SEDAŞ'tan yeni yeraltı trafo merkezi yatırımı

SEDAŞ Sakarya İl Merkezinde Çark Caddesi üzerinde sürekli artan elektrik talebini karşılayacak yeni yeraltı trafo merkezi yatırımını tamamlayarak devreye aldı.

Çark Caddesi\'nde Kayın İş Merkezi karşısında yer alan Pasaj 2000 İş Merkezi, Cevat Bey ve Demircioğlu Pasajları ile Lc Waikiki Mağazası sırasında yer alan iş merkezlerinin elektrik dağıtım şebekesinden çektikleri enerji yükünü karşılayacak olan 2 adet 800 KVA\'lık trafo, Atatürk Bulvarı\'ndaki Şemsiyeli Park sınırında yeraltı trafo merkezi içinde konuşlandırıldı. Bu yeraltı trafo merkezi, Pasaj 2000 İş Merkezi sırasında yer alan iş merkezlerinde, zaman içinde artacak elektrik ihtiyacı taleplerini de karşılayacak.

Yatay sondaj

1990\'lı yıllardan itibaren Avrupa ülkelerindeki projelerde kullanılmaya başlanan ve "Çevre Dostu" olarakta nitelendirilen "Yönlendirilebilir Yatay Sondaj" çalışması, SEDAŞ tarafından uzun süredir yatırım çalışmalarında tren yolu ve özellikle karayolu geçişlerinde kullanılıyor. Atatürk Bulvarı\'nda da çevrede yol ve kaldırımlara zarar vermeden, açık kazı yapmadan, gündelik hayatı etkilemeden, trafiği ve yayaları engellemeyen yatay sondaj sistemi kullanıldı. Şemsiyeli Park sınırında yeraltı trafo merkezine bağlanacak yeraltı kabloları, yatay sondaj çalışması ile açık kazı yapılmadan, Atatürk Bulvarı\'ndan karşıdan karşıya yatay sondaj teknolojisi ile geçirilerek, Çark Caddesi başındaki dağıtım panosuyla irtibatlandırıldı.

Modern tesisler

Şemsiyeli Park kenarında yeraltına tesis edilen yeni trafo merkezi, iç kısmı iş güvenliği açısından güvenli, modern metal muhafazalı modüler hücreler ve trafo kabini ile donatıldı. Trafo binasının yeraltında olduğu sadece yerin üzerinde gözüken havalandırma kapaklarından anlaşılabiliyor. Yeraltı trafo binasının içine, yukarıya doğru açılan kapağından merdivenlerle inilebiliyor.

Trafo yeri için estetik çözüm

Türkiye genelinde trafoların yeraltına konulması yönünde uygulanmaya başlanan bu yeni yöntem, Sakarya da SEDAŞ yatırım programı kapsamında ikinci kez uygulanıyor. Daha önce 2012 yılında ilk kez Gar Meydanı\'nın düzenlenmesi çalışmaları sırasında yer üstünde yer alan beton köşk trafo kabini buradan kaldırılmış, yerine yeraltı trafo merkezi inşaa edilmişti. Büyük şehirlerde elektrik dağıtım şebekesinden çekilen gücün karşılanabilmesi için ihtiyaç duyulan yeni trafoların merkezi yerlerde tesis edilebilmesi için yer bulma sıkıntısı yaşanırken, trafo binalarının yeraltına alınması ile yerden tasarruf sağlanıyor, ayrıca görüntü ve şehir estetiği açısından daha düzgün alanların oluşturulmasına da katkı sağlanıyor. Yeraltı trafo merkezleri özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor.
SEDAŞ'tan yeni yeraltı trafo merkezi yatırımı
SEDAŞ'tan yeni yeraltı trafo merkezi yatırımı
SEDAŞ'tan yeni yeraltı trafo merkezi yatırımı
SEDAŞ'tan yeni yeraltı trafo merkezi yatırımı
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
84fd241482170f7fef6b09f26779c85f@