Serdivan

Sakarya ilimize bağlı bir ilçedir. Adapazarı’nın 5-6 km doğusundadır. Serdivan Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucunda buraya yerleşen göçmenlerden oluşmuştur.

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nden sonra nüfusu hızla artmış ve 1982 yılında belediye, 2008 yılında ilçe olmuştur.
İsmin Kökeni Eskiden kasabanın bulunduğu yerde Divanlık şeklinde yerleşim birimleri bulunurdu. Kasabanın da bu divanların merkezi oluşu nedeniyle (Başdivan) Serdivan rolü oynamıştır. Serdivan adı da buradan gelmektedir.

Serdivan’ın Belediye Oluşu; İdari Taksimatta köy statüsüne tabi olan Serdivan’da 2 Şubat 1956 yılında ilk belediye teşkilatı kurulmuştur. Kasaba haline gelen Serdivan, bu durumunu 13 Nisan 1981 yılına kadar sürdürmüştür. 34 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı’na uyularak, mahalleler halinde Adapazarı Belediyesi’ne iltihak edilmiş olup tüzel kişiliğine son verilmiştir. 1 Şubat 1982 tarihinde ise Donanma ve Sıkı yönetim Komutanlığı’nın emri ile belediye ilan edilmiştir.

Serdivan’ın Sakarya Büyükşehir Belediyesine (2000) bağlanmasıyla yeni yollar, altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla hizla gelişmiş ve bugün gözde yerleşimlerden biri haline gelmiştir.

Serdivan’ın Belediye Oluşu;

İdari Taksimatta köy statüsüne tabi olan Serdivan’da 2 Şubat 1956 yılında ilk Belediye Teşkilatı kurulmuştur.
Kasaba haline gelen Serdivan, bu durumunu 13 Nisan 1981 yılına kadar sürdürmüştür.

34 Sayılı Güvenlik Konseyi Kararı’na uyularak,mahalleler halinde Adapazarı Belediyesi’ne iltihak edilmiş oluptüzel kişiliğine son verilmiştir.

1 Şubat 1982 tarihinde ise Donanma ve Sıkıyönetim Komutanlığı’nın emri ile belediye ilan edilmiştir.

Serdivan Belediyesi özellikle 1999 Depremi’nden sonraki hızlı ve modern gelişimi sonucu 22 Mart 2008 gün ve 26824 Sayılı Resmi Gazetede (http://rega.basbakanlik.gov.tr) yayınlanan 5747 Sayılı  ile ilçe olmuştur. Kanun kapsamında Yazlık, Kazımpaşa Beldeleri, Adapazarı Beşköprü Mahallesi ile 10 köy (Çubuklu, Aşağıdereköy, Beşevler, Dağyoncalı, Kızılcıklı, Kuruçeşme, Meşeli, Selahiye, Uzunköy, Yukarıdereköy) ilçemize bağlanmıştır.

Kaynak: Serdivan.net

<p><font face="verdana,geneva" size="2"><strong>Serdivan&rsquo;ın Belediye Oluşu;</strong><br /><br />İdari Taksimatta k&ouml;y stat&uuml;s&uuml;ne tabi olan Serdivan&rsquo;da 2 Şubat 1956 yılında ilk Belediye Teşkilatı kurulmuştur.<br />Kasaba haline gelen Serdivan, bu durumunu 13 Nisan 1981 yılına kadar s&uuml;rd&uuml;rm&uuml;şt&uuml;r.<br /><br />34 Sayılı G&uuml;venlik Konseyi Kararı&rsquo;na uyularak,mahalleler halinde Adapazarı Belediyesi&rsquo;ne iltihak edilmiş olupt&uuml;zel kişiliğine son verilmiştir.<br /><br />1 Şubat 1982 tarihinde ise Donanma ve Sıkıy&ouml;netim Komutanlığı&rsquo;nın emri ile belediye ilan edilmiştir.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Serdivan Belediyesi &ouml;zellikle 1999 Depremi&rsquo;nden sonraki hızlı ve modern gelişimi sonucu 22 Mart 2008 g&uuml;n ve 26824 Sayılı Resmi Gazetede (</font><a href="http://rega.basbakanlik.gov.tr/"><font face="verdana,geneva" size="2">http://rega.basbakanlik.gov.tr</font></a><font face="verdana,geneva" size="2">) yayınlanan 5747 Sayılı&nbsp; ile il&ccedil;e olmuştur. Kanun kapsamında Yazlık, Kazımpaşa Beldeleri, Adapazarı Beşk&ouml;pr&uuml; Mahallesi ile 10 k&ouml;y (&Ccedil;ubuklu, Aşağıderek&ouml;y, Beşevler, Dağyoncalı, Kızılcıklı, Kuru&ccedil;eşme, Meşeli, Selahiye, Uzunk&ouml;y, Yukarıderek&ouml;y) il&ccedil;emize bağlanmıştır.</font></p><p><font size="2">Kaynak: Serdivan.net<a href="http://www.serdivan.net/"></a></font></p>

Bu heyetin başkanlığında burada kalanlar ise köyün öncelikli problemlerini su, okul, cami gibi önemli problemleri gidermeye başlayarak Serdivan’ı bir yerleşim yerine uygun bir hale getirmişlerdir.

Bu arada köyün nüfusu., 1928’de Arnavutluk’tan, 1934 yılında da Bulgaristan, Yugoslavya ve Kocacık’tan, 1948’de Karadeniz’den ( Trabzon ve Rize) 1951’de yine Bulgaristan ve Yugoslavya’dan gelen göçmenler sebebi ile her geçen gün artmıştır.

Eski Bağdat Yolunun bu hat üzerinde olması ve Jüstinyen (Beşköprü) köprüsünün bir kısmı Kasaba hudutları içinde kalması ve E-5 yolunun buradan geçişi de kasabanın önemli bir yerleşim bölgesi haline gelmesini sağlamaktaydı.

Eskiden kasabanın bulunduğu yerde Divanlık şeklinde yerleşim birimleri bulunurdu. Kasabanın da bu divanların merkezi oluşu nedeniyle (Başdivan) Serdivan rolü oynamıştır. Serdivan adı da buradan gelmektedir.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">Bu heyetin başkanlığında burada kalanlar ise k&ouml;y&uuml;n &ouml;ncelikli problemlerini su, okul, cami gibi &ouml;nemli problemleri gidermeye başlayarak Serdivan&rsquo;ı bir yerleşim yerine uygun bir hale getirmişlerdir.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Bu arada k&ouml;y&uuml;n n&uuml;fusu., 1928&rsquo;de Arnavutluk&rsquo;tan, 1934 yılında da Bulgaristan, Yugoslavya ve Kocacık&rsquo;tan, 1948&rsquo;de Karadeniz&rsquo;den ( Trabzon ve Rize) 1951&rsquo;de yine Bulgaristan ve Yugoslavya&rsquo;dan gelen g&ouml;&ccedil;menler sebebi ile her ge&ccedil;en g&uuml;n artmıştır.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Eski Bağdat Yolunun bu hat &uuml;zerinde olması ve J&uuml;stinyen (Beşk&ouml;pr&uuml;) k&ouml;pr&uuml;s&uuml;n&uuml;n bir kısmı Kasaba hudutları i&ccedil;inde kalması ve E-5 yolunun buradan ge&ccedil;işi de kasabanın &ouml;nemli bir yerleşim b&ouml;lgesi haline gelmesini sağlamaktaydı.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Eskiden kasabanın bulunduğu yerde Divanlık şeklinde yerleşim birimleri bulunurdu. Kasabanın da bu divanların merkezi oluşu nedeniyle (Başdivan) Serdivan rol&uuml; oynamıştır. Serdivan adı da buradan gelmektedir.</font></p>

Daha sonra üç ana hat üzerinden ve ara sokaklar olmak üzere köyün yerleşim planı çizilmiş ve her oda dört arsalık yani 4.000 m2 olmak üzere taksim edilmiştir. Her evin iki cephesi yola bakmak şartıyla bu plan uygulanmıştır. Fakat salgın hastalıklar sebebi ile hayvanlar telef olup, insanlarda da ölüm oranı fazlalaşınca 400 hanelik Mübadele Hanesi’nden 1/3’ü kaldı, diğer büyük grup Ege Bölgesine, bugün Akhisar’ın 7 km. batısına göç ettiler.

Mübadele Kafilesinden gelenlerin büyük çoğunluğu Ege Bölgesi’ne göç edince köyün planı bozuldu. Gidenler İskan Hakları’ndan vazgeçince kalanlar da arsaları gayri muntazam genişlettiler.

Daha sonra da Hüseyin KOÇ-Mehmet KIRMIZI-Mehmet KAYA-Mehmet KOTUK-Hüseyin ÇEŞMECİ- Hüseyin SELVİ- Hayrullah TOÇOĞLU ve Halim BURUCU Köyün Kurucuları olarak seçildiler.

<p><font face="verdana,geneva" size="2">Daha sonra &uuml;&ccedil; ana hat &uuml;zerinden ve ara sokaklar olmak &uuml;zere k&ouml;y&uuml;n yerleşim planı &ccedil;izilmiş ve her oda d&ouml;rt arsalık yani 4.000 m2 olmak &uuml;zere taksim edilmiştir. Her evin iki cephesi yola bakmak şartıyla bu plan uygulanmıştır. Fakat salgın hastalıklar sebebi ile hayvanlar telef olup, insanlarda da &ouml;l&uuml;m oranı fazlalaşınca 400 hanelik M&uuml;badele Hanesi&rsquo;nden 1/3&rsquo;&uuml; kaldı, diğer b&uuml;y&uuml;k grup Ege B&ouml;lgesine, bug&uuml;n Akhisar&rsquo;ın 7 km. batısına g&ouml;&ccedil; ettiler.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">M&uuml;badele Kafilesinden gelenlerin b&uuml;y&uuml;k &ccedil;oğunluğu Ege B&ouml;lgesi&rsquo;ne g&ouml;&ccedil; edince k&ouml;y&uuml;n planı bozuldu. Gidenler İskan Hakları&rsquo;ndan vazge&ccedil;ince kalanlar da arsaları gayri muntazam genişlettiler.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Daha sonra da H&uuml;seyin KO&Ccedil;-Mehmet KIRMIZI-Mehmet KAYA-Mehmet KOTUK-H&uuml;seyin &Ccedil;EŞMECİ- H&uuml;seyin SELVİ- Hayrullah TO&Ccedil;OĞLU ve Halim BURUCU K&ouml;y&uuml;n Kurucuları olarak se&ccedil;ildiler.</font></p>

Tarihçe

Serdivan, 1923 Yılında Yeni T.C.Hükümeti ile Yunan Hükümeti arasında yapılan Mübadele Antlaşması gereğince İskeçe ve Gümülcine hariç Yunanistan’daki Türklerin Türkiye’ye, Türkiye’deki Rumların da Yunanistan’a gitmesi suretiyle ülkemize gelen vatandaşlarımız tarafından kurulmuştur.

Anlaşma gereği Samsun’a gitmesi planlanan göçmen vatandaşlarımız Adapazarı’nı ve Serdivan’ı gördükten sonra toprağın bereketli olması sebebi ile Samsun’a gitmekten vazgeçerek burada iskan etmişlerdir.

Adapazarı’na geldiklerinde ilgililer onlara Adapazarı’nın 5-6 km. batısında bir Rum Köyü olan Serdivan’ı gösterdikten sonra gerekli incelemeler yapılarak buraya yerleşme karar verilmiştir.

O zamanın kaymakamı ve ileri gelenlerinin Rum ve Ermeni’lerin boşalttığı evlere yerleştirme tekliflerine sıcak bakmayan göçmenler, yerleşim yeri olarak tepeyi uygun görerek şimdiki Serdivan’da iskan etmişlerdir.

<p><font face="verdana,geneva" size="2"><strong>Tarih&ccedil;e</strong></font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Serdivan, 1923 Yılında Yeni T.C.H&uuml;k&uuml;meti ile Yunan H&uuml;k&uuml;meti arasında yapılan M&uuml;badele Antlaşması gereğince İske&ccedil;e ve G&uuml;m&uuml;lcine hari&ccedil; Yunanistan&rsquo;daki T&uuml;rklerin T&uuml;rkiye&rsquo;ye, T&uuml;rkiye&rsquo;deki Rumların da Yunanistan&rsquo;a gitmesi suretiyle &uuml;lkemize gelen vatandaşlarımız tarafından kurulmuştur.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Anlaşma gereği Samsun&rsquo;a gitmesi planlanan g&ouml;&ccedil;men vatandaşlarımız Adapazarı&rsquo;nı ve Serdivan&rsquo;ı g&ouml;rd&uuml;kten sonra toprağın bereketli olması sebebi ile Samsun&rsquo;a gitmekten vazge&ccedil;erek burada iskan etmişlerdir.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Adapazarı&rsquo;na geldiklerinde ilgililer onlara Adapazarı&rsquo;nın 5-6 km. batısında bir Rum K&ouml;y&uuml; olan Serdivan&rsquo;ı g&ouml;sterdikten sonra gerekli incelemeler yapılarak buraya yerleşme karar verilmiştir.</font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">O zamanın kaymakamı ve ileri gelenlerinin Rum ve Ermeni&rsquo;lerin boşalttığı evlere yerleştirme tekliflerine sıcak bakmayan g&ouml;&ccedil;menler, yerleşim yeri olarak tepeyi uygun g&ouml;rerek şimdiki Serdivan&rsquo;da iskan etmişlerdir.</font></p>
15 yıl önce
Serdivan
serdivan
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
35014e2120996a594b6bbf2b1412eeac@