Şehir içinde gizli bir göl: "Akgöl"

Adapazarı, Karasu yolunda 25-26 km gittikten sonra Gölkent tabelasından içeri girip 4-5 km daha devam ettiğinizde Akgöl veya Büyük Akgöl’e ulaşacaksınız.

Akgöl oldukça büyük bir göl olmasına rağmen çok bilinen bir göl değil. Sakarya nehri yağmurun çok yağdığı dönemlerde köyün iç kısımlarına kadar ilerliyormuş bu nedenle bu göle Büyük Akgöl adı verilmiş olabilir.

İlk yerleşim başladığında köy çok sık bir bitki örtüsüne sahipken bugün ormanın bir kısmı tarla açılmak için malesef yok edilmiş durumda. Göl kenarındaki yollar asfalt ancak tarla yolları toprak. Aracınızla rahatca gölün yakınına gidebilirsiniz. Göl kenarında yoğun sazlıklar ve aralarında boyanmamış, artık suda kalmaktan siyaha dönmüş çok güzel ahşap kayıklar var. Gölün içinden yükselen ağaçlar, kayıklar ve birde güzel bulutlar varsa keyfinize diyecek yok.

Gölün kenarında birkaç tane salaş balık lokantası var. Kışın pek kimse olmadığı için kapalı oluyorlar ama baharda veya yazın tam gölün kenarında, çimenlerin üzerinde öğle yemeği yemek oldukça keyifli olmalı. İçlerinden Sami Baba’nın Yeri olan lokanta kış olmasına rağmen açık oluyor. Orada kış aylarındada bir şeyler yiyebilirsiniz.

Göl balık açısından zengin. En çok bulunan balıklar Kızılkanat, Çapak, Turna, Yayın ve Sazan. Kendinize bunlardan bir veya birkaçı ile güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. Göle tepeden bakıp birkaç fotograf çekmek isterseniz kilisenin yanındaki tepeye çıkmanız gerekiyor.

Akgöl hakkında

Akgöl, Sakarya'da Karasu ve Ferizli ilçeleri arasında, tatlı sulu alüvyal set gölüdür. Gölün 2,5 km kadar yakınından geçen Sakarya nehrinin biriktirdiği alüvyonların etkisiyle oluşmuştur.

Ferizli'ye bağlı Gölkent köyü üzerinden Sakarya merkeze uzaklığı 38 km'dir. Eski Karasu yolu üzerinden Adatepe köyü üzerinden de ulaşım imkanı vardır. Göl kenarında Ferizli'nin Gölkent, Kuzca, Bakırlı ile Karasu'nun Adatepe, Konacık, Kancalar köyleri yer alır.

Gölün büyüklüğü 19 km² olmakla beraber çoğu yeri sazlık ve bataklık durumdadır. Göl kenarına yaklaşacak açıklık alanlar azdır. Gölün drenaj alanı 47 km², en derin yeri 6 m, maksimum su kotu 4 m'dir. Yapılan araştırmalarda göl suyu IV. sınıf olduğu ve yoğun Ötrofikasyon tespit edilmiştir.

Gölün Karasu ilçesi kıyılarından Torf çıkarılmaktadır. Akgöl'deki organik toprağın İthal edilen torfla aynı değerde olduğu, herhangi bir farkının olmadığı belirlenmiştir.

Gölden; kerevit, tatlısu levreği, yayın, kızılkanat, turna, kadife, tahta, aynalı sazan, gümüş havuz balığı, çapak avlanabilmektedir.

Kaynak: wikipedia, azgezmis.com
Şehir içinde gizli bir göl: "Akgöl"
Şehir içinde gizli bir göl: "Akgöl"
7 yıl önce
İnşaat, Mühendislik, Mimarlık, Müteahhitlik, Şehir Planlamaİnşaat, Mühendislik, Mimarlık, Müteahhitlik, Şehir Planlama
Şehir planlamacılar
şehir içi nakliye fiyat
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
7e2a4a6a8da9b002d5d05fbadbc1fc05@