Çoğu insanın spora başlama hikayesi farklı olsa da bir süre sonra hepsi sağlıklı yaşam ortak paydasında buluşuyor. Bilinçli olarak spor yapan ve sporu hayatlarının vazgeçilmezi haline getiren insanlar, yalnızca spor yaparak sağlıklı yaşamın mümkün olmadığını görmektedir.
Doğal ve sağlıklı beslenme, sporla ayrılmaz bir ikilidir. Peki spor yaparken doğal beslenme neden bu kadar önemli gelin birlikte öğrenelim.
Spor, insanların zinde kalmak, kilo vermek, kas kütlelerini arttırmak yada profesyonel olarak yeteneklerini gelir kaynaklarına çevirmek için kullandığı bir araçtır. Bu aracın hizmet ettiği değişmeyen tek gerçek ise sağlıklı yaşamdır.
Spor yapan insanların amacı ne olursa olsun yapmış oldukları spor sonrasında vücutlarında var olan kas kütleleri yaptıkları spor ile doğru orantıda bölünerek büyüme yolculuğuna başlarlar bu yolculukta bölünmüş olan kas kütlelerini sağlıklı ve doğal beslenerek destekleyebilen insanlar kas kütlelerini arttırır.
Aynı şekilde zayıflamaya çalışan insanlar spor yaptıklarında, spor süresince harcadıkları enerjiyi vücutlarında bulunan yağ kütlelerinden karşılayarak yağ kütlelerini azaltır ve spor sonrası beslenmesine dikkat ederek vücutlarında yağ depolanmasına neden olmayacak doğal besin tüketen insanlar bu sayede zayıflarlar.
Beslenmemize gereken önemi göstermek için bilmemiz gereken altın kural, vücudumuzun sarf ettiği enerjiyi hangi sıralamayla ve nelerden karşıladığını bilmek.
Doğada bulunan her besinin içerisinde farklı oranlarda yağ, protein, karbonhidrat, vitamin ve mineraller bulunur. Bu maddeler bizim yaşamsal faaliyetimizi devam ettirmemizi, hücrelerimizin yenilenmesini, beslenmesini, ve enerji kazanmamızı sağlarlar.
Vitaminler ve mineraller hücrelerimizin yenilenmesinde ve beslenmesinde görev alırken, protein enerji ve kas oluşumunu, karbonhidrat ve yağlar enerji üretmemizi sağlarlar. Bu nedenle sağlıklı beslenen insanların hangi besinde hangi maddenin ne oranda olduğuna dikkat ederek vücutlarının ihtiyacı doğrultusunda beslenirler.
Ne anlatmak istediğimizi örnek olarak vücut geliştirme sporundan yola çıkarak açıklayalım. Vücut geliştirme sporu hepinizin bildiği üzere insanların vücutlarında bulunan yağ kütlelerini azaltıp, kas kütlelerini arttırarak estetik bir görünüme sahip olmanızı sağlayan bir spordur. Her spor dalında olduğu gibi bu spor dalında da sağlıklı ve doğal beslenme sporcuların vazgeçilmezidir. Diğer spor dallarına nazaran antrenmanlarında daha fazla kas hücresini parçalayarak gelişim sürecini başlatan bu sporcular gelişim sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması adına daha fazla protein içeren besinler tüketirler. Bu şekilde disiplinli bir antrenman ve doğru beslenme sayesinde hedefledikleri estetik vücuda sahip olurlar.
Spor yapan insanların kaybettikleri enerjiyi temin etmek, parçalanan kas hücrelerinin çoğalmasını ve gelişmesi sağlamak adına içeriğinde kaliteli protein ve karbonhidrat barındıran yağ oranı az vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketmesi gerekmektedir.
Bu besinleri içerik yönünden protein ağırlıklı ve karbonhidrat ağırlıklı besinler olarak iki farklı başlık altında örneklendirelim;
Protein Ağırlıklı Besinler
Protein, yukarıda da belirttiğimiz gibi kas hücrelerinin gelişmesini sağlayan bir yapı taşıdır. Ayrıca karbonhidrat ve yağın gerekli enerjiyi sağlayamadığı durumlarda enerji üretiminde de kullanılır. Bu durum pek sağlıklı bir durum değildir. Vücudunuz proteinden enerji üretmeye başladığında hızla önlem alınmazsa kas erimeleri gerçekleşerek ciddi sağlık problemlerine neden olurlar. Protein hakkında yeterli bilgileri verdiğimize göre protein içeren doğal besinlerden bahsedelim.
Protein içeren doğal besinler;
Yumurta,
Et,
Tavuk,
Balık,
Süt ve süt ürünleri ve
Bazı bakliyatlar yaşamımızda sıkça tükettiğimiz başlıca protein kaynaklarıdır.
Karbonhidrat Ağırlıklı Besinler
Karbonhidratlar, vücudumuzun enerji üretiminde kullandığı en önemli yapı taşıdır. Vücudumuz enerji üretmek için yeterli karbonhidratı kullandıktan sonra ihtiyaç fazlası karbonhidratı enerji depolamak adına bir diğer bir enerji kaynağı olan yağa dönüştürerek vücudumuzda saklar. İhtiyaç halinde yeterli karbonhidrata ulaşılamadığında bu yağ kütlelerinden enerji üretiriz. Karbonhidrat içeren doğal besinler;
Tahıl ve bunlardan üretilen ekmek çeşitleri,
Pirinç,
Mercimek,
Kuru fasulye,
Nohut ve
Şeker yaşamımızda sıkça tükettiğimiz başlıca karbonhidrat kaynaklarıdır.