Sıcak havadan dolayı yangın gözetleyicileri teyakkuzda

Sıcaklıkların artmasıyla teyakkuza geçen Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü\'nün faaliyet alanındaki 10 gözetleme kulesinde çalışan 20 orman görevlisi, dürbünlerle çevreyi gözetleyerek her an tetikte bekliyor.

Çinetaşı Yangın Gözetleme Kulesi\'nde görevli Kurdaş:

"Kulede vakit geçirmek hayli zor. Burası açık havada güzel oluyor ama bazen sis çöküyor, göz gözü görmüyor, görevimizi yapamıyoruz"

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü\'nün faaliyet alanındaki 10 gözetleme kulesinde çalışan 20 orman görevlisi, sıcaklıkların yangın riskini arttırması nedeniyle teyakkuza geçti.

Sakarya Oman Bölge Müdürü Okan Kurşun, AA muhabirine, fedakarca ormanları gözetleyen işçilerin yanında olarak birlikteliği arttırmak ve denetim kontrolü için yangın gözetleme kulelerini gezdiklerini söyledi.  

Bölge Müdürlüğü\'ne bağlı 10 yangın gözetleme kulesi bulunduğunu, 11 yangın ekibinin görev yaptığını kaydeden Kurşun, 17 arazöz, 4 su tankeri, dozer ve greyder dahil, tüm araçların olası yangına müdahale için 24 saat hazır tutulduğunu belirtti.

Kurşun, gözetleme kulelerinde 20 orman işçisinin görev yaptığını dile getirerek, şunları ifade etti:

"Bölge Müdürlüğü\'ne bağlı 154 yangın işçimiz, 24 saat ormandaki yangınlara müdahale için hazır bekletiliyor. Sezonun yangınsız geçmesini diliyorum. Geçen yıl 34 orman yangını çıktı, 39 hektarlık alan tahrip oldu. Bu sene de 23 orman yangını, 21 hektarlık alanı etkiledi. Bölge müdürlüğümüzde yıllık ortalama 62 yangın çıkıyor. Yaptığımız denetimler ve çeşitli organizasyonlarla yangınları azaltmaya çalışıyoruz."

Kule görevlisinin yangını merkeze bildirmesiyle olay yerine en yakın ekiplerin müdahale için harekete geçtiğini aktaran Kurşun, yangınların genelde insan kaynaklı olması nedeniyle bilinçlendirme yönünde hem personele hem de kırsal kesimde yaşayanlara eğitim verdiklerini söyledi.

"Kulede vakit geçirmek hayli zor"

Çinetaşı Yangın Gözetleme Kulesi\'nde görevli Ahmet Kurdaş da bulundukları yerden Sakarya, Eskişehir, Bilecik, Bursa ve Kocaeli sınırlarını görebildiklerini anlattı.

Sabah 08.00\'den gece 24.00\'e kadar merkeze her yarım saatte bilgi verdiklerine dikkati çeken Kurdaş, gördükleri en ufak dumanı dahi Geyve Orman İşletme Şefliğine bildirdiklerini vurguladı.

Kurdaş, aynı görevi uzun süredir yaptığı için dumanın çıkışına göre yangının ne şiddette olduğunu tahmin edebildiğini belirterek, büyük çaplı yangınlarda olay yerine intikal eden helikopterin merkezden sağlıklı bilgi alamayacağını, bu yüzden kendisinin araziyle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

Yangınlarda iletişimin çok önemli olduğuna işaret eden Kurdaş, son 10 yıldır ormanlara büyük önem verildiğini, yangın ekiplerinin daha iyi çalıştığını dile getirdi.

Kurdaş, 18 yıl önce başladığı kule görevinin ilk başlarda zor olduğunu ancak gelişen teknolojiyle işlerinin kolaylaştığını ifade ederek, "Kulede vakit geçirmek hayli zor. Burası açık havada güzel oluyor ama bazen sis çöküyor, göz gözü görmüyor, görevimizi yapamıyoruz. O zamanlar da burada vakit geçmiyor. Üç kızım da evlendi, hanımla başbaşa kaldık. Evimiz kuleye 4 kilometre olduğu için eşim hem yemek getiriyor hem de bana arkadaşlık ediyor" diye konuştu.

10 yıl önce
Yangın alarm sistemleriYangın alarm sistemleri
Yangın Söndürme Cihazları ve İtfaiye MalzemeleriYangın Söndürme Cihazları ve İtfaiye Malzemeleri
Havadan çekimi
yangın yalıtımı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
59984f5569c1af672a64544bfb1f48c5@