Sigarayı Bırakma Günü ADA AVM’de Kutlandı

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü “Dünya sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle ADA AVM’de açtığı standla, sigaranın zararları konusunda bilgilendirme yaptı. 
 
İl Sağlık Müdürlüğü; 9 Şubat “Dünya sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle Ada Alışveriş Merkezi’nde (ADA AVM) stand açarak, ‘Sigaranın zararları, sigarayı bıraktırma yöntemleri, sigarayı bırakmak isteyenlerin nerelere başvuracağı’ konusunda bilgiler verdi.

Sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu ve isteyenin sigarayı rahatlıkla bırakabileceğini bildiren İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri; sigarayı bırakmak isteyen fakat kendi yöntemleri ile bunu başaramayan kişilerin umutsuzluğa kapılmamalarını, Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi ile Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi “sigara bıraktırma poliklinikleri”nin bu konuda hizmet verdiğini söyledi.

SİGARA BIRAKILDIĞINDAKİ BELİRTİLER

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sigarayı bırakıldığında vücutta oluşan değişiklikler ise şöyle açıkladı: ''İlk 20. dakikada, nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale döner. 24. saatte, kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır. 2 hafta–3 ay sonrasında, efor kapasitesi artar, öksürük azalır ve 3 ay içinde kaybolur. Soluk alıp vermek kolaylaşır, koku ve tat alma duyuları iyileşir, bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar. 1. yılda, kalp krizi geçirme riski yüzde 50 azalır, beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı riski yüzde 30-50 oranında düşer. Kronik bronşit, KOAH gibi solunum yetmezliğine yol açabilen akciğer hastalıklarının ortaya çıkması engellenir. 5. yılda, ağız, gırtlak, yemek borusu ve idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır. 10. yılda, felç olma riski hiç sigara içmemiş olan bir kişiyle aynı düzeye iner. Akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek ve pankreas kanseri riski azalır. 15. yılda, koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski hiç sigara içmeyen bir kişiyle aynı olur.'

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>SİGARA BIRAKILDIĞINDAKİ BELİRTİLER</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İl Sağlık M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; yetkilileri, sigarayı bırakıldığında v&uuml;cutta oluşan değişiklikler ise ş&ouml;yle a&ccedil;ıkladı: ''İlk 20. dakikada, nabız, kan basıncı ve v&uuml;cut ısısı normale d&ouml;ner. 24. saatte, kanda karbonmonoksit gazı hızla azalır.&nbsp;2 hafta&ndash;3 ay sonrasında, efor kapasitesi artar, &ouml;ks&uuml;r&uuml;k azalır ve 3 ay i&ccedil;inde kaybolur. Soluk alıp vermek kolaylaşır, koku ve tat alma duyuları iyileşir, bağışıklık sistemi g&uuml;&ccedil;lenmeye başlar. 1. yılda, kalp krizi ge&ccedil;irme riski y&uuml;zde 50 azalır, beyin kanaması ve bacaklardaki damar hastalığı riski y&uuml;zde 30-50 oranında d&uuml;şer. Kronik bronşit, KOAH gibi solunum yetmezliğine yol a&ccedil;abilen akciğer hastalıklarının ortaya &ccedil;ıkması engellenir. 5. yılda, ağız, gırtlak, yemek borusu ve idrar torbası kanseri riski yarı yarıya azalır. 10. yılda, fel&ccedil; olma riski hi&ccedil; sigara i&ccedil;memiş olan bir kişiyle aynı d&uuml;zeye iner. Akciğer kanseri, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, b&ouml;brek ve pankreas kanseri riski azalır. 15. yılda, koroner damar hastalığı ve kalp krizi riski hi&ccedil; sigara i&ccedil;meyen bir kişiyle aynı olur.'</font></p>
14 yıl önce
Sigara Bırakma MerkezleriSigara Bırakma Merkezleri
Fabrika aile günü piknikleri
sigarayı bırakma yöntemleri