"Sonbahar, mevsim normalleri ve üzerinde olacak"

Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu, yaz mevsiminin sıcak geçtiğini belirterek “NASA, 1880'den günümüze kadar olan kayıtlı verilere göre; 2016 Şubat ve Temmuz aylarını, son yüzyılın en sıcak Şubat ve Temmuz ayı olarak bildirmiştir” diye konuştu. Ustaoğlu, sonbaharda  sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olacağını, kış mevsiminin ise soğuk geçeceğini sözlerine ekledi.

Sakarya Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan 2016 yılının iklim açıklamalarını ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) mevsimlik tahmin raporlarını değerlendirdi.

Geçtiğimiz yaz  ayı çok sıcak geçti. Sıcaklıklar çoğu zaman mevsim normallerinin üzerine çıktı. Uzmanlar, son yılların en sıcak yazını yaşadığımızı söylüyor.  Sakarya Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Beyza Ustaoğl, NASA verilerine göre 2016 Temmuz ayının son yüzyılın en sıcak Temmuz ayı olduğunu belirtti. Ustaoğlu şunları söyledi: “Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1880'den günümüze kadar olan kayıtlı verilere göre; 2016 Şubat ve Temmuz aylarını, son yüzyılın en sıcak Şubat ve Temmuz ayı olarak bildirmiştir.  2016’da Şubat ayı sıcaklığının daha önce en sıcak ay olarak ölçülen 1998 Şubat ayından 0.5°C daha sıcak geçtiğini, 1951-1980 bu yana görülen Şubat ayı ortalamasından da 1,35°C fazla olduğunu belirtmiştir. Temmuz ayının daha önce en sıcak aylar olarak ölçülen 2009, 2011 ve 2015 Temmuz ayından 0.1°C daha sıcak geçtiğini ifade etmiştir. Türkiye’de ise; 2016 yılı Şubat ayı ortalama sıcaklığı 8,2 °C ile 1981–2010 ortalaması olan 3,5°C’nin, 4,7°C üzerinde gerçekleşmiştir. Temmuz ayı ortalama sıcaklıkları ise bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte mevsim normalleri civarında ve üzerinde gerçekleşmiştir. “


El-Nino etkisi

Sıcaklıktaki artışta El-Nino etkisinin olabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Beyza Ustaoğlu, “Güney Amerika’nın batı kıyılarında okyanus akıntılarının yönünde ve yüzey sularının sıcaklığında gözlenen değişimin normaline göre nispeten daha sıcak olduğu dönemler El-Nino yılları olarak adlandırılmakta. El-Nino yarattığı sıcaklık etkisi nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, kuraklıklara, orman yangınlarına ve tarım ürünlerinde kayıplara ve ölümlere sebep olabiliyor. Nitekim 2016 yılında dünyada doğal afet niteliğindeki bu olaylara sıkça rastlandı” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Ustaoğlu, "El-Nino,  etkileri açısından küresel bir okyanus-atmosfer olayı olarak kabul edilmektedir. Nitekim, atmosferde meydana gelen geniş çaplı olaylar sadece gerçekleştiği alanı değil, genel atmosfer dolaşımı içinde tüm dünyayı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilmektedir. Bununla birlikte Türkiye’de Kuzey Atlantik Salınımının da (NAO) sonbahar ve kış mevsimindeki etkileri özellikle yağış tutarları bakımından dikkate alınmalıdır" diye konuştu.


Sonbahar,  mevsim normalleri ve üzerinde olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün, Avrupa Orta Vadeli Hava Tahmin Merkezi (ECMWF) mevsimlik tahmin modeli veri ve ürünlerini temel alarak hazırladığı 2016 sonbahar mevsimi tahminlerini değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Ustaoğlu, “Eylül ayında, hava sıcaklığının ülkemiz genelinde mevsim normalleri civarında seyredeceği; Ekim ayında güney, iç ve doğu bölgelerinde mevsim normallerinin 0.5°C ila 1°C üzerinde, diğer bölgelerinde mevsim normalleri civarında; Kasım ayında ise mevsim normallerinin 0.5°C ila 1°C üzerinde olacağı tahmin edilmektedir. Yağışı değerlendirdiğimizde, Eylül ve Ekim ayında, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında mevsim normallerinin biraz üzerinde, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında, Kasım ayında ise Doğu Karadeniz'de mevsim normallerinin biraz üzerinde, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında gerçekleşeceği öngörülmekte” diye konuştu.


Türkiye’de 2016 sonbahar mevsiminin ılıman geçeceğini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Ustaoğlu, “Bu yıl uzun yıllar ortalamasının üzerinde sıcak bir ilkbahar ve yaz yaşanmasında El-Nino etkisi olduğu düşünüldüğünde diğer atmosferik ve çevresel faktörler daha baskın olmadığı taktirde Türkiye'de de ılıman bir sonbahar mevsimi yaşanması olası. Bununla beraber yaşanan bu dramatik sıcaklık değişiklilerinin ekstrem atmosferik olayları tetiklediği göz önüne alındığında, iklimin insan faaliyetleri ve çevre üzerinde etkili olduğu tarım, sağlık, turizm, ulaşım, kıyı gibi alanlarda olumsuzlukların yaşanması ihtimalinin de arttığı söylenebilir” dedi.


Kış mevsim normallerinin altında geçebilir



Diğer yandan Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) tahminlerine göre önümüzdeki kış mevsiminde El Nino olayı sonrası deniz yüzeyi sıcaklıklarındaki tersine bir değişim sonucu ortaya çıkan La-Nina hava olayının yaşanabileceği tahmin ediliyor. Bu yıl nispeten daha zayıf bir etkiye sahip olacağı düşünülen La-Nina'ya geçişle birlikte sıcaklık değerlerinin mevsim normalleri civarında ve altında olacağı öngörülüyor
"Sonbahar,  mevsim normalleri ve üzerinde olacak"
"Sonbahar,  mevsim normalleri ve üzerinde olacak"
"Sonbahar,  mevsim normalleri ve üzerinde olacak"
"Sonbahar,  mevsim normalleri ve üzerinde olacak"
8 yıl önce
4 mevsim nakliye yapan firmalar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
10c53b777baa1309c791e78ffd0f38c9@