Sigara yasağına uyum oranının yüzde 99,6'ya ulaşmasından cesaret alan Sağlık Bakanlığı, 20 milyon sigara tiryakisini bağımlılıktan kurtarmak için harekete geçti.
7 bin sağlık ocağı ve ana-çocuk sağlığı merkezi, sigarayı bıraktırma polikliniğine çevriliyor. Kurumlarda görevli 16 bin doktor, aynı zamanda sigara bıraktırma uzmanı olacak.
Yeni dönemde Hakkari'nin köyündeki sigara bağımlısı bile sağlık ocağına gittiğinde sigara bırakma tedavisi görebilecek. Şu anda Malatya'daki 29 sağlık ocağında pilot olarak uygulanan çalışma, 2010'da tüm Türkiye'ye yayılacak. Birinci basamakta sigara bıraktırılamayan tiryakiler içinse devlet hastanelerinde 200 adet yeni merkez açılacak. Ülke genelindeki üniversite ve devlet hastanelerinde mevcut 110 sigara bırakma polikliniği bulunuyor.
Yeni kampanya ile Sağlık Bakanlığı'na bağlı bütün birinci basamak hekimleri sigarayı bıraktırma eğitiminden geçecek. Gelen bağımlıya nasıl yaklaşılacağı, neler anlatılacağı ve hangi tedavilerin tavsiye edilebileceğini öğrenecekler. Eğitimlerin ardından uzmanlaşan doktorlar, sağlık ocağına gelen bütün hastalara 'Sigara içiyor musun?' sorusunu yöneltecek. Bu soruya verilecek cevaba göre vatandaşa hem sigaranın zararlarını anlatacak hem de bırakmanın yollarını gösterecek. Hekimler kişinin nikotin bağımlılığından kurtulması için nikotin bantları ve sakızları önerebilecek. Daha sonra kişinin belli aralıklarla sağlık ocağına gelmesi istenecek.
200 YENİ SİGARAYI BIRAKTIRMA POLİKLİNİĞİ
Sağlık Bakanlığı, seferberliğin ikinci bir ayağını da birinci basamakta bağımlılıktan kurtulamayan kişiler için gerçekleştirecek. Sağlık ocağındaki hekimin çabalarıyla sigaradan kurtulamayan kişi daha donanımlı olan ve ilaç tedavilerine de karar verebilen bir üst sağlık kuruluşuna yönlendirilecek. Şu anda Türkiye'de devlet, eğitim-araştırma ile üniversite hastaneleri bünyesinde 110 tane sigara bırakma polikliniği bulunuyor. Buna 2009 ile 2010 yıllarında 200 tane daha yeni poliklinik eklenecek. Hastalar burada hem uzman hekimler tarafından görülecek hem de psikiyatri ve psikoloji uzmanlarından destek alacak. Hastaya gerekirse antidepresan özelliği taşıyan sigara bırakma ilaçları verilebilecek. Bu arada bakanlık, sigarayı bıraktırma poliklinikleriyle ilgili mevzuat düzenlemesine gidiyor. Sigarayı bıraktırma ürünlerinin sosyal güvence kapsamına alınması düşünülüyor. Sigarayı bıraktırma polikliniği olarak da hizmet verecek birinci basamak sağlık kuruluşları şunlar: Sağlık ocağı, ana çocuk sağlığı ve aile planlama merkezi (AÇSAP), verem savaş dispanseri, toplum sağlığı merkezi ve aile sağlığı merkezi.
Yasağa uyma oranı yüzde 99,6
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre ağustos sonu itibarıyla sigara yasağına uyma oranı yüzde 99,6'ya ulaştı. Bu oran kamuda yüzde 99,5, özelde yüzde 99,6, toplu taşıma araçlarında ise yüzde 99,8. Ülke genelinde sigara yasağının uygulamaya geçtiği 19 Temmuz 2009'dan itibaren yapılan 138 bin 303 denetimde, 290 ceza (39'u vatandaş, 251'i işletme) kesildi.