Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. (SEDAŞ) ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) arasında 13. dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.
SEDAŞ çalışanlarına ilk yılın birinci dönemi için yüzde 4, ikinci dönem için yüzde 5, ikinci yılın ilk altı ayı için yüzde 2,5, ikinci altı ayı için yüzde 2,5 artı enflasyon farkı ücret artışı sağlandı.
Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi sonucu 11 Şubat 2009 tarihinde düzenlenen devir teslim töreniyle Akkök, Akenerji-Cez (Akcez) ortak girişimi grubuna devredilen SEDAŞ ile Tuna Tan Tesislerinde düzenlenen törende Tes-İş Sendikası ile 600 işçiyi kapsayan toplu sözleşme imzaladı.
SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven yaptığı konuşmada, özelleştirme sonrası gerçekleştirilen ilk toplu sözleşme görüşmelerini sonuçlandırmış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Teşekkür Etti
Çalışanları memnun edecek bir toplu iş sözleşmesine imza attıklarına inandığını anlatan Güven, şöyle konuştu: "Görüşmeler süresince Tes-İş Sendikası yöneticilerine gösterdiği yaklaşım nedeniyle teşekkür ediyorum. Toplu iş sözleşmesine göre çalışanlarımıza birinci yılın ilk altı ayında yüzde 4, ikinci altı ayında yüzde 5, ikinci yıl ilk altı ayında yüzde 2,5, ikinci altı ayında yüzde 2,5 artı enflasyon farkı ücret artışı ile birlikte gıda, giyim yardımı, yemek bedeli ve sosyal yardım tutarlarında ilave artışlar yapılmıştır."
Tes-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Sedat Çokol da, özel sektör ile ilk toplu sözleşmeye imza attıklarını belirterek, şirket yetkililerinden taşeron firmada çalışan işçilerin kadroya alınmasını istedi.
Tes-İş Sendikası Genel Merkez Şube Sekreteri Mustafa Şahin de sendikacıların altyapı olmayan özelleştirmelere karşı olduğunu ancak yasal altyapısı sağlam olan özelleştirmelere karşı olmadıklarını söyledi.
SEDAŞ HİZMETİNİ ARTIRDI
Akenerji Genel Müdürü ve SEDAŞ Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Ümit Danışman, devir teslim üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen ciddi bir yol aldıklarını belirterek, "SEDAŞ 1,3 milyon müşterisine kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtımı vaadini gerçekleştirmek üzere hizmet verdiği bölgelerde yaptığı yatırımlarla hizmet kalitesini artırdı" dedi.
SEDAŞ'ın bir yandan yeni yatırımları bir yandan da müşteri memnuniyetini hayata geçirdiğini anlatan Danışman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müşteri memnuniyeti çalışanlar sayesinde olur. Bunun için çalışanlarımıza sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir iş ortamı sunmaya çalışıyoruz. Özelleştirme sonrası SEDAŞ'ta istihdamın azalması beklendi. Ancak biz tam tersini yaptık. İstihdam artışı oldu. Özelleştirme sürecinde kendi tercihi ile emekliliğini isteyerek kurumdan ayrılan veya başka resmi kurum ve kuruluşlara geçen personelden doğan açığı kapatmak için ilk etapta 110 kişi istihdam edildi. Yeni katılan personeliyle birlikte SEDAŞ'ta şimdi 2 bin 85 kişi istihdam ediliyor. SEDAŞ'ı daha da büyüteceğiz."
Konuşmaların ardından şirket ve sendika yöneticileri iki yıllık toplu sözleşmeye imza attı.