Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sakarya İl Müdürlüğü, personeline mobbing (psikolojik taciz) konulu eğitim semineri verdi.
Kişisel Gelişim Uzmanı Aysel Evran, eğitim insan onurunun hiç kimsenin lütuf ve merhametine havale edilmeyecek kadar yüksek bir değer olduğunu söyledi. Evran, henüz kendi iç demokrasisini oluşturamamış, demokrasiyi kendisine kabullendirememiş bazı insanların yöneticilik yaptığı iş yerlerinde, çeşitli nedenlerle insan onurunun bazen çiğnendiğini belirterek, “İnsan onurunun çiğnenmesine yol açan davranışların genel tanımına ise mobbing diyoruz.” dedi.
Uluslar Arası Çalışma Örgütü’nün (İLO) yayınladığı anketlere göre, mobbing yapanların genelde ruhsal sorunlu insanlar olduğu bilgisini veren Evran, “Fakat bunun yanında bazen doğumda veya sonradan beyinde oluşan nörolojik hasarlar da mobbing uygulanmasına neden olabiliyor. Bazen farkında bile olmadan yapılan mobbingler de vardır. Yaşamın en güzel taraflarından birisi de çalışma hayatımızda psikolojimizin korunmasına yasalarla gösterilen duyarlılıktır. Bu yüzden hem insani hem de yasal yönden sıkıntı yaşamamak için mobbing konusunda hepimiz hassas olmalıyız.” diye konuştu.
SGK İl Müdürü Nurten Canbasoğlu ise personelin yoğun çalışma ve stresli bir ortamda yaklaşık günde 3 bin vatandaşın işlemi yaptığını dile getirdi. Canbasoğlu, seminerin amacını, “Vatandaşa daha kaliteli bir hizmet verebilmek ve personelimizi hizmet içi kişisel gelişim eğitimleriyle psikolojik olarak rahatlamak, bazı konular da farkındalık yaratmaktır.” sözleriyle açıkladı.