Havaların ısınması ile birlikte sivrisinek kabusu arttı. Sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntı ve yara şikayetiyle acillere başvurular arttı. Sakarya Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Mustafa Yıldız, sivrisinekle mücadelede belediyelerin ilaçlamasının yanında bireysel mücadelenin de önemine dikkat çekti.
Uzun süren yağışlı hava sivrisineklerde artışa yol açtı. Belediyelerin ilaçlama yapmasına karşın sivrisinekler nedeniyle vatandaşlar dışarı çıkamıyor, balkonda oturamıyor.
Sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan kaşıntı ve yara şikayetiyle acillere başvuranların sayısında artış yaşanıyor.
Sakarya Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Mustafa Yıldız, araçla sokak sokak gezilerek yapılan ilaçlamanın etkisinin fazla olmadığına dikkat çekti.
İlaçlamanın doğru zamanda ve doğru yerlerde yapılmasının önemine vurgu yapan Yıldız, sivrisineklerin üremek için mutlaka durgun suya ihtiyaç duyduğunu kaydeden Yıldız; "
Sivrisinekle mücadelede su birikintileri, foseptikler, küçük göletlerin ilaçlanması gerekiyor. Sadece bu da tek başına yeterli değil. Bireysel mücadelede gerekiyor. Sulama için biriktirilen ağızları açık kaplardaki sular dahil sivrisineklerin üremesi için yeterli. Evlerimizde kovalarda, bidonlarda uzun süre ağzı açık su bırakmamalıyız. Küçük bir bidondaki sivrisinek mahalleyi etkileyebiliyor.Sivrisineklerin yumurtlamaları için durağan su lazım. Ne kadar durağan su, o kadar çok sivrisinek " dedi.
Özellikle kıtalararası ticaretle farklı sivrisinek türlerinin Türkiye'de görülmeye başladığını anlatan Mustafa Yıldız; "Çok daha farklı sivrisineklerle karşılaşıyoruz. Özellikle Güneydoğu Asya kökenli Asya Kaplan Sivrisineği hemen hemen her bölgemize görülüyor. Sivrisinekler farklı hastalıkları taşıyabiliyor. Isırıkları sonucu kötü yaralar oluşabiliyor" diye konuştu.