SİME-SEN (Sivil memurlar Sendikası) İnsan sağlığını tehdit eden kansere dikkat çekmek için Tank Palette bayan personele düzenlenen bilgilendirme toplantıları büyük ilgi gördü. SİME-SEN Kadınlar Komisyonu Gn.Bşk.Yrd. Aynur Özatalay, SİME-SEN Kocaeli şubesi delegesi Serap Yüzer Karakoç ve Arifiye Toplum Sağlığı Merkezi KETEM (Kanser Erken Tanı ve Teşhis Merkezi) koordinesi ile bayanlara bilgilendirme faaliyetinde bulunarak TANK Palet pesonelini uyardılar.
SİME-SEN Kadınlar Komisyonu Gn.Bşk.Yrd. Aynur Özatalay ‘’Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öldürücü, vücutta ağır hasarlar bırakan, büyük maddi kayıplara sebep olan hastalıkların başında kanser hastalığının geldiğini ve önemli bir halk sağlığı sorunu olarak günden güne etkisini, yayılım alanını arttıran bu hastalıkla ülkemizde her yıl 150 bin kişinin tanışdığını bununla birlikte kanserde en hızlı artış oranları ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor bu yüzden bu bilgilendirmeler hepimizin görevi’’dedi
KETEM\'le Erken tanının, kanserin tedavisindeki önemine dikkat çeken Arifiye Toplum merkezi hemşireleri Yeter Kaya ,Ufuk Yazıcı ve Canan Deniz ‘’ Erken Teşhis Kanserde Hayat Kurtarır Sloganıyla yola çıkan KETEM; Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak olan muayene ve tetkiklerle kanserin erken tanımlanması hedeflenmektedir.
Erken tanıda amaç, toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri üzerine yoğunlaşmaktır.
Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri erkeklerde ise prostat kanseri ve hem erkek hem kadınlarda ise kalın barsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giren kanser türleri olduğunu, kanserin tanısında önemli olanın kişinin kendi vücudunu tanıması daha sonra düzenli olarak doktor muayenesi yaptırılması gerektiğini ‘’ söyledi.
KETEM’de görevli uzmanlar 40’lı yaşlardan sonra kanser riskinin arttığına, bu nedenle 40’lı yaşlardan sonra özellikle kansere yönelik tarama testlerinin yapılmasını önerirken, KETEM, kadınlarda meme ve serviks (rahim ağzı) kanseri ve kolon kanseri için 35-40 yaştan itibaren yapılması gereken testler konusunda bilgilendirmede bulunarak özellikle bu yaş gurubundaki bayan ve erkeklerin tüm ilçelerde bulunan Toplum Sağlığı Merkezlerine başvurarak erken tanı ve teşhis için ücretsiz olarak bu testleri yaptırabileceğini bildirdi.