoğunuzun ataklarını kontrol altına alıyor” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr Dilcan Kotan Dündar’ın konuşmaların ardından Yrd. Doç.Dr Gürkan Kayabaşoğlu MS hastalarında nazal fonksiyonlar, Arş. Gör. Dr. Yavuz Tarık Atik MS hastalarında ürolojik ve cinsel işlev bozuklukları ve Psikolog Gamze Göktürk MS hastalarıyla psikoterapenin esasları hakkında katılanlara bilgi verdiler.