Şoför esnafının dayanacak gücü kalmadı

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “şoför esnafı acil desteklenmeli. Akaryakıtta KDV ve ÖTV muafiyeti şart oldu. Mazota 1 yılda yüzde 235 zam geldi” dedi.

 

Şoför esnafımızın artan maliyetler sonrasında gelirlerinin giderlerini karşılamaması üzerine açıklamada bulunan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Bütün girdileri petrole dayalı olan şoför esnafımız yılbaşından beri akaryakıta gelen büyük zamlar sonrasında kontak kapatma noktasına geldi. Servisçi, taksici, dolmuşçu, halk otobüsçü, kamyoncu gibi tüm şoför esnafımıza özel ticari akaryakıt verilmeli” dedi.

 

“Akaryakıtta KDV ve ÖTV muafiyeti şart oldu"

 

Mart ayına hemen hemen her gün akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ile girilmesi üzerine açıklamada bulunan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, “Akaryakıta gelen sık sık ve yüksek orandaki zamlara artık şoför esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Küresel krizler nedeniyle brent petrole zam gelmesinin tabii ki zamlarda etkisi var fakat deposundaki mazot bitmeden ikinci depoyu zamla alan şoför esnafımız bazı illerde maalesef kontak kapatma eylemlerine gidiyor. Bir yolcu taşıma ücreti, maliyetin neredeyse 3’te 1’ine tekabül ediyor. Mart ayında akaryakıta gelen zamlar doğrultusunda benzin ve mazot fiyatları 20 Türk lirasını çoktan aştı. Son zamlardan sonra bir biniş maliyeti 15 liraya dayandı. Bununla birlikte ücretsiz ve indirimli tarifeden yararlanan yolcu sayısı da yüzde 40 lar seviyyesinden yüzde 62 oranlarına çıktı. Ücretsiz taşıma için verilen destek araç başı değil yolcu başına verilmeli ve 2018 yılından beri artırılmayan bu nakit desteği yüzde 200’ün üzerinde arttırılmalı. Ticari akaryakıt imkânının artık şoför esnafımıza verilmesi şart oldu. Bu zamları vatandaşa yansıtmayan şoför esnafımızın sesi bir an önce duyulmalı. Her geçen gün daha da zorlanan şoför esnafımızı koruyacak gerekli adımlar bir an önce atılmalı” dedi.

“Akaryakıtta zamları eşel mobil sistemini zorunlu kılıyor"

 

Her geçen gün artan maliyetler karşısında esnafın zor durumda kaldığını, özellikle akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar üzerine devletimizin elini taşın altına koyması gerektiğini belirten Apaydın, “Akaryakıt zamları ile birlikte lastik fiyatları, cezalar, muayene ücretleri, sigorta fiyatları, yıllık bakım gibi giderlerin de son bir yıl içerisinde fazlaca artmış olması doğrultusunda bilet fiyatlarına gelen zamların da güncel enflasyon rakamları oranında artmayışı, şoför esnafımızın emeklerinin karşılığını alamayacak konuma getirdi. Şoför esnafımızın daha fazla zorlanmaması ve vatandaşa bu zamların yansıtılmaması için eşel mobil sistemi tekrar gelmeli” ifadelerini kullandı.
 

2 yıl önce
nasıl usta şoför olurum