Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (SESOB)’nin sadece Sakarya’da hayata geçirilen Ticari Taşıt Kullanma Belgesi için şoförlerden talep edilen 150 TL\'lik ücret tepkiye yol açtı.
SESOB tarafından Sakarya’daki tüm taksi dolmuş, ticari taksi, halk otobüsü ve servis minibüsçülerinin zorunlu olan Ticari Taşıt Kullanma Belgesi’nden alınan 150 TL, taksi dolmuş esnafının tepkisini çekti. Eğitime karşı olmadıklarını ancak verilen paranın kendilerine ağır geldiğini söyleyen şoförler, bu eğitimin ya ücretsiz olmasını ya da makul bir fiyat karşılığında olmasını istedi.
Taksi dolmuşu bulunan Kemal Hayaloğlu, bu eğitimi tanıtmak için SESOB başkanı Hasan Alişan\'ın durağı ziyaret ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Adapazarı’nda sürücü esnafına eğitim vereceklerini söyledi ve bu eğitimin Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve SESOB tarafından ortak geliştirilen bir proje olduğunu söylediler. Herkesin alması gerektiğini bu kararın Büyükşehir Belediyesi, UKOME ve Sakarya Valiliği tarafından onaylandığını bizlere açıkladı. 150 TL’nin fazla olduğunu sayın başkana söylesek de bize gerekli mazeretler sundu ve bu olayı böyle kapattı.”
Şoför esnafının zaten yevmiye usulü çalıştığını ve bu paranın kendilerini zorlayacağını söyleyen İbrahim Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü:“Şu an 150 TL istiyorlar. Bu para şoför esnafı için iyi bir para çünkü yevmiye almadan eve giden arkadaşlar var. Arkadaşlarımız öğleden sonra arabaya çıktıkları zaman arabalarına mazot alıyor gider masraflarının haricinde para kalmıyor ve bu parayı verme şansları biraz zor.”
150 TL\'lik eğitim
Maliyetlerin bellerini büktüğünü söyleyen Ergün Bulut ise, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim bu eğitime karşı olmadığımızı, sonuna kadar arkasında olduğumuzu belirtiriz. Ancak, ne var ki bu eğitimlerin 150 TL karşılığı olması şoför esnafımıza karşı yapılan bir haksızlıktır. Bu eğitimin neden ücretli verildiğini hâla anlamış değiliz. Geçen sene ticaret ve sanayi odası şirketler grubuna ve öğrenci servislerine hiçbir ücret karşılığı olmadan böyle bir eğitim verdi. Biz bu şekildeki sertifikaların ücretli olmasına karşıyız. Hacıoğlu durağından bir arkadaşımızın Ulaştırma Bakanlığına bu olayı telefonla bildirmesi sonucu kesinlikle bizim bağlı olduğumuz şoförler odasının böyle bir yaptırımının olmadığını ve bu kursun bize 6 ayda veya senede bir kere ücretsiz vermesi gerektiğini, ücretin alınmasının kesinlikle yanlış olduğunu hatta ücret dekontunu Ulaştırma Bakanlığına gönderilmesini istemiş.”
12 saatlik eğitim
SESOB Başkanı Hasan Alişan ise, Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve teşkilatıma bağlı Şoförler ve Otomobilciler Odası ile yapmış olduğumuz toplantılar sonucunda artık ticari araçlarda çalışan sürücü arkadaşlarımızın trafik akışı içerisinde barış içinde çalışmaları yolcu memnuniyetini yani Sakarya halkını taşıyan şoförlerimizin güvenle seyir halinde gitmeleri ve ulaşabilecek noktalara ulaşabilmek açısından eğitim verilmesine karar verildiğini söyledi. Bu noktada meslek mensupları olarak, Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa kurmuş olduğu ortak çalışmada bir protokol imzalandığını anlatan Alişan, şöyle konuştu: "Mevcut fiilen meslek ve sanatını icra eden sürücü arkadaşlarımıza 12 saatlik eğitim, bu eğitimde trafikteki güvenli sürüş teknikleri, öfke stres kontrol, halkla ilişkiler, turizm ve ilk yardım gibi konularda eğitim verilerek, bunun sonunda da sınav yapılarak sınavda başarı gösteren arkadaşlara da sertifika verilmesi, başarısız olanlara da yeniden sınava ve gerektiğinde yeniden eğitime tabi tutularak hedeflemiş olduğumuz güçlü bir sürücü kitlesi oluşturarak sonuç itibariyle kargaşa ve stresten uzak Sakaryalı vatandaşlarımızın güvenle ulaşabilecekleri noktaya götürmek için azami gayret sarf ediyoruz. Bunun için teşkilatımız son derece kararlıdır."
50’şer kişilik sınıflar
Güçlü bir Sakarya için ciddi anlamda bir eğitim modeli olduğunu belirten Alişan, "Bu eğitimcilerimiz Türkiye genelinde profesyonel olarak eğitim yapmış ve ciddi çalışan arkadaşlarımızdır. Bizim eğitim sınıflarımız 50’şer kişilik sınıflardır. Tabi ki hem profesyonel eğitimcileri ortaya koyacaksın hem de 50 kişilik bir sınıfta eğitim vereceksiniz. Bu da diğer eğitim modüllerine göre kısmen pahalıya denk gelmektedir. Bunun için de biz esnaf arkadaşlarımızdan bu hizmetleri gidermek için 150 lira ücret alınmaktadır. Bu ücretler tamamen eğitimcilere tamamen kaliteli hizmet vermek, daha kaliteli bir Sakarya esnafı için gayret sarfediyoruz.”
Sakarya’da resmi bilgilere göre 315 taksi dolmuş, 514 ticari taksi, 919 minibüs, bin 136 servis aracı ve 610 özel halk otobüsü bulunuyor. Ticari araçlarda şoför olarak çalışanlar da eklendiğinde 10 bin şoförü ilgilendiren sertifika parasına karşı çıkan şoförler yetkililerin konuya el atmasını istedi.