Sıra beklerken inme geçiren hastaya anında müdahale

SAÜEAH’da sıra beklerken inme geçiren hastaya müdahale edilerek 45 dakikada beyin damarındaki pıhtı eritildi. Yaşanan vaka, zamanın çok önemli olduğu inme tedavisinde en hızlı müdahale edilen vakalardan biri olarak kayıtlara geçti.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SAÜEAH) bir yıl önce faaliyete geçen İnme Merkezi başarılı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Zamanında müdahalede bulunulan birçok inme vakasında hastaların felç kalmasının önüne geçilirken, İnme Merkezi ekibi son olarak 15 dakikada müdahale ettikleri bir hastanın beyin damarındaki pıhtıyı 45 dakika gibi kısa bir sürede eriterek çıkarmayı başardı. 52 yaşındaki Ayfer Cömert isimli hasta tedavisinin ardından hastaneden yürüyerek taburcu oldu.

“BÖYLE BİR MERKEZİN OLMASI BÜYÜK ŞANS”

Poliklinikte birden gözlerinin karardığını ve vücudunun uyuştuğunun fark etmesinin fark etmesinin ardından kendinden geçtiğini anlatan Cömert “Allah çok şükür ki çok şanslıymışım. Sakarya’da böyle bir merkezin olması büyük şans.İnme geçirmişim ve hemen durumu fark eden sağlık görevlileri sayesinde beyin damarımda meydana gelen pıhtıya müdahale edilmiş. Bu sayede felç kalmaktan kurtuldum. Tedavimde ve sonrasında gösterilen ilgi ve alakadan dolayı doktorlarımıza ve sağlık çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun.” dedi.

ACAR: İLK BİR BUÇUK SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Hastanın durumuyla ilgili bilgi veren Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Bilgehan Atılgan Acar, inme vakasının hastanede meydana gelmesinden dolayı ulusal ve uluslararası inme vakalarında en hızlı müdahale edilen vakalardan birini gerçekleştirdiklerini kaydetti. İnme vakalarında beyin damarındaki pıhtıdan kaynaklanan felç ve beyin tahribatı önlenmesinde zamanın çok değerli olduğunu dile getiren Acar “Felç belirtilerinin görüldüğü andan itibaren en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması hem kalıcı özürlülük hem de ölüm riskini en aza indirebilir. Bu öyle bir zamana karşı yarış ki, tedavi eğer ilk 1,5 saatte uygulanabilirse üç kişiden biri iyileşebiliyorken üçüncü saatte bu sayı sekiz hastanın birine düşüyor. En geç altı saatte yapılan müdahalelerde de olumlu sonuçlar alınması mümkün.” diye konuştu

ÖĞÜTLÜ: HALKIMIZ İÇİN ÖNEMLİ BİR HİZMET

SAÜEAH’da hizmet veren İnme Merkeziyle ilgili bilgi veren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü de merkezin yedi gün 24 saat hizmet kesintisiz hizmet verdiğinin kaydetti. Ülkemizde belli başlı illerde bulunan İnme Merkezi’nin Sakarya’da da hizmet vermesinin önemine değinen Öğütlü “İnme tedavisinde daha önce hizmet veren ekibimiz, iki yataklı yoğun bakım

birimiyle artık bir merkez olarak çalışıyor. İnme Merkezleri çok sayıda uzman doktorun birlikte çalışmasını gerektiriyor. Şüphesiz organizasyonda İl Sağlık Müdürlüğü ambulans, acil servisi ve inme ekibinin düzenli çalışmasında ve kesintisiz hizmet vermesinde çok önemli bir konumda. Bu alanda hizmet veren tüm hekimlerimizi başarılı çalışmalarından dolayı kutluyorum.” dedi.

AKDEMİR: BAŞARILI SONUÇLAR ALINIYOR


Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Birliği Başkanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Sakarya’da İnme Merkezi kurulmasında Türk Girişimsel Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Özcan Özdemir‘in bilimsel desteklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Akdemir “İnme tedavisinde daha öncede Dekanlık bünyesindeki hekimlerimizin çalışmalarıyla tedaviler yapılıyordu. Bu yönde hizmet veren hekimlerimizin sayısının artması ile SAÜEAH bünyesinde bir İnme Merkezi kuruldu. Buraya zamanında başvuran hastalarla ilgili çok olumlu sonuçlar alınıyor.” diye konuştu.

ZAMANINDA MÜDAHALE HASARI ÖNLÜYOR

Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Türkan Acar’da inme vakalarında yapılan çalışmayla ilgili bilgi vererek, inme tedavisinde en önemli unsurun zaman olduğunu vurguladı. Acar “Acil servise ilk 3-4,5 saat arasında inme şikayeti ile başvuran, muayene ve beyin görüntüleme yöntemleri sonrası beyin damar tıkanıklığı tanısı konulan uygun hastalarda bu tedavi yöntemi oldukça yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Bu tedavilerin önündeki en büyük engel zamandır. Özellikle damar tıkanıklığı kaynaklı inmelerde ilk 4-5 saat altın değerindedir.” dedi. SAÜEAH Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar’da yapılan çalışmaları takdirle karşıladığını belirterek İnme Merkezi ekibini tebrik etti.

Sıra beklerken inme geçiren hastaya anında müdahale
Sıra beklerken inme geçiren hastaya anında müdahale
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
209678110990cf9b5949ed84e37b2457@