2005 Yılında Avrupa Birliği uyum yasaları kapsamında gündeme gelen, TBMM İçişleri Komisyonu Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı 2008 yılı nisan ayında yürürlüğe giriyor. Yeni tasarıyla birlikte sürücü adaylarına 2 yıllık stajyer sürücülük getiriliyor.
Stajyer Sürücülüğe Erken Kayıt Avantajı
Tüm yeni uygulamalardan, stajyerlikten önce, önemli bir ihtiyaç olan ehliyeti almak için Nokta Sürücü Kursu'nda son dönem kayıtları devam ediyor. Güvenilir, güleryüzlü, kaliteli sürücü eğitimini hedefleyen ve stajyer sürücü olmak istemeyen tüm Sakaryalı sürücü adayların bu çağrıyı dikkate almaları gerektiğini söyleyen Nokta Sürücü Kursu; erken kayıt avantajıyla stajyer sürücülüğüne noktayı koyuyor.
Yasanın Önemli Noktaları Neler?
Sürücü belgesi almaya hak kazananlara stajyer sürücü belgesi düzenlenir. Stajyer sürücü belgesi iki yıl geçerlidir.
Bu süre içerisinde; iki kez kırmızı ışık kuralını ihlal eden, iki kez hız sınırlarını aşan, her ne derecede olursa olsun alkollü ve uyuşturucu maddelerin etkisi altında araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet veren, 60 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri, suçun işlendiği tarihte ve süre kaydına bakılmaksızın, trafik zabıtasınca geri alınarak iptal edilir.
Bu kişilerin tekrar sürücü belgesine sahip olabilmeleri için yeniden sürücü kursunda eğitim almaları ve yapılan sınavlarda başarı göstererek sertifika sahibi olmaları, ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesine tabi tutularak sürücü olabileceğine dair uygun rapor almaları zorunludur. İptal sonrasında yeniden alınan sürücü belgeleri aynı hükümlere tabi stajyer sürücü olacaktır.Sürücü belgelerinden (k) sınıfı sürücü aday belgesi 1 yıl, stajyer sürücü belgesi 2 yıl geçerlidir. Diğer sürücü belgelerinin; 50 yaşa kadar 10 yılda bir, 50 yaştan 65 yaşa kadar 5 yılda bir, 65 yaştan sonra her 3 yılda bir, 41 inci maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen şekilde yapılacak sağlık kontrol muayeneleri sonrasında değiştirilmesi veya vize edilmesi zorunludur.
b) A1 Sınıfı Sürücü Belgesi, motorlu bisiklet ve silindir hacmi 125 cm3’ü ve gücü 11 kw’ı geçmeyen motosiklet kullanacaklara,
c) B Sınıfı Sürücü Belgesi, otomobil veya kamyonet kullanacaklara,
d) B+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu otomobil veya kamyonet kullanacaklara,
e) C Sınıfı Sürücü Belgesi, kamyon kullanacaklara,
f) C+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu kamyon veya çekici kullanacaklara,
g) D Sınıfı Sürücü Belgesi, otobüs kullanacaklara,
h) D+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu otobüs kullanacaklara,
ı) D1 Sınıfı Sürücü Belgesi, minibüs kullanacaklara,
j) D1+E Sınıfı Sürücü Belgesi, römorklu minibüs kullanacaklara,
k) f Sınıfı Sürücü Belgesi, lastik tekerlekli traktör kullanacaklara,
l) g Sınıfı Sürücü Belgesi, iş makinesi türünden motorlu araçları kullanacaklara,
m) h Sınıfı Sürücü Belgesi, özel tertibatlı olarak imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara,
n) k Sınıfı Sürücü Aday Belgesi, yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre sürmeyi öğrenmek isteyen sürücü adaylarına verilecektir.Otobüs ve minübüs ehliyeti (D sınıfı) sahibi olmak için 22 yaş sınırının yanı sıra 3 yıllık B sınıfı ehliyet sahibi olma şartı getiriliyor. Direk otobüs ehliyeti almanın yolu böylece kapanmış oluyor.
Nokta Sürücü Kursu'nda erken kayıt avantajlarından yararlanmak için tıklayın.
Telefon: 0264 282 23 50 – 52
Adres: Atatürk Bulvarı No:66 Kat.1 (Vakıfbank Yanı) ADAPAZARI