Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş, (SEDAŞ) Tüketici Hakem Heyeti aracılığı ile faturalardaki; TRT payı, belediye tüketim vergisi, dağıtım bedeli, kayıp kaçak bedeli, PSH bedeline itiraz edenleri uyardı. SEDAŞ tüketicilerin yüksek mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri ile karşılaşmamaları için elektrik faturalarında yer alan ödeme kalemlerine itiraz hususunda dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.
SEDAŞ’tan yapılan açıklamada, fatura ödeme kalemlerine ilişkin yapılan haberlerde emsal niteliği taşımayan Mahalli Mahkeme ve Hakem Heyeti kararlarının yer aldığını ve tüketicilere yanıltıcı bilgiler verildiğini savundu. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlığı’nın 2013/6058 numaralı kararında, elektrik faturalarındaki fiyat tarifesi unsurlarının kanunun temel amaçlarına uygun şekilde EPDK tarafından belirlenen düzenleyici işlem olduğu, tüzel ve gerçek kişiler için bağlayıcı nitelik taşıdığı ve tarifelerin uygulanmasının elektrik dağıtım ve perakende satış lisansı sahibi tüzel kişiler için yasal bir zorunluluk olduğu dile getirildi.
Açıklamada, bahse konu kararda, ilgili şirketlerin tarifeyi değiştiremeyecekleri gibi, tarifeler kapsamında belirlenmiş bir bedeli (TRT payı, belediye tüketim vergisi, dağıtım bedeli, kayıp kaçak bedeli, PSH bedeli) tahsil etmeme gibi bir davranışta da bulunamayacakları, perakende satış lisansı sahibi elektrik dağıtım şirketlerinin tarifeleri uygulayıp uygulamama ve kayıp kaçak bedelini tahsil edip etmeme gibi bir inisiyatifi de bulunmadığı ifade edildi.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
“SEDAŞ olarak, Mahalli Mahkeme ve Hakem Heyeti kararlarının emsal niteliği taşımadığını bir kez daha belirtmek isteriz. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanlığı’nca alınan bozma kararının sadece yerel mahkemeler yönünden bağlayıcı olduğunu belirtir, tüketicilerin yüksek mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri ile karşılaşmamaları için elektrik faturalarında yer alan ödeme kalemlerine itirazı hususunda dikkatli olmaları gereken bu noktaları kamuoyunun ve değerli basınımızın bilgisine sunarız.”