Şeker Fabrikası’nın cezalarıda gündemde

FETÖ’den hapis cezası alan eski Danıştay üyeleri Yüksek Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı. Eski Danıştay üyelerinin yargılandığı konular arasında Şeker Fabrikası’na kesilen cezalara yapılan itirazda ki tutumları da yer alıyor.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yöneticiliği ve üyeliği suçlarından hapis cezası alan eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay'ın, "görevi kötüye kullanma" suçu yönünden Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanmasına başlandı. Eski Danıştay üyelerinin yargılandığı konular arasında Adapazarı Şeker Fabrikası'na Şeker Kurulu'nun verdiği cezanın iptali için açılan davadaki tutumları da yer alıyor.

ŞEKER FABRİKASI'NIN CEZA KONUSU YÜCE DİVANLIK

Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davanın ilk duruşması gerçekleştirildi. Korona tedbirleri kapsamında duruşmaya, tutuksuz sanık Bektaş ve avukatı ile jandarma eşliğinde salona getirilen tutuklu sanıklar Tutar ve Olcay ile avukatları katıldı. Anayasa Mahkemesi heyetine, eşi ve kızının koronavirüs testinin pozitif çıkması nedeniyle evinde karantinada olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın yerine Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan başkanlık etti.

ÜÇ ESKİ ÜYENİN CEZALANDIRILMALARI İSTENİYOR

Anayasa Mahkemesi heyetinde 14 üye yer aldı. Heyete başkanlık eden Başkanvekili Gökcan, heyetin oturma düzeniyle ilgili, "Normalde heyet bulunduğum kürsüde oturmaktadır ancak Covid-19 tedbirleri kapsamında Bilim Kurulunun belirlediği maske, mesafe kuralları gereği aynı kürsüde oturmamıştır. Alt kürsüden başlamak üzere bir kısım üyeler üstteki kürsüye oturmuştur. " açıklamasını yaptı. Anayasa Mahkemesi heyetinin Yüce Divan olarak görev yaptığı davada, ceza davası prosedürü izleniyor. Danıştay üyeliği görevleri sırasında alınan bazı kararlar ve kararların imzalanması süreçlerinde FETÖ lehine hareket ettikleri iddia edilen üç eski üyenin, görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmaları isteniyor.

SANIK SAVUNMALARI ALINMAYA BAŞLANDI

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yöneticiliği ve üyeliği suçlarından hapis cezası alan eski Danıştay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektaş ve Bülent Olcay'ın, "görevi kötüye kullanma" suçu yönünden Yüce Divan'daki yargılamalarda sanık savunmaları alınmaya başlandı. Hasan Tahsin Gökcan başkanlığındaki heyette, üyeler Basri Bağcı, Yıldız Seferinoğlu, Recai Akyel, Emin Kuz, Rıdvan Güleç, Yusuf Şevki Hakyemez, Selahattin Menteş, Celal Mümtaz Akıncı, Engin Yıldırım, Kadir Özkaya, Burhan Üstün, Hicabi Dursun ve Muammer Topal yer alıyor.  Duruşmada, Bülent Olcay'ın avukatı Osman Emre Tekin ile Vahit Bektaş'ın avukatı Aytekin Erçoban'ın duruşmaya katılmasına karar verildi. Avukatının bulunmaması nedeniyle söz verilen sanık Tutar ise "Avukatım tutuklu, 2-3 aydır görüşemiyorum." dedi.  Duruşmada, iddianame yerine geçen Danıştay İdari İşler Kurulunun, sanıkların "görevi kötüye kullanma" suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 157. maddesi gereğince cezalandırılması talepli son soruşturma açılmasına ilişkin kararı okundu.

ÖRGÜT LEHİNE HAREKET ETTİĞİ ÖNE SÜRÜLÜYOR

İddianame yerine geçen son soruşturma raporunda, sanık Vahit Bektaş'ın, Adapazarı Şeker Fabrikasına verilen para cezasının kaldırılmasına ilişki dava, 2014'te Bakanlar Kurulunun kararıyla izin almadan yardım toplayabilen kuruluşlar listesinden çıkarılan kimse Yok Mu Derneğine ilişkin dava ile Adalet Akademisinde hazırlık eğitimine 2 gün gelmediği için memuriyet görevine son verilen hakim adayı Gülay Tezcan hakkındaki Danıştay'daki davada, FETÖ talimatıyla oy kullandığı, fikir birliği içinde örgüt lehine hareket ettiği öne sürülüyor.  Son soruşturma raporunda, sanık Bülent Olcay'ın da Kimse Yok Mu Derneğinin yardım toplama izniyle ilgili davadaki oylamada FETÖ talimatı doğrultusunda oy kullandığı, sanık Galip Tutar'ın ise aynı davanın İdari Dava Daireleri Kurulundaki görüşmeleri sırasında sanık Vahit Bektaş ile görüşerek kararın yazımının geciktirilmesini isteyerek görevini kötüye kullandığı iddia ediliyor.

VAHİT BEKTAŞ'A SAVUNMA İÇİN SÖZ VERİLDİ

İddianame yerine geçen raporun okunmasının ardından sanıklardan Vahit Bektaş'a savunma için söz verildi. Savunma için söz verilen Vahit Bektaş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifadesinde, Adapazarı Şeker Fabrikası ile ilgili para cezasına ilişkin dosyada verilen kararla ilgili kendisine telkinde bulunulduğunu, Bank Asya'nın iştiraklerinden Adapazarı Şeker Fabrikası lehine karar vermesinin istendiğini belirtti. Ancak dosyada kendisinin aleyhte oy kullandığını söyleyen Bektaş, savcılık ifadesinde de lehe oy kullandığını söylemediğini aktardı.

İFADEMDE VE DOSYADA BİR DELİL YOK

Bu dosyaya bakan daire heyetinin oy birliğiyle karar verdiğini, kendisinin de bunun onanması yönünde oy kullandığını anlatan Bektaş, "Yani ortak eylem birliği içinde hareket etme yok. Adapazarı Şeker Fabrikası lehine oy kullanılan karar önüme getirilmiş, örgüt lehine hareket ettiğime ilişkin ifademde ve dosyada bir delil yok." savunmasını yaptı.

Adalet Akademisi'nde hazırlık eğitimine iki gün gelmediği için memuriyet görevine son verilen hakim adayı Gülay Tezcan hakkındaki dosyada kullandığı oyla ilgili de suçlandığını belirten Bektaş, bu dosyanın görüşülmesi sırasında, "İki gün göreve gelmemiş, raporları var. Bu işlem şekil yönünden hukuka uygun gözükse de vicdanen, iki gün göreve gelmemenin bu kadar ağır cezası olmamalı. Esas aşamasında buna göre karar vereceğim." dediğini aktardı. Bektaş, verdikleri bozma kararı sonrası bu kişinin mesleğine geri döndüğünü belirtti.

4 yıl önce
Şeker hamuru
çay şeker
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
2820722b230523695277c01fa0c228ea@