Karın ağrısı şikâyetiyle Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi (SEAH) Acil Servisine başvuran 45 yaşındaki Hikmet Pınar, karın damarındaki yırtık nedeniyle ameliyata alınarak hayata tutundu.
Şiddetli karın ağrısı nedeni ile Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Acil Servisine getirilen 45 yaşındaki Hikmet Pınar da, yapılan ileri tetkikler neticesinde kalpten çıkan Aort damarının karındaki bölgesinde balonlaşmaya bağlı yırtıldığı ve karın içerisine fazla miktarda kanama olduğu tespit edildi.
Hayati tehlikesi bulunan Pınar, kalp ve damar cerrahi yoğun bakım ünitesine alınarak acil olarak ameliyat edilmesine karar verildi. Daha sonra genel durumu ve ağırlığı dolayısıyla uzun bir süredir SAÜ Eğitim Araştırma Hastanesi’nde başarılı bir şekilde uygulanan kapalı yöntem ile damar onarım tekniği uygulanmasına karar verildi. Hastanın operasyonu Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kara öncülüğünde, Op. Dr. Hakan Saçlı ve Op. Dr. Halil İbrahim Erkengel ve anestezi tarafından oluşan ekip ve Kardiyoloji Kliniğiyle tam bir koordinasyonla anjiografi ünitesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
Genellikle yüksek tansiyon ve damar sertliği olan hastalarda aort damarındaki balonlaşmalara bağlı gözlemlenen damar yırtıkları, özellikle 50’lili yaşlardan sonra sık gözlense de genç yaştaki hastalarda da gözlemlenebiliyor. Uzmanlar, bu tarz hastalıklarda ölüm oranlarının azaltılması ve erken tanı amacı ile 40 yaş üstündeki herkese, Aort damarını görüntülemek amaçlı yapılacak karın ultrasonu ve ekokardiyografi gibi tetkiklerin yapılmasını öneriyor. Uzmanlar, erken tanı ile alınacak önlemlerin bu tür hastalıklarda hayat kurtarıcı olduğunu belirtti.
Hayati tehlikesi en yüksek ve en ölümcül kardiyak acil hastalıklardan olan aort yırtıklarında, hastaların yarısı hastaneye yetişemeden hayatını kaybetmekte ve hastaneye yetişenlerin de ameliyatları çok yüksek riskli olup hasta ameliyata alınabilse bile yüzde 50-80 arasında ölüm oranları gözlenebiliyor.