Sivil toplum örgütleri Sapanca Gölü için harekete geçti

Sakarya’da 20’ye yakın dernek ve odaların yer aldığı Sakarya Sivil Toplum Platformu (SASTOP) aşırı çekim sebebiyle suyu iyice azalarak can çekişen Sapanca Gölü için harekete geçti. SASTOP öncelikle gölden TÜPRAŞ’ın tahsissiz ve bedelsiz su almasının önlenmesi için bir takım karar aldı.

SASTOP üyeleri, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kampüs Otel’de bir araya gelerek Sapanca Gölü için eylem planı hazırladı. SAÜ Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ ve Kocaeli Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin de katıldığı toplantıda Sapanca Gölü\'nün durumu masaya yatırıldı. Öncelikle Ankara’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklarla görüşülerek TÜPRAŞ’ın yasak olmasına rağmen gölden su çekmesi gündeme getirilecek ve gölün sadece içme suyu olarak kullanılması istenecek. Ayrıca sorunun kökten çözümü için ‘İçme suyu havzaları sadece insani amaçla (içme suyu) kullanılabilir. Sanayiye tahsis edilmez’ şeklinde kanun çıkarılması teklifinde bulunulacak. Bunun yanında göl ile ilgili konularında uzman bilim adamlarının katılacağı bir çalıştay düzenlenecek. Eğer sonuç alınamazsa gölün sadece içme suyu olarak kullanılması için dava açılacak.

"TÜPRAŞ ise gölden 30 milyon metreküp su kullanıyor"

SASTOP Başkanı aynı zamanda Avrupa Birliği Derneği Başkanı Avukat Önder Döker, Sapanca Gölü\'nün yıllık su tüketim bütçesinin 120 milyon metreküp olduğunu belirterek, gölden 30 milyon metreküp fazla su çekildiğini, bununda gölün kısa bir zaman içinde kuruması anlamına geldiğini kaydetti. Döker şu bilgileri verdi: “Gölün yıllık 120 milyon metreküp su bütçesinin 100 milyon metreküpü Sakarya ve ilçelerine içme suyu olarak alınıyor. 30 milyon metreküp de Kocaeli’ne susuz kalan Yuvacık Barajı’na pompalanıyor. Yani gölün suyu sadece içime suyuna yetiyor. TÜPRAŞ ise gölden 30 milyon metreküp su kullanıyor. Bu sebeple gölün kullanım bütçesi kat kat aşılıyor. Havalarında kurak gitmesi sebebiyle göl kuruma noktasına doğru ilerliyor.”

"10 lira borcu olanın suyunu kesiyorlar ama TÜPRAŞ\'ı görmezden geliyorlar"

TÜPRAŞ’ın Sapanca Gölü’nden yıllardır tahsissiz ve bedelsiz su kullanmaya devam ettiğine dikkat çeken Döker, ilgili resmi kurumların da TÜPRAŞ’a su kullanma izni verilmediğini açıklamasına rağmen, sanayi tesisinin gölden su çekmeyi sürdürdüğünü savundu. Döker, “Vatandaşlar 10 lira borcunu ödemese hemen suları kesiliyor. Ancak ne hikmetse bütün yetkililerin yasak demesine rağmen TÜPRAŞ gölden su çekmeyi sürdürüyor. Kimse senini çıkarmıyor. Bunu anlamış değiliz. Vatandaş aldığı suyun bedelini ödüyorsa trilyonlarca lira değerindeki kullandığı su parasını TÜPRAŞ neden ödemiyor, buna neden göz yumuluyor, anlamış değiliz.” diye konuştu.

"Biz de fabrikamıza boruyu dayayalım bedelsiz su kullanalım"

SASTOP üyesi işadamı Demirali Bayraktar da “Biz de bir fabrika kuralım, boruları göle dayayalım, Sapanca’dan bedava su çekelim. Bakalım bize izin verirler mi? TÜPRAŞ’ın ne ayrıcalığı var. Bu tesise su tahsisi olmadığı belirtiliyor. O zaman neden su çekimine göz yumuluyor. Ayrıca içme suyunu sanayide kullanmak cinayet işlemekle eşdeğer. Ülkelerin istihbaratlarına göre savaşlarının kapıda olduğu bu zamanda Sapanca’nın suyu neden hoyratça kullanılıyor." şeklinde tepki gösterdi.

Tema Vakfı Sakarya Temsilcisi ve SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu da, göl bütçesinin üzerinde su çekildiğini, bununda gölün sonunu getireceğini vurgulayarak “Gölün kıyadan çekilmesi, alg patlaması gibi gölde bunun işaretlerini görüyoruz. Sapanca Gölü’nün sadece içme suyu olarak kullanılmasına izin verilmeli." dedi.

Bu arada Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de gölden sanayi tesislerinin kullanımı ile ilgili bir tahsisin olmadığını, ilgili bakanlıklara bu konunun bildirildiğini açıkladı. TÜPRAŞ ise gölden su tahsisi olup olmadığına dair net bir açıklama yapmazken ek tesis için gölden daha fazla su çekeceğini bildirmişti.
Sivil toplum örgütleri Sapanca Gölü için harekete geçti
Sivil toplum örgütleri Sapanca Gölü için harekete geçti
11 yıl önce
Doğum için gevşeme egzerzisleri
sapanca zemin sondajı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
992c5e846aa9b547423ff5b1d891f62e@