Sokak hayvanları, bu geri dönüşümle beslenecek

Arifiye ilçesinde faaliyette bulunan Yücesan Vagon A.Ş. tarafından 2014 yılı sosyal sorumluluk ve farkındalık projesi olarak sokak hayvanlarına yönelik bir proje hayata geçirildi.

Geri dönüşüme dikkat çekilen projede geri dönüşüm malzemeleri sayesinde sokak hayvanları da beslenmiş olacak.

Yücesan Vagon A.Ş. ve Zeytin Ekolojik Hayat Derneği (ZEYEDER) işbirliği ile ar-ge çalışmalarını yapıp, üretilen ‘Sokak Hayvanlarına Mama ve Su Veren Geri Dönüşüm Kutusu’nun tanıtımı fabrika içinde yapılan bir toplantı ile gerçekleştirildi. Pugedon adı verilen akıllı geri dönüşüm sisteminde gözlerin birinden pet şişenin içinde kalan su dökülürken diğer gözden de pet şişe bırakılıyor. Dökülen su, su haznesine, atılan pet şişe de yem haznesine bir miktar mama bırakılmasını sağlıyor. Kutuya atılan atık malzemenin yarısı sistemdeki mama masraflarını karşılamaya yetiyor.

En büyük özelliği


Aylar süren bir çalışmanın sonrasında üretilen geri dönüşüm kutusunun en büyük özelliği atılan her pet şişe için sokak hayvanlarına yem ve su bırakması. Hem pet şişelerin yeniden geri dönüşümünü sağlamak hem de sokak hayvanlarının açlık ve susuzluğunu giderecek olan geri dönüşüm kutularının zamanla tüm Türkiye’ye yayılması planlanıyor. Geri Dönüşüm Kutusunun mucidi olan Yücesan Vagon A.Ş. Pazarlama ve Ar-Ge Uzmanı Engin Girgin, “Biz Yücesan olarak Vagon revizyonu yapan bir firmayız. Bu projemizi sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdik. Hem geri dönüşümün önemini hem boşa giden suyumuzu hem güneş enerjimizin önemini anlatabilmek için böyle bir çalışma yaptık. Çalışmayı İstanbul’da kısa adı ZEYEDER olan Zeytin Ekolojik Hayat Derneği ile birlikte organize ettik. Onlar da bunu değerlendirecekler” dedi.

Kutunun pet şişe ile çalıştığını anlatan Girgin, “Kutuya boş pet şişeyi atıyorsunuz aynı anda sokak hayvanları içi altta bulunan haznesine mama veriyor. Biz mamanın yanında su da içmesini istedik sokak hayvanlarının. Bir çoğumuz elimizdeki pet şişlerinde suyun yarısını bırakıyoruz ya da döküyoruz. Onu da aynı şekilde sisteme dökerek bir canlının daha faydalanmasını düşündük. Proje aslında uzun bir ar-ge sürecinde gerçekleşti. Fabrika personelimiz bu işe ustalığında ziyade gönüllerini verdiler. Çünkü hepsi hayvanların hastası. 3-3,5 yılık bir ar-ge döneminden sonra bu kutu çıktı. Bu bir prototip” diyerek, aynı mantıkla bunun farklı modellerini de sosyal sorumluluk projeleri kapsamında üretip kamuoyuyla paylaşacaklarını anlattı.

Kutuları Arifiye ilçesinde ürettiklerini kaydeden Girgin, “İlk başta bu prototipi İstanbul’da kullanmaya başlayacağız ama zaman içinde yayarak bütün belediyelerde peyder pey görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sokak hayvanları, bu geri dönüşümle beslenecek
Sokak hayvanları, bu geri dönüşümle beslenecek
Sokak hayvanları, bu geri dönüşümle beslenecek
Sokak hayvanları, bu geri dönüşümle beslenecek
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
e32da66e0b92e0aa7f6f163c061d3fde@