Aylık 3 bin ton çöpün toplandığı Serdivan’da, geri dönüşüm sayesinde 5 yılda 104 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı.
Serdivan Belediyesi, ilçe genelinde karakol, sağlık ocakları ve eğitim kurumlarının yanı sıra, mahallelere de yerleştirdiği geri dönüşüm kutuları ve konteynerlerden, beş yılda 6 bin 500 ton geri dönüşüm atığı toplarken, ilçe genelinde de 2009’dan bu güne 120 bin ton katı atık topladı.
5 yılda toplanan geri dönüşüm atığı sayesinde 104 bin yetişmiş ağaç kesilmekten kurtarıldı. Böylece, Atatürk Stadı büyüklüğünde 24 adet saha alanına eşdeğer ormanlık alan yok olmaktan kurtarıldı.
Aylık 3 bin ton civarında toplanan katı atık Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Katı Atık Depolama Tesisi’ne günlük olarak nakledildi.
Serdivan Belediyesi’nden yapılan açıklamada, tüketim sonucu oluşan plastik, cam, metal, kağıt ve karton gibi ambalaj atıklarının oluştukları yerlerde diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi için Serdivan genelinde 400 farklı noktaya geri dönüşüm sistemi yerleştirildiği ve ayda 130 ton geri dönüşüm atığının buralardan toplanarak tekrar işlendiği ve bu sayede ekonomiye ve çevreye de katkı sağlandığı belirtildi. Sağlıklı yaşamın ön koşulu olan doğal kaynakların yaşanabilir ve sürdürülebilir şekilde korunması için doğal ve ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde atıkların geri kazanılması ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi gerektiği vurgulanırken, hali hazırda devam eden geri dönüşüm uygulamasına Serdivanlı vatandaşların da gerekli hassasiyeti gösterdikleri, bunun da en önemli göstergesinin toplanan geri dönüşüm atık miktarı olduğu belirtildi.
Dünya kağıt tüketiminin yarısının geri kazanılması halinde her yıl 8 milyon hektar orman alanının korunabileceğini, 1 ton kağıt/karton atığın geri dönüşümü ile 17 ağacın kesilmesinin önlenebileceğini ifade eden yetkililer bir cam şişenin doğada 4 bin, plastiğin ise bin yılda yok olduğunu ifade ederek geri dönüşümün önemine dikkat çektiler.