Spor yapan polisin iş tatmini yüksek çıkıyor

Sakarya\'da polisler üzerinde yapılan bir araştırma, spor yapan emniyet mensuplarının yaşam doyumu ve iş tatminin spor yapmayan polislere oranla yüksek olduğu belirlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı\'nda öğrenim gören bir polis, tarafından egzersiz yapan ve egzersiz yapmayan emniyet mensuplarının yaşam doyumu, iş tatmini ve tükenmişlik düzeylerinin incelenmesine yönelik tez çalışması yapıldı. Ankete dayalı çalışmaya Sakarya\'da görev yapan 124 polis katıldı. Ankete katılan polislerden 62\'sini egzersiz yapan emniyet personeli, 62\'sini ise egzersiz yapmayan emniyet personeli oluşturdu. Araştırma için oluşturulan kişisel bilgi formunda araştırmaya katılan emniyet mensuplarına yaş, eğitim düzeyi, iş hayatındaki toplam çalışma süresi, ve düzenli egzersiz yapıp yapmadığı ile ilgili sorular yöneltildi.

Ölçekler, çeşitli şubelerde çalışan emniyet mensuplarının Eğitim Şube Müdürlüğü ve Çevik Kuvvet Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren spor salonlarını kullanan personellere ve egzersiz yapmayan çeşitli şubelerde çalışan personellere dağıtılarak elde edildi.

Çalışma sonucunda,düzenli egzersiz yapan ve yapmayan emniyet personelinin iş tatmini, yaşam tatmini, duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma ve kişisel başarı puanlarının düzenli spor yapanların lehine anlamlı olarak farklılık gösterdiği tespit edildi. Sonuç raporunda, spor yapan personellerin spor yapmayan personellere göre yaşam doyumu, iş tatmini ve tükenmişlik düzeylerinin istatistiki manada anlamlı bir fark oluşturmasının sporun kişiye sağladığı fiziksel, psikolojik faydalarından kaynaklandığı ifade edildi. Sporun bir bütün olarak bireylerin tüm yaşamını olumlu yünde etkileyen onların topluma, ailesine, çevresine ve iş hayatına olumlu katkılar sunan bir olgu olduğunun belirtildiği raporda, sporun kaliteli bir iş ve aile yaşamı için vazgeçilmez bir unsur olduğu vurgulandı.

Raporda, emniyet mensuplarının yaşam doyum, iş tatmin, tükenmişlik düzeylerinin olumlu şekilde değişmesi için şu önerilerde bulunuldu; "Mesai saatlerinin emniyet mensuplarının sportif aktivitelere katılmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesi. Mesai saatleri içerisine sporun zorunlu hale getirilmesi. Spor salonlarının Emniyet Müdürlüğü binalarının veya eklentilerinin içinde olması. Spor yapan personelin teşvik edilmesi. Spor salonlarının ücretsiz olması. Personel sayısına göre spor salonlarının yeterli olması. Düzenli egzersiz yapanlar için ödüllendirme olmalı. Sporun hayatın vazgeçilmez bir unsuru olduğu çeşitli eğitim etkinlikleri ile personele bildirilmesi.Polisin haftalık ortalama 55-60 saat gibi bir süre çalışması normal sayılmamakta bu durum bir çöküntüye moralsizliğe sebep olduğu için çalışma saatlerinin normal memurlar gibi düzenlenerek fazla çalışmanın önlenmesi. Ayrıca bu sayede de spora katılım için uygun zaman elde edilecektir. Sporsal faaliyetleri kendine çok uzak gören personeller için serbest zaman aktiviteleri düzenlenmeli. Ekonomik şartların yeterli düzeye getirilerek personelin yaşam standartlarının yükseltilmesi ve bu sayede personelin sporsal faaliyetlere yönlendirecek satın alma gücüne sahip hale getirilmesi. Kurumdaki personelin spor kültürünün gelişmesi için eğitim programları ve seminerler hazırlanmalı."
10 yıl önce
Spor Spor
Spor SiteleriSpor Siteleri
Spor Malzemeleri İmalatı ve Spor MağazalarıSpor Malzemeleri İmalatı ve Spor Mağazaları
Spor dünyası servisi
yüksek öğrenim kız öğrenci evi
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
212cdefc0f8ba7edae16074e6fb85715@