Stajyerler Neden Sağlık Hizmetlerinden Yararlanamıyor?

Sakarya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, mesleki eğitim alan aday çırak, çırak ve stajyer öğrencilerin, prim yatırılmasına rağmen genel sağlık hizmetlerinden yararlanamamasına tepki gösterdi.

SESOB Başkanı Hasan Alişan, açıklamasında, 1986 yılında yürürlüğe giren 'Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu' kapsamında bir ustanın yanında meslek öğrenmek isteyen aday çırak ve çırakların hastalık, meslek hastalığı ve iş kazasına karşı tedavi masraflarının Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanabildiğini hatırlattı. Alişan, "Ancak yürürlükte olan 5510 Sayılı Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, sigorta primlerinin işveren tarafından ödenmesine rağmen aday çırak, çırak ve stajyerler hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamamaktadır." dedi.

Para Ödemeye Mahkumlar

Eğitim alan öğrencilerin sağlık hizmetleri konusunda ebeveynlerinden yararlanmasının tavsiye edilmesine anlam veremediklerini söyleyen Alişan, şunları kaydetti: "Kanuna göre askerlik ile ilişiği olmayan ve ilköğretim mezunu kişilerde çıraklık eğitimi alarak meslek edinebiliyor. Oysa yasa sağlık hizmetlerinden 25 yaşına kadar ebeveynlerinden yararlanmasına hak tanıyor. 25 yaşını geçen ve çıraklık eğitim merkezlerinde mesleki eğitim alan öğrenciler her hangi bir sağlık hizmeti satın aldığında masraflarını cebinden ödemeye mahkûm ediliyor."

Aday çırak, çırak ve stajyerler için ödenen sigorta primlerinin bir tek iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık sebebi ile çalışamadıkları süreler için gündelik ve yol ücretlerinin karşılanmasında fayda olduğunu söyleyen Alişan, açıklamasına şöyle devam etti: "Çıraklık eğitim merkezlerinde ve stajyer olarak meslek edinmeye yönelik geçen zaman içinde prim ödenmesine karşı bu öğrencilerin iş kazalarına ve hastalığında kendi ceplerinden tedavi ücreti ödemeye mahkum edilmesi mesleki eğitime yönelik vurulan bir darbedir. Eğitime yüzde 100 desteğin verildiği bu dönemde meslek edinme gayreti olan çırak ve stajyerlerin sağlık hizmetlerinden yararlandırılamaması mesleki eğitime bakış açısını ortaya koymaktadır."

"MESLEKİ EĞİTİM TEŞVİK EDİLMELİ"

Mesleki eğitim alan öğrencilerin desteklenmesi, mevcut standartların yükseltilmesi ve mesleki eğitim konusunda teşvik edici projelerin uygulamaya konması gerekirken, yürürlükte olan Genel Sağlık Sigortası'nın mesleki eğitimin önüne engel olduğunu dile getiren Hasan Alişan, "Meslek eğitimi alan öğrencilerin desteklenmesi ve bunun neticesinde eğitimli meslek erbabı sayısında artış beklerken, bu tür uygulamalar ile hedeflerimize asla ulaşamayız. Reform adı verilen bu çarpık genel sağlık sigortası kapsamında kesimlerinde görüşlerinin alınarak yeniden düzenleme yapılması gerekir." diye konuştu.

Mesleki eğitimin önemli olduğunu söyleyen Alişan, Türkiye'de mesleki eğitim alan çırak sayısının bir hayli az olduğunun bilindiğini vurguladı.

Devlet tarafından mesleki eğitimler konusunda yeni atılımlar beklerken, yeni sorunlar ile karşılaşmanın kendilerini tedirgin ettiğinin altını çizen Alişan, "Bizler eğitime olduğu gibi mesleki eğitime de yüzde yüz destek verilmesini bekliyoruz. Çünkü kaliteli ve eğitimli bireyler yetiştirmenin ve onları topluma kazandırmanın ne kadar önemli olduğunu bilincindeyiz. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı ve işsizlik sorunlarının yanında halen çalıştırılmakta ol n işçilerimizin sigorta primlerinin yüksek oluşundan şikâyet ederken ve buna karşın kaçak işçi çalıştırma eğilimine gidilirken, bir de çıraklarımızın sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmemesi bizleri tamamıyla yok etme ve gözden çıkarma politikası olarak algılamaktayız. Geçmişte devlet tarafından çıraklarımızın sigorta primleri ödenirken ve kalfalarımızın sigorta primlerinin de devlet tarafından ödenmesini beklerken bu uygulamayla hayal kırıklığına uğramış bulunmaktayız. Bu kanun maddesinin hükümetimiz tarafından tekrar gözden geçirilerek yeniden bir düzenlemeye gidilmesini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>&quot;MESLEKİ EĞİTİM TEŞVİK EDİLMELİ&quot;</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Mesleki eğitim alan &ouml;ğrencilerin desteklenmesi, mevcut standartların y&uuml;kseltilmesi ve mesleki eğitim konusunda teşvik edici projelerin uygulamaya konması gerekirken, y&uuml;r&uuml;rl&uuml;kte olan Genel Sağlık Sigortası'nın mesleki eğitimin &ouml;n&uuml;ne engel olduğunu dile getiren Hasan Alişan, <font color="#333399">&quot;Meslek eğitimi alan &ouml;ğrencilerin desteklenmesi ve bunun neticesinde eğitimli meslek erbabı sayısında artış beklerken, bu t&uuml;r uygulamalar ile hedeflerimize asla ulaşamayız. Reform adı verilen bu &ccedil;arpık genel sağlık sigortası kapsamında kesimlerinde g&ouml;r&uuml;şlerinin alınarak yeniden d&uuml;zenleme yapılması gerekir.&quot; </font>diye konuştu.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Mesleki eğitimin &ouml;nemli olduğunu s&ouml;yleyen Alişan, T&uuml;rkiye'de mesleki eğitim alan &ccedil;ırak sayısının bir hayli az olduğunun bilindiğini vurguladı.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Devlet tarafından mesleki eğitimler konusunda yeni atılımlar beklerken, yeni sorunlar ile karşılaşmanın kendilerini tedirgin ettiğinin altını &ccedil;izen Alişan,<font color="#333399"> &quot;Bizler eğitime olduğu gibi mesleki eğitime de y&uuml;zde y&uuml;z destek verilmesini bekliyoruz. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; kaliteli ve eğitimli bireyler yetiştirmenin ve onları topluma kazandırmanın ne kadar &ouml;nemli olduğunu bilincindeyiz. &Uuml;lkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı ve işsizlik sorunlarının yanında halen &ccedil;alıştırılmakta ol n iş&ccedil;ilerimizin sigorta primlerinin y&uuml;ksek oluşundan şik&acirc;yet ederken ve buna karşın ka&ccedil;ak iş&ccedil;i &ccedil;alıştırma eğilimine gidilirken, bir de &ccedil;ıraklarımızın sigorta primlerinin devlet tarafından &ouml;denmemesi bizleri tamamıyla yok etme ve g&ouml;zden &ccedil;ıkarma politikası olarak algılamaktayız. Ge&ccedil;mişte devlet tarafından &ccedil;ıraklarımızın sigorta primleri &ouml;denirken ve kalfalarımızın sigorta primlerinin de devlet tarafından &ouml;denmesini beklerken bu uygulamayla hayal kırıklığına uğramış bulunmaktayız. Bu kanun maddesinin h&uuml;k&uuml;metimiz tarafından tekrar g&ouml;zden ge&ccedil;irilerek yeniden bir d&uuml;zenlemeye gidilmesini &uuml;mit ediyoruz.&quot;</font> ifadelerini kullandı.</font></p>
14 yıl önce
Sağlık ve Medikal Sağlık ve Medikal
Ayak Sağlık MerkezleriAyak Sağlık Merkezleri
İşe giriş sağlık raporu
özel sağlık