SEDAŞ, Dünya Çocuk Gününü kutladı

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, Dünya çocuk günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Bölgemizde, sanayiden, sağlığa, ticaretten, aydınlatmaya, imalattan, eğitime, bilişimden finansa vb. daha pek çok alanda enerjimiz ile katma değer sağlıyoruz. Tehlikeli ve meşakkatli bir iş olan elektik dağıtım faaliyetleri ile gece gündüz demeden Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce illerinin tamamında 3,4 milyon nüfusa, 1,6 milyon müşteriye sürekli ve kesintisiz elektrik hizmeti vermeye çalışıyoruz. Tüm okullarımız ve çocuklarımızın sosyal alanlarının elektrik enerjisi ile aydınlatılmasını sağlıyor, bu hizmetleri gerçekleştirmekten, mutluluk duyuyoruz.” dedi.

SEDAŞ ENERJİSİ İLE ÇOCUKLARIN YANINDA

Güven açıklamasının devamında; “Dünya Çocuk Gününü Kutluyoruz. Hepimiz çocuklarımızın, yarının büyükleri, geleceğin güvencesi ve yöneticisi olduğunu biliyoruz. Dünyada, çocukların iyi yetiştirilmesi tüm ulusların ortak sorunu. Tüm SEDAŞLILAR, çocuklarına haklarını anlatacaklar. Tüm çocuklar haklarını bilerek büyümeliler. Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi kutlanan ve bu yıl 2 Ekim’e rastlayan Dünya Çocuk Günü'nde çocuk haklarına göz atmak hepimizin sorumluluğu olmalı. Sevgi ve ilgi görmek, oyun oynamak, barınmak ve korunmak, dinlenmek ve eğlenmek, sağlık hizmetlerinden yararlanmak, dengeli ve düzenli beslenmek, temiz bir çevrede yaşamak, ihmal edilmemek, istismar, şiddet ve tehlikelere karşı korunmak, okula gitmek ve eğitim görmek, her çocuğun hakkıdır. Enerjimiz ile çocukların yanındayız” dedi.

SEDAŞ ÇOCUK HAKLARINI TANIYOR

Güven ayrıca; “Dünya ülkeleri ile Devletimizin de imza atarak kendi sorumluluklarını kabul ettiğini bildirdiği çocuk haklarını, SEDAŞ olarak tanıyor ve kamu hizmeti kapsamında sağladığımız enerji dağıtımı ile çocuklarımızın aydınlık sokaklarda güven içinde okullarına gidip gelmelerine katkı sağlamaktan, sağlık, oyun, barınma, eğlenme, güvenlik, eğitim haklarını kullanırken onlara aydınlık alanlar oluşturmak için 7/24 ekiplerimiz ile görev yapmaktan onur ve mutluluk duyuyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun çocukların da maruz kaldığı acıların ve şiddetin, açlık ve yoksulluğun önlenmesine çalışılması ve son bulmasını, dünyanın gelişmemiş ülkelerinde elektriğe ve temiz suya, sağlık imkanlarına kavuşamamış çocukların ve milyarlarca insanın sorununa kayıtsız kalınmamasını diliyoruz.” dedi.

BİLGİ İÇİN:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇOCUK HAKLARI BİLDİRGESİ

20 Kasım 1959

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, çocuğun mutlu bir çocukluk geçirmesi ve kendisinin ve toplumun iyiliği için burada öne sürülen hak ve özgürlüklerden yararlanması amacıyla bu Bildirgeyi ilan eder ve ana ve babaları, kadın-erkek herkesi, gönüllü örgütleri, yerel makamları ve Hükümetleri bu hakları tanımaya ve aşağıdaki ilkeler uyarınca giderek alınacak yasal ve başka önlemlerle bu hakları gözetmeye çağırır. 142 Ülke ile Ülkemizin de onay verdiği bu bildirgedeki çocuk hakları şunlardır;

İlke 1

Çocuk, bu Bildirgede öne sürülen haklardan yararlanır. Her çocuk, kendisinin ya da ailesinin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, ulusal ya da toplumsal köken, mülkiyet, doğuş ve başka bir statü bakımından herhangi bir ayrım yapılmaksızın bu haklara sahiptir.

İlke 2

Çocuk, özel olarak korunur, yasalar ve başka yollarla sağlıklı ve normal biçimde, özgürlük ve saygınlık koşullarında bedensel, zihinsel, ahlaki, manevi ve toplumsal olarak gelişmesine olanak sağlayacak fırsat ve kolaylıklardan yararlanır. Bu amaçla çıkarılacak yasalarda, çocuğun çıkarları önde gelir.

İlke 3

Çocuğun doğuştan başlayarak bir isme ve vatandaşlığa hakkı vardır.

İlke 4

Çocuk toplumsal güvenlik olanaklarından yararlanır. Sağlık içinde gelişme ve yetişme hakkı vardır. Bu amaçla kendisine ve annesine özel bakım ve korunma olanakları sağlanır. Bu olanaklar doğum öncesi ve doğum sonrası bakımı da içerir. Çocuğun, yeterli beslenme, barınma, eğlenme ve sağlık hizmetlerine hakkı vardır.

İlke 5

Bedensel, zihinsel ve toplumsal bakımdan özürlü çocuğa özel durumunun gerektirdiği gibi davranılır ve özel eğitim ve bakım sağlanır.

İlke 6

Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu gelişmesi için sevgi ve anlayışa gereksinimi vardır. Ana-babanın bakım ve sorumluluğu altında ve her durumda yakınlık, maddi ve manevi güvenlik ortamında elden geldiğince yetiştirilir. Ailesiz ve yeterli destekten yoksun çocuklara özel bakım sağlamak, toplum ve kamu makamlarının ödevidir. Çok çocuklu aile çocuklarının korunması amacıyla devletçe ve başka kaynaklardan yardım sağlanır.

İlke 7

Çocuğun, en azından ilköğretim aşamasında ücretsiz ve zorunlu bir eğitim almaya hakkı vardır. Çocuğa, genel kültürünü geliştirmeye yarayacak ve eşitlik temeli üzerinde yeteneklerini, yargı gücünü, manevi ve toplumsal sorumluluk duygusunu geliştirmesine ve yararlı bir toplum üyesi olmasına olanak sağlayacak bir eğitim verilir.

Çocuğun eğitiminden ve rehberliğinden sorumlu olanlar için yol gösterici ilke, çocuğun çıkarlarıdır. Bu sorumluluk her şeyden önce ana babasınındır.

Çocuk, eğitimle aynı amaçlara yönelik oyun ve eğlenme konusunda tüm olanaklarla donatılır; toplum ve kamu makamları çocuğun bu haktan yararlanma olanaklarını artırmaya çaba gösterir.

İlke 8

Çocuk her durumda korunma ve yardımdan ilk yararlanacaklar arasındadır.

İlke 9

Çocuk, her türlü ihmal, zulüm ve sömürüye karşı korunur. Çocuk, her ne biçimde olursa olsun alım-satım konusu olamaz. Çocuğun, uygun bir yaş sınırına ulaşmadan önce çalışmasına izin verilmez; hiçbir durumda sağlık ve eğitimine zarar verecek ve bedensel, zihinsel ya da ruhsal gelişmesine engel olacak bir işte çalışmasına yol açılıp izin verilemez.

İlke 10

Çocuk ırk, din ve başka herhangi bir ayrımcılığı besleyen uygulamalardan korunur. Anlayış, hoşgörü ve halklar arasında dostluk, barış ve evrensel kardeşlik ruhuyla, güç ve yetkilerini insanlığın hizmetine sunması gerektiği bilinciyle yetiştirilir.
SEDAŞ, Dünya Çocuk Gününü kutladı
7 yıl önce
Çocuk jimnastiği
çocuk göz sağlığı