Şehirlerarası otobüslerde devrim gibi karar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, Türkiye\'yi yasa boğan kazaların ve can kayıplarının önüne geçmek için bazı radikal önlemleri gündemine aldı.

Türkiye, son bir haftada peş peşe meydana gelen 2 trafik kazasıyla yasa boğuldu. 24 Ocak\'ta Kayseri\'de yaşanan kazada 21; 27 Ocak\'ta Sivas\'ta meydana gelen kazada ise 9 kişi yaşamını yitirdi. Her 2 kazada da otobüslerde yazlık ve dişleri erimiş "kabak" lastiklerin kullanıldığı saptandı. Yine her 2 kazada da çarpma sonrasında savrulan yolcuların bazıları otobüsün altında ezilerek can verdi.

İlk önlem kemer

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, Türkiye\'yi yasa boğan kazaların ve can kayıplarının önüne geçmek için bazı radikal önlemleri gündemine aldı. Önlemlerden ilki tüm şehirlerarası otobüs yolcuları için emniyet kemeri takma zorunluğu getirilmesi. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, halen yalnızca şoför, host-hostes ve ön koltuklar için kemer zorunluğu bulunduğunu belirterek, tüm yolcular için kemer takma zorunluğuna geçişi öngörecek bir uygulama öncesinde bazı hazırlıkların yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynaklar, bu konuda teknik bazı çalışmalar yapıldığını belirterek, "Mevcut otobüs filosu incelendi. Otobüslerin hemen hemen tamamında tüm koltuklarda emniyet kemeri bulunuyor. Kemer takma zorunluğuna ilişkin bu çalışmalar tamamlandıktan sonra İçişleri Bakanlığı ile temas kurulacak. Tarafların anlaşması halinde Karayolları Trafik Yönetmeliği\'ne bir madde eklenebilir" dedi.

Dijital takograf dönemi

Otobüsler için ikinci kritik uygulama seyahat anında hız ölçümü yapan takograflarla ilgili olacak. Mevcut analog takograflara, dışardan müdahale edilebiliyor. Bu nedenle otobüsün yaptığı gerçek hızı tespit etmek çoğu zaman mümkün olmuyor. Analog yerine belli bir takvimde dijital ya da elektronik takograflara geçilecek. Böylece, dışardan müdahaleler engellenecek. Hız tespiti net olarak yapılabilecek. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı\'nın çalışmaları devam ediyor.

Kaplama lastikler için toplantı


Ulaştırma Bakanlığı, son kazalarda bir kez daha öne çıkan "kaplama lastik" konusunda da Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı\'yla bir toplantı yapacak. Ulaştırma Bakanlığı kaynakları,
toplantıda "kaplama lastikler"le ilgili uygulamada ortaya çıkan ihmal ya da eksiklerin tartışılacağını söyledi.

Sanayi Ürünleri Üretimi ve Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde geçen yıl başlattığı denetim kapsamında 50 ilde toplam 245 firmada inceleme yaptı. Bu firmalardan sadece 17\'sinin Tip Onayı Belgesi\'ne sahip olduğu, 141 firmanın belgesinin bulunmadığı, 19\'unun yönetmelik dışı olduğu tespit edildi.

Kaynak: haber7
10 yıl önce
kendi evim gibi yurt
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
156c64af59b63705ffffb9ea774e46b4@