Şifreniz Ne Kadar Güvenli?

Birkaç basit metotla çok güçlü şifreler oluşturabilmek mümkün. Peki ama nasıl? İşte şifre oluşturmanın püf noktaları...

İnternet üzerindeki tehditler her geçen gün artıyor. Bu nedenle bilgisayarınızı ve dolayısıyla verilerinizi mümkün olduğu kadar güvenli tutmanız gerekiyor.

Alanında başarılı güvenlik yazılımlarıyla bilgisayarınızın güvenliği bir noktaya kadar sağlanabiliyor. Ancak güvenlik yazılımları hiçbir zaman tek başına yeterli değildir. Özellikle verilerinizi şifrelerken ya da internette olan bir hesabınız için oluşturduğunuz şifreyi belirlerken oldukça dikkatli olmak zorundasınız. Şifreniz ne kadar güçlü olursa, bir başkası tarafından çözülmesi de o denli zor olacaktır.

CHIP'in haberine göre şifrelerin güvenliğin çok önemli bir parçası olduğunu ifade eden Symantec çalışanlarından Ben Nahorney, bu konuda şu sözleri dile getirdi: "Şifre oluşturma aslında basite indirgenmemeli. İyi oluşturulmuş şifreler, bilgisayarınıza karşı olan saldırılardan bile verilerini koruyabilir. Diğer yandan şifrenizi fazlasıyla kompleks yaptığınız takdirde ise şifrenizi unutma ihtimaliniz doğar ki, maalesef bazen pek çok kullanıcının başına bu sinir bozucu gelmektedir."

Birkaç basit metotla çok güçlü şifreler oluşturabilmek mümkün. Peki ama nasıl? İşte Nahorney'den şifre oluşturmanın püf noktaları...

Harf ve rakamların benzerliğini kullanın

- Eğer şifrenizin güçlü olmasını istiyorsanız, şifreniz hem sayıları hem de harfleri bir arada içermeli. Bazı harfleri bazı rakamlara benzerliği vardır, bu nedenle özellikle bu benzerlik kullanılabilir. Şöyle ki, 'password' şeklinde bir şifre oluşturmak istediğimizi varsayalım. Bunun yerine 'p@55w0rd' şeklinde şifremizi oluşturduğumuzda şifrenizin maksimum güvenliğini sağlamış olursunuz. Benzer şekilde 'P@55w0Rd' gibi bazı kelimelerin büyük halini kullanarak da şifre oluşturulabilir.

- Şifre oluştururken kendi bilgilerinizden de yola çıkabilirsiniz. Elbette doğum tarihinizi ya da annenizin kızlık soyadı gibi başkalarının bilebileceği kişisel bilgilerden bahsetmiyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sadece sizin bilebileceğiniz kişisel bilgileriniz ile şifrenin oluşturulması. Örneğin şu an mevcut ağırlığınız 80kg olsun. Daha önce oluşturduğumuz şifre ise 'password' itibariyle 'p@55w0rd' şeklindeydi. Kilo bilginizi bu şifreye eklediğimizde ise 'p80@55w0rd' gibi uzun ve zor bir şifreye ulaşırız.

Kelimelerin baş harflerinden şifre oluşturun

- Şifrenize ekstra güç katmak için, bir cümlenin baş harfleriyle de şifre oluşturmanız mümkün. Örneğin '(B)en (e)vimi (v)e (a)ilemi (c)ok (s)eviyorum' şeklinde bir şifre oluşturmuş olalım. Bu cümlenin baş harflerini bir araya getirdiğimizde 'BEVACS' gibi bir harf dağılımına ulaşıyoruz. Bu dağılımı şifremizde olduğu gibi kullanabiliriz. Böylece normalde akılda tutulması pek de kolay olmayan bir harf öbeğini bu kodlama ile hatırlama şansımız olabilir.

- Yabancı dillerden de şifre oluştururken faydalanabiliriz. Örneğin İngilizce'de 'left' sol anlamına gelmektedir. Bunun yerine İtalyanca 'sinistra' kelimesini kullandığınızda şifrenizi daha güçlü bir duruma getirebilirsiniz. Ancak daha önce belirttiğimiz rakam ve harf kombinasyonu işlemini burada da atlamamanız gerekiyor: 'sinistra' = '5iNi5+ra'
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
900ddee7d5f16ae11cdba5131142a36d@