Sigara Yasağı Geliri Düşürmedi, Artırdı

Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler ve Büfeciler Federasyonu Genel Başkan Vekili Resul Karataş, 19 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'na karşı olmadıklarını, ancak uygulama sürecinde kahveci esnafının zarar edeceği endişesi taşıdıklarını söyledi.

Serdivan Belediyesi tarafından Serdivan Düğün Salonu'nda düzenlenen esnaflara yönelik bilgilendirme toplantısında konuşan Karataş, kapalı mekanlarda sigara içilmesini engelleyecek olan yasayı değerlendirdi. Hükümetin sağlık alanında aldığı önlemlere hiçbir zaman karşı çıkmalarının mümkün olmadığını kaydeden Karataş, esnafın da yasaya karşı çıkmadığını vurguladı. Yasanın uygulama sürecindeki aksaklıklardan ve esnafa gelecek zararlardan endişe ettiklerini kaydeden Karataş şöyle konuştu: "Kahvehanelere giden kişiler arasında yaptırdığımız anketlere göre maalesef kahvehane kültürü ile sigara kültürünün örtüştüğünü tespit ettik. Anketimize katılan kişilerin yüzde 90'ı yasanın uygulanması durumunda kahvehaneye gitmeyeceklerini belirtti. Bütün sıkıntımız budur. Kahveciler ülkeye katma değer üretirken, çocuğunu okuturken, ekmeğini kazanırken sigara yasağından dolayı aç kalma tehlikesiyle karşı karşıya geldiği endişesini bize verdikleri için kahvehanelerdeki uygulamanın ötelenmesini istedik."

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile esnafları temsilen Ankara'da bir araya geldiklerini hatırlatan Karataş, Akdağ'a yasanın esnafları aç bırakacağını anlatmaya çalıştıklarını anlattı. Kahvehane kültürünü benimseyen kişilerin (bu yasa uygulanmaz, yine ötelenir düşüncesine) kapıldıklarını ifade eden Karataş, "Oysa ki biz bu yasanın uygulanacağını esnafımıza anlatmaya çalıştık. 'Bu yasayı uygulamak zordur' dediler. Kanuna saygı göstermek her bireyin asli görevidir. Sağlık konusunda saygı duyuyoruz. Sağlıkla alakalı olarak kanuna karşı çıkmamız mümkün değil, endişemiz aç kalmak. Karşı taraf çok kar edeceğimizi söylüyor biz ise zarar edeceğimizi söylüyoruz. 100 bin esnafımızın yıl sonuna kadar 30 bininin kapatılacağı kanaatini taşıyoruz.'' diye konuştu.

Yaşadıkları sıkıntıya rağmen kanuna karşı gelmelerinin mümkün olmadığını belirten Karataş endişelerini şöyle dile getirdi: "Bakanımıza 'sigarayı kahveci esnafı olarak üretmiyoruz, satılması için ruhsat da vermiyoruz ama vatandaş hür iradesiyle devletin verdiği ruhsatla satın alıyor, kahvemize geliyor." dedim. Kahvehanemize gelen vatandaş, 69 TL'yi gözden çıkardı ve sigarasını yaktı. Belki de meyhaneden geldi, kafası iyi. 10 milyon insandan bahsediyoruz. Ben ne yapacağım? 'Polise haber vereceksiniz' dediler. Polise haber verince adam tabancasını çekerse? Yarın istemesek de bunlarla karşı karşıya geleceğiz. Polise haber vermezsek ne olacak? Belediye encümenleri 560 TL ile 5 bin 600 TL'ye kadar ceza yazacak. Soruyorum, kahveci esnafının cebinde hiç 6 bin TL oluyor mu? Bizi belediye encümenini insafına bırakıyorlar. Adamlar kaşımızı gözümüzü beğenmez, ceza kesebilir. Böyle bir ölçüsüzlük olur mu? Demokratik hukuk devletindeyiz, kanunların üzerinde değiliz. Bu işin kahveciler lehine çözülmesi için çalışıyoruz. Kahveciler 'sokağa dökülelim' diyorlar. 10 bin kişi telefon ediyor. Biz sokağa inmeyiz. Bu ülkede 31 Aralık'a kadar 30 bin kahve kapanırsa hukukçularla Anayasa mahkemesine taşıyacağız. Hukukun dışına çıkmayacağız."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile esnafları temsilen Ankara'da bir araya geldiklerini hatırlatan Karataş, Akdağ'a yasanın esnafları a&ccedil; bırakacağını anlatmaya &ccedil;alıştıklarını anlattı. Kahvehane k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml; benimseyen kişilerin (bu yasa uygulanmaz, yine &ouml;telenir d&uuml;ş&uuml;ncesine) kapıldıklarını ifade eden Karataş, <font color="#333399">&quot;Oysa ki biz bu yasanın uygulanacağını esnafımıza anlatmaya &ccedil;alıştık. 'Bu yasayı uygulamak zordur' dediler. Kanuna saygı g&ouml;stermek her bireyin asli g&ouml;revidir. Sağlık konusunda saygı duyuyoruz. Sağlıkla alakalı olarak kanuna karşı &ccedil;ıkmamız m&uuml;mk&uuml;n değil, endişemiz a&ccedil; kalmak. Karşı taraf &ccedil;ok kar edeceğimizi s&ouml;yl&uuml;yor biz ise zarar edeceğimizi s&ouml;yl&uuml;yoruz. 100 bin esnafımızın yıl sonuna kadar 30 bininin kapatılacağı kanaatini taşıyoruz.''</font> diye konuştu. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yaşadıkları sıkıntıya rağmen kanuna karşı gelmelerinin m&uuml;mk&uuml;n olmadığını belirten Karataş endişelerini ş&ouml;yle dile getirdi: &quot;Bakanımıza 'sigarayı kahveci esnafı olarak &uuml;retmiyoruz, satılması i&ccedil;in ruhsat da vermiyoruz ama vatandaş h&uuml;r iradesiyle devletin verdiği ruhsatla satın alıyor, kahvemize geliyor.&quot; dedim. Kahvehanemize gelen vatandaş, 69 TL'yi g&ouml;zden &ccedil;ıkardı ve sigarasını yaktı. Belki de meyhaneden geldi, kafası iyi. 10 milyon insandan bahsediyoruz. Ben ne yapacağım? 'Polise haber vereceksiniz' dediler. Polise haber verince adam tabancasını &ccedil;ekerse? Yarın istemesek de bunlarla karşı karşıya geleceğiz. Polise haber vermezsek ne olacak? Belediye enc&uuml;menleri 560 TL ile 5 bin 600 TL'ye kadar ceza yazacak. Soruyorum, kahveci esnafının cebinde hi&ccedil; 6 bin TL oluyor mu? Bizi belediye enc&uuml;menini insafına bırakıyorlar. Adamlar kaşımızı g&ouml;z&uuml;m&uuml;z&uuml; beğenmez, ceza kesebilir. B&ouml;yle bir &ouml;l&ccedil;&uuml;s&uuml;zl&uuml;k olur mu? Demokratik hukuk devletindeyiz, kanunların &uuml;zerinde değiliz. Bu işin kahveciler lehine &ccedil;&ouml;z&uuml;lmesi i&ccedil;in &ccedil;alışıyoruz. Kahveciler 'sokağa d&ouml;k&uuml;lelim' diyorlar. 10 bin kişi telefon ediyor. Biz sokağa inmeyiz. Bu &uuml;lkede 31 Aralık'a kadar 30 bin kahve kapanırsa hukuk&ccedil;ularla Anayasa mahkemesine taşıyacağız. Hukukun dışına &ccedil;ıkmayacağız.&quot;</font></p>

SİGARA YASAĞI GELİRİ DÜŞÜRMEDİ ARTIRDI

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tütün Koordinasyon Kurulu Başkanı Pınar Pazarlı ise pasif içilerin büyük bir bölümünün akciğer kanseri riskine maruz kaldığını belirterek, pasif içiciliğin önüne geçecek olan yasanın mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi. Sigara yasağı uygulayan ülkelerde işyerlerinin geliri düşmediğinin bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını vurgulayan Pazarlı, "Bu tür söylemler sigara lobilerinin işi. Sigarayı tüm kapalı mekanlarda yasaklayan ülkelerde aynı oyun oynandı.kazançların düşeceği söylendi. Ancak yapılan tüm bilimsel araştırmalar tam tersi çıktı. İşyerlerinin sigara yasağı ile geliri azalmadı, daha da arttı" bilgisini verdi.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>SİGARA YASAĞI GELİRİ D&Uuml;Ş&Uuml;RMEDİ ARTIRDI</strong> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sakarya &Uuml;niversitesi (SA&Uuml;) T&uuml;t&uuml;n Koordinasyon Kurulu Başkanı Pınar Pazarlı ise pasif i&ccedil;ilerin b&uuml;y&uuml;k bir b&ouml;l&uuml;m&uuml;n&uuml;n akciğer kanseri riskine maruz kaldığını belirterek, pasif i&ccedil;iciliğin &ouml;n&uuml;ne ge&ccedil;ecek olan yasanın mutlaka uygulanması gerektiğini s&ouml;yledi. Sigara yasağı uygulayan &uuml;lkelerde işyerlerinin geliri d&uuml;şmediğinin bilimsel araştırmalarla kanıtlandığını vurgulayan Pazarlı, &quot;Bu t&uuml;r s&ouml;ylemler sigara lobilerinin işi. Sigarayı t&uuml;m kapalı mekanlarda yasaklayan &uuml;lkelerde aynı oyun oynandı.kazan&ccedil;ların d&uuml;şeceği s&ouml;ylendi. Ancak yapılan t&uuml;m bilimsel araştırmalar tam tersi &ccedil;ıktı. İşyerlerinin sigara yasağı ile geliri azalmadı, daha da arttı&quot; bilgisini verdi.</font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
5655fe16e50ae304e01334cf62db7cdf@