Sınav öncesi bu önerilere dikkat!

8. sınıf öğrencileri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında 29 – 30 Nisan 2015’te sınava girecek. Gelecekteki eğitim yaşantılarının nasıl yol alacağını şekillendirmeye yardımcı olacak TEOG, sınava girecek öğrenciler kadar ailelerini de heyecanlandırıyor.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder, sınavların öğrenciler için hayatlarının fırsatı olabildiği gibi, sınava hazırlanırken yapılan bazı hatalar sınavın olumlu bir şekilde sonuçlanmasını engelleyebildiğine dikkat çekti.

Dr. Obengül Ejder yaptığı açıklamada, TEOG sınavına girecek öğrenci ve ailelerine, stressiz bir sınav atlatabilmeleri için bazı önerilerde bulundu.

“Stres Değil, Aşırı Stres Başarısız Yapar.”

Stresin tamamiyle olumsuz bir durummuş gibi algılanmasına rağmen, karşılaşılan güç durumla başa çıkmak için bireyi harekete geçirebilecek bir olay olduğunu vurgulayan Dr. Ejder, hatta stresin kişinin sorumluluğunda olan olayın zamanında ve yeterince başarı ile sonuçlandırmasını sağladığını söyledi. Buna karşın aşırı stresin uykuya dalamama, kendini yorgun hissetme, karın ağrısı, kalp çarpıntısı, hazımsızlık, barsak faaliyetlerinde değişiklik ve kendini huzursuz hissetme ve hatta depresyona girmeye sebep olabileceğini bildiren Dr. Obengül Ejder, sıvana girecek öğrenci kadar aileye de büyük görev düştüğünü söyledi.

“Çocuğunuza Sevginizi Hissettirmeniz Tüm Sınavlardan Daha Önemli.”

Aileler tarafından "Bu sınavda göreceğiz seni, başarısız olursan sonuçlarına katlanırsın!," "Güzel bir okul kazanamazsan bütün emeklerimiz boşa gider!" gibi sözlerle öğrenciyi korkutmanın, umutsuzluğa kaptırmanın doğru olmadığının altını çizen Dr. Ejder, “Çocuğunuzun sakin olmasını istiyorsanız önce siz sakin olun. Sınavlar hayatın her kademesinde olacaktır, gelip geçer; sınav uğruna çocuğunuzla olan ilişkilerinizi bozmayan yapamayacağınız tehditlerde ya da vaatlerde bulunmayın. Onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, onu evladınız olduğu için sevdiğinizi davranışlarınızla ve sözlerinizle çocuğunuza hissettirin. Çocuğunuzun sınava dair olumsuz düşüncelerini, olumluya çevirin.” dedi.

“Sınavı Gözünüzde Büyütmeyin… Sınava olumsuz Düşüncelerle Girmeyin…”

Aile ve Evlilik Terapisti Dr. Obengül Ejder öğrencilere, sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de, yani hayal ettiğiniz bir okulu kazanamamanın da normal olduğunun kabul edilmesi önerisinde bulunarak, “Her şeyden önce TEOG sınavını, hayatınız boyunca karşılaşacağınız imtihanlardan sadece biri olarak kabul edin ve gözünüzde büyütmeyin. Sınavın her şey olmadığını, zekânızın ölçülmediğini, sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de normal olduğunu bilin. Olumsuz düşüncelerle beklentilerinizi ve planlarınızı ilişkilendirmeyin.” diye konuştu.
Sınav öncesi bu önerilere dikkat!
9 yıl önce
Dikkat geliştirme
sakarya sınav
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c9e50a01a19ab2d9e6d1ef2160f0ef45@