SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) Genel Müdürü Yunus Bekircan, Ocak Ayı içinde kutlanan Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle Elektrik enerjisi kullanımında tüm vatandaşların enerjiyi verimli kullanmaları ve bilinçli birer tüketici olmaları çağrısında bulundu.
Bekircan: “Enerji tasarrufu, enerjinin kısıtlanması değil, enerjinin verimli kullanılmasıdır. Enerjinin verimli kullanılması, ekonomiye, küresel ısınmaya, çevrenin temiz kalmasına da olumlu katkı sağlar” dedi.
Yunus Bekircan, elektrik enerjisinin üretildiği anda tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Depolanamadığı için üretilmesiyle ilgili iyi bir planlanma yapılması ve enerjinin verimli kullanılması gerekir” dedi.
Yunus Bekircan, gelişmiş ülkelerde az enerji ile çok ekonomik değer elde edildiğini, elektrik enerjisi tasarrufunun kullanılan enerjinin kısıtlanması anlamına gelmediğini, enerji ile sağlanan konfordan ve enerji ihtiyacından ödün vermeden aynı işin daha az enerji harcayarak yapılması anlamına geldiğini, enerji tasarrufundan enerjinin verimli kullanılmasının anlaşılması gerektiğini belirtti.
Genel Müdür Yunus Bekircan, Enerji kaynaklarının hayatımızda önemli bir yer tuttuğunu ve yaşantımızın en önemli unsurlarından birinin enerji olduğunu belirtirken, enerjinin, iş yapabilme gücü olduğunu ve ülkelerin gelişmişlik düzeyi ölçütü olarak kişi başına tüketilen elektrik enerji miktarının dikkate alındığını söyledi.
Yunus Bekircan; “Ancak Enerji tüketimindeki artış tek başına gelişmişlik düzeyinin artması olarak algılanmamalı. Gelişmişlik, az enerji kullanarak çok ekonomik değer oluşturmakla ölçülmeli. Enerji tasarrufu ise enerjinin akıllıca kullanımı ile kayıpların en aza indirilmesi, aynı enerji ile daha çok iş yapılması demek. En ucuz enerjinin tasarruf edilen enerji olduğu unutulmamalıdır” dedi.
Genel Müdür Yunus Bekircan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sadece aydınlatmada dikkat edilecek birkaç küçük ayrıntıyla bile önemli oranlarda elektrik tasarrufu yapılabiliyor. Örneğin, akkor flamanlı 100 watt'lık (W) normal bir ampulle günde 7 saat enerji tüketen bir ailenin aylık tüketimi 21 kilovat saate (kWh) ulaşırken, aynı ışık akışını veren hergün aynı sürede kullanılan 20 watt'lık kompakt fluoresan ampulle aylık tüketim 4 kWh'a kadar düşüyor. Evimizin aydınlatma şeklinde yapılacak değişiklikle elektrik kullanımında % 80 oranında tasarruf edilebilmektedir. Türkiye'de tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payının yüzde 25 civarında olduğu düşünüldüğü için tasarruf edilecek enerji ülke ekonomisine çok büyük oranda katkı sağlayacak, yatırımlara ayrılacak pay artabilecektir. Her bireyin bilinçli enerji tüketimi ile yapacağı enerji tasarrufu, daha verimli kullanılacak büyük enerji kaynaklarının yaratılmasını sağlayacaktır. Fosil yakıtların kullanımının azalması ile küresel ısınmanın ve çevre kirliliğinin de önleneceği, enerji tasarrufunun temiz çevreye katkı sağladığı da bilinmektedir. Evimizde boşa yanan lambaları söndürmeli, bozuk musluklarımızı onarmalıyız. Suyumuzun boşa akmasını önlemeli, televizyon, radyo, bilgisayar gibi aletleri kullanmadığımız zamanlarda kapalı tutmalıyız. Çünkü bunlar standby durumundayken de elektrik tüketirler. Kışın pencere yalıtımlarına daha çok özen göstererek, fazla ısı enerjisi kullanımını önlemeliyiz. Gereksiz yere araçlarımızı kullanmamalı, mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmalıyız” dedi.