Şeker Fabrikasında Sıkıntılı Günlere Son!

Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Ayhan Teke, şeker kotası sorunun ortadan kalktığını söyledi. Teke, Anayasa Mahkemesi'nin Bakanlar Kurulu'nun Şeker Kurumu ve organlarının görev, yetkisini iptal ettiğini bildirdi.   

Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Ayhan Teke, fabrikada bir basın toplantısı düzenledi. Teke, Şeker Kurulu'nun kanunda yeri olmadığı halde aldığı bir kararla Adapazarı Şeker Fabrikasının, Eskişehir'de üretilen daha verimli pancarı işlemesini önlemesi üzerine kararın iptali için dava açtıklarını ve bunun üzerine Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirtti.   

2 Yıl Boyunca Zarar Ettik 

Anayasa Mahkemesi tarafından Bakanlar Kurulu'nun Şeker Kurumu ve organlarının görev, yetki ve görev süresini yeniden belirleme yetkisini iptal ettiğini söyleyen Teke, "Böylelikle şeker kurumunun aldığı bütün kararlar geçerliliğini yitirdi. Bir kaç gün önce de Danıştay bize yaptıkları haksız uygulamayı durdurma kararı almıştı. Sabah saatlerinde de böyle bir haber geldi. Fabrikanın artık şeker kotası sorunu ortadan kalktı. Kurul, Şeker Kanunu'nda yeri olmayan bir takım kararlar almıştı. 1976'dan 1999 yılına kadar bu fabrikanın Eskişehir'den pancar almasına izin verildi. Ama fabrika Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifine geçtikten sonra bu engellendi. Bu nedenle 2 yıl boyunca zarar ettik" dedi.  

Eskişehir Pancarı Daha Kârlı

Teke, depremde zarar gördüğü için 7 yıl boyunca üretimi durdurulan fabrikanın 2005 yılında Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından (APEK), bir bankadan 45 milyon 800 bin YTL kredi kullanılarak satın alındığını ifade ederek, "Fabrikanın kar etmesi için Eskişehir pancarına ihtiyacımız var. Adapazarı'nda üretilen pancarın şeker oranı daha az. Adapazarı pancarı yüzde 13,4 Eskişehir pancarı ise yüzde 18,4 civarında şeker içerir. Tüm şartların aynı olması kaydıyla 100 ton pancar işlediğinizde Eskişehir Fabrikası 15 ton şeker üretmekte, Adapazarı Şeker Fabrikası ise 10 ton şeker üretmektedir. Kısacası Eskişehir Şeker Fabrikası kullandığı pancarın kaliteli olmasından dolayı yüzde 50 daha fazla karlılığa ulaşmaktadır. Bu da fabrikanın borcunun ödenme sürecinin sağlıklı bir biçimde işlemesini sağlayacak" diye konuştu.  

<p><font face="Arial" size="2"><strong>2 Yıl&nbsp;Boyunca Zarar Ettik</strong>&nbsp;</font></p><p><font face="Arial" size="2">Anayasa Mahkemesi tarafından Bakanlar Kurulu'nun Şeker Kurumu ve organlarının g&ouml;rev, yetki ve g&ouml;rev s&uuml;resini yeniden belirleme yetkisini iptal ettiğini s&ouml;yleyen Teke,<font color="#333399"> &quot;B&ouml;ylelikle şeker kurumunun aldığı b&uuml;t&uuml;n kararlar ge&ccedil;erliliğini yitirdi. Bir ka&ccedil; g&uuml;n &ouml;nce de Danıştay bize yaptıkları haksız uygulamayı durdurma kararı almıştı. Sabah saatlerinde de b&ouml;yle bir haber geldi. Fabrikanın artık şeker kotası sorunu ortadan kalktı. Kurul, Şeker Kanunu'nda yeri olmayan bir takım kararlar almıştı. 1976'dan 1999 yılına kadar bu fabrikanın Eskişehir'den pancar almasına izin verildi. Ama fabrika Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifine ge&ccedil;tikten sonra bu engellendi. Bu nedenle 2 yıl boyunca zarar ettik&quot;</font> dedi.&nbsp;&nbsp;<br /><br /><strong>Eskişehir Pancarı Daha K&acirc;rlı<br /><br /></strong>Teke, depremde zarar g&ouml;rd&uuml;ğ&uuml; i&ccedil;in 7 yıl boyunca &uuml;retimi durdurulan fabrikanın 2005 yılında Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından (APEK), bir bankadan 45 milyon 800 bin YTL kredi kullanılarak satın alındığını ifade ederek,<font color="#333399"> &quot;Fabrikanın kar etmesi i&ccedil;in Eskişehir pancarına ihtiyacımız var. Adapazarı'nda &uuml;retilen pancarın şeker oranı daha az. Adapazarı pancarı y&uuml;zde 13,4 Eskişehir pancarı ise y&uuml;zde 18,4 civarında şeker i&ccedil;erir. T&uuml;m şartların aynı olması kaydıyla 100 ton pancar işlediğinizde Eskişehir Fabrikası 15 ton şeker &uuml;retmekte, Adapazarı Şeker Fabrikası ise 10 ton şeker &uuml;retmektedir. Kısacası Eskişehir Şeker Fabrikası kullandığı pancarın kaliteli olmasından dolayı y&uuml;zde 50 daha fazla karlılığa ulaşmaktadır. Bu da fabrikanın borcunun &ouml;denme s&uuml;recinin sağlıklı bir bi&ccedil;imde işlemesini sağlayacak&quot; </font>diye konuştu.&nbsp;&nbsp;</font></p>


Büyük Engel Ortadan Kalktı

Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya ise, fabrikanın zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Alınan bu kararlarla önümüzdeki büyük engel kalktı. Çiftçimiz ve vatandaşlarımızın gözü aydın. Çok mutluyuz. Biz 10 gün önce de Şeker Kurulu'na 2 yıl boyunca bizi zarara uğrattığı için, 100 milyon YTL'lik maddi tazminat davası açmıştık. Sonuna kadar hakkımızı arayacağız" dedi.
 
<font size="2"><font face="Arial"><br /><br /><strong>B&uuml;y&uuml;k Engel Ortadan Kalktı</strong><br /><br />Adapazarı Şeker Fabrikası Y&ouml;netim Kurulu Başkanı Ahmet Aya ise, fabrikanın zor bir d&ouml;nemden ge&ccedil;tiğini belirterek, <font color="#333399">&quot;Alınan bu kararlarla &ouml;n&uuml;m&uuml;zdeki b&uuml;y&uuml;k engel kalktı. &Ccedil;ift&ccedil;imiz ve vatandaşlarımızın g&ouml;z&uuml; aydın. &Ccedil;ok mutluyuz. Biz 10 g&uuml;n &ouml;nce de Şeker Kurulu'na 2 yıl boyunca bizi zarara uğrattığı i&ccedil;in, 100 milyon YTL'lik maddi tazminat davası a&ccedil;mıştık. Sonuna kadar hakkımızı arayacağız&quot;</font> dedi.</font></font>&nbsp;
16 yıl önce
Şeker hamuru
şeker kabı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
e8a0fa3dabcbef8fc4ab1379cbb41a73@