Seçmenler Sandık Başında

Türkiye genelindeki 48 milyon 6 bin 650 seçmenin oy kullanması için 177 bin 50 sandık kuruldu.  Seçimlerde, 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve 1974 belde belediye başkanı belirlenecek. Seçimde, il genel meclisi için 3284, ilçe belediye meclisi için 14 bin 617, belde belediye meclisi için ise 17 bin 946 üye seçilecek.

YSK kararına göre, saat 07.00 itibariyle sandık başına gitmeye başlayan Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'teki seçmenler için oy verme işlemi saat 16.00'da sona erecek.

Bu illerin dışında kalan Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Konya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Yalova, Karabük, Osmaniye ve Düzce'de ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılacak.

Seçmen oyunu, belediye, il genel meclisi, köy ve mahalle seçimleri için ayrı ayrı belirlenmiş sandıklarda kullanacak.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy verebilecek.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmen varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini toplayıp tespit ettikten sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den veya YSK'nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00'de başlayacak ve YSK'nın o yer için belirlediği bitiş saatinde sona erecek. Buralarda diğer hükümler aynen uygulanacak.

Oy verme günü sandık başına gelen seçmen, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sırayla birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve özürlüler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek. Yaşlılar ile özürlülere yardım edenlerin de öncelikle oy kullanmalarına izin verilebilecek.

Görme özürlüler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla özürlüye yardım edemeyecek.

Tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlüler yeterli güvenlik tedbirleri alındıktan sonra, ceza infaz kurumları ve tutukevi idaresinin belirleyeceği bir düzen içinde oy kullanacakları sandık bölgesine getirilecek. Tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülerin serbest ve gizlilik içinde oylarını kullanmaları sandık kurulu tarafından sağlanacak.

Parmaklar Boyanmayacak, T.C Kimlik Numarası Şart

Seçmen bilgi kağıdını gösteremeyenler, T.C Kimlik Numarası taşıyan kimlik belgeleriyle oylarını kullanabilecek.

298 sayılı Kanun'da 5749 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullanma zorunluluğu getirildi. Bu nedenle vatandaşlar, üzerinde T.C Kimlik Numarası bulanan nüfus cüzdanının yanı sıra üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, sarı basın kartı, askeri kimlikler ve hologramlı öğrenci kimlikleri gibi belgelerle oy kullanabilecek.

Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayan vatandaşlar ise nüfus dairelerinden aldıkları ''nüfus kayıt örneği''ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz etmeleri halinde oy verebilecek.

Bugünkü Yasaklar

Seçimlerin sağlıklı ve düzenli şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla YSK'ca belirlenen yasaklara göre, bugün sabah saat 06.00'dan gece saat 00.00'a kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi, içilmesi yasak olacak.

Oy verme süresince bütün umumi eğlence yerleri kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğini taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Bugün saat 06.00'dan saat 00.00'a kadar, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse ateşli silahlar, patlayıcı maddeler, her türlü kesici, delici ve bereleyici aletler, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler taşıyamayacak.

Bugün saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organları tarafından seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ancak radyolarda YSK tarafından seçimle ilgili olarak verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek, saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. YSK, isterse yayın yasaklarını saat 21.00'den önce de kaldırabilecek.

Görevleri

Büyükşehir Belediye Başkanları

Büyükşehir Belediye Başkanları, büyükşehir tüzel kişiliğini temsil etmek ve onun en üst amiri olarak belediye teşkilatını kanunlarla ve stratejik plana uygun olarak yönetmek için seçiliyorlar. İlçelerde de aynı görevi ilçe belediye başkanları üstleniyor.

İl ve İlçe Belediye Başkanları

Büyükşehir olmayan belediyelerde il belediye başkanları seçiliyor. İl belediye başkanları da illerde büyükşehir belediye başkanına benzer yetkiler kullanıyor. Büyükşehirlerde olduğu gibi illerde de ilçe belediye başkanları seçiliyor.

Belediye Meclis Üyeleri

Belediye meclisleri, belediyenin karar organı olarak görev yapıyorlar. Belediye meclisine seçilen üyeler, belediyenin bütçesinden imar çalışmalarına, yatırım yapılacak alanlardan meydan, cadde, sokak, park, tesis ve benzerlerine isim vermeye, mahallelerin kurularak kaldırılmasına kadar şehirle ilgili konularda karar veriyorlar.

İl Genel Meclis Üyeleri

İl genel meclisine seçilen üyeler ise stratejik plan ile yatırım ve çalışma programlarını, il özel idaresi faaliyetlerini, personelin performans ölçütlerini görüşerek karara bağlıyorlar. İl genel meclisleri, il çevre düzeni planı ile belediye sınırları dışındaki alanların imar planlarını da görüşerek karara bağlıyor.

Mahalle Muhtarları

Mahalle muhtarları seçim zamanlarında sandık seçim kurullarına, sağlık ocağı ve sağlık merkez kurullarına, emlak vergisi ile ilgili olarak arsaların bedel tespit komisyonlarına katılıyorlar. Muhtarların, salgın ve bulaşıcı hastalıkları şüpheli kişileri ilgili kuruluşlara bildirmek, askerlik ve seferberlik başta olmak üzere tebligatların yapılmasına yardımcı olmak, Yeşil Kart çıkartmak, ilmühaber ve nüfus kağıdını kaybeden ya da yenisini çıkartmak isteyenlere gerekli olan belgeleri düzenlemek görevleri bulunuyor.

Köy Muhtarları ve İhtiyar Heyeti

Köy muhtarlarının mahalle muhtarlarından çok daha fazla sorumlulukları bulunuyor. Köy muhtarları, köyün sınırı içinde asayişi korumak, her ay içinde köyde doğan, ölen, nikáhlanan, boşananların kayıtlarını bildirmek, vergi toplamak için gelen tahsildarlara yardım etmek gibi görevleri de üstleniyorlar.

Seçilenler Ne Kadar Maaş Alıyor

Büyükşehir B. Başkanı 7.000-10.000 TL (5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre nüfusa göre katsayı çarpımı ile belirleniyor)

İlçe Belediye başkanı 2.500-3.500 TL (Belediye Kanunu’na göre nüfusa göre katsayı çarpımı ile belirleniyor)

İl Genel Meclisi Üyeleri Maaş almıyorlar. Sadece katıldıkları oturumlardan "huzur hakkı" alıyorlar. Katılınan oturum sayısına göre 750 TL’yi buluyor. (5302 İl Özel İdaresi Kanununun 24. maddesine göre Meclis toplantılarına katıldıkları her gün için; il genel meclisi başkanına 2600 gösterge, diğer meclis üyelerine 2200 gösterge rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödeniyor)

Belediye Meclis Üyeleri Maaş almıyorlar. Belediye başkanına ödenecek aylık brüt ödeneğin üçte birini geçmemek üzere Meclis tarafından belirlenecek "Huzur hakkı" veriliyor. Bu nedenle de belediye meclis üyelerinin "huzur hakkı" Belediye Başkanının aldığı maaşa göre farklılık gösteriyor. Toplantı başına 30 TL-200 TL arasında "huzur hakkı" alıyorlar. (5393 sayılı Belediye Kanunu 32. madde)

Muhtar Maaş 280 TL. Ancak, muhtarlık işlemleri için işlem başına ücret alındığı için büyük kentlerde bu miktar 3 bin TL’yi bulabiliyor.
15 yıl önce
ahşap sandık