Sıcak ve nemli havalarda kalbinize dikkat!

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Tatlı, sıcak ve nemli havanın kalp ve dolaşım sistemi üzerinde baskı yaptığını, bunun da kalp krizine zemin hazırladığını belirtti.

Tatlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalp hastalarının mümkün olduğunca güneşin zararlı etkilerinden uzak, serin yerlerde kalmaları gerektiğini söyledi.

Yaz aylarında artan sıcakların damarlarda sertleşmeye yol açtığını, bunun kalbin daha fazla çalışmasına neden olduğunu ifade eden Tatlı, "Buna aşırı sıvı kaybı da eklenince kanda koyulaşma ve pıhtılaşma eğilimi oluyor. Tüm bunlar özellikle kalp hastalarında kalp krizi riskini arttıran nedenler olarak öne çıkmaktadır" diye konuştu.

Tatlı, havaların aşırı sıcak olduğu günlerde bolca su tüketilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Çay, kahve, kola gibi içecekler değil doğrudan su tüketilmelidir. Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde mümkün olduğu kadar dışarıda bulunulmamalıdır. Denize, güneşin eğik olduğu sabah ve akşam saatlerinde girilmelidir. Vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olabilecek, hafif, pamuklu, açık renk giysiler giyilmelidir. Sıcak havalarda ağır ve çok sıcak yemekler yerine, hafif, lif içeriği yüksek ve serinletici yiyecekler tercih edilmelidir."

"Göğüs ağrısına dikkat"


Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti bulunanların hemen sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tatlı, "Sıcak ve nemli hava, kalp ve dolaşım sistemi üzerinde baskı yapıyor. Bu baskı, kalp krizine zemin hazırlıyor" dedi.

Ersan Tatlı, kalp krizinde erken müdahalenin çok önemli olduğunu dile getirerek, hiçbir sağlık yardımı almayan hastaların 3'te birinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kalp krizinde en önemli belirtinin göğüs ağrısı olduğuna dikkati çeken Tatlı, "Göğüste, kollarla boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, buna eşlik eden bulantı, terleme, cildin soğuk olması, nefes darlığı, çarpıntı ve baygınlık hissi, kalp krizinin habercisi olabilir. Bu durumda acilen tıbbi yardım alınması hayati önem taşımaktadır" ifadesini kullandı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
fa6284fc6201a4628eb961024783a242@