Su şebekelerindeki kayıp ve kaçağa yerli çözüm

Sakarya\'da Orman ve Su İşleri Bakanlığının desteğiyle geliştirilen ilk yerli basınç kontrol sistemiyle su şebekelerindeki kayıp ve kaçakların önlenmesinde başarı elde edildi.

Proje Geliştirme Direktörü Murat Haykır, yaptığı açıklamada, Türkiye\'de son yıllarda kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşandığını söyledi.

Kuraklığın yanı sıra su şebekelerindeki sıkıntıların da kayıp kaçağa yol açtığına dikkati çeken Haykır, yakın gelecekte buna yönelik ciddi önlemler alınması gerektiğini ifade etti.

İçme suyu şebekelerindeki kayıp ve kaçağı kontrol altına alabilmek için Orman ve Su İşleri Bakanlığının desteğiyle ilk yerli basınç kontrol sistemini geliştirdiklerini belirten Haykır, "Büyükşehir belediyesi ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresinin (SASKİ) destekleriyle blok uygulamalar yaptık. Kayıp suya yönelik ciddi anlamda verim elde ettik. Şu anda sistemi geliştirmeye devam ediyoruz. Şu anda SASKİ\'de 5 noktada pilot uygulamalarımız var. Testlerimiz gayet başarıyla sonuçlandı. Kayıpla ilgili ciddi verim elde edildi" şeklinde konuştu.

Aboneyle su idaresi, karşı karşıya gelmeyecek

Haykır, bakanlık tarafından geçen hafta yayımlanan yönetmelikle su şebekelerinde basınç yönetiminin zorunlu hale getirildiğini anımsatarak, cihazın teknolojik açıdan yurt dışındaki rakiplerinden üstün olduğunu, bununla gurur duyduklarını kaydetti.

Uzaktan sayaç okuma sistemlerine alternatif, Türkiye\'de ilk defa uygulanan görsel sayaç okuma modülünü de geliştirdiklerini aktaran Haykır, cihazın hızlı okuma sağladığını anlattı.

Mekanik sayaçların okunmasıyla ilgili sahada personel görevlendirildiğini, bunlarla ilgili sıkıntıların ortadan kalkması için söz konusu çalışmanın yapıldığını dile getiren Haykır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ürün, sayacın üzerindeki endeks bilgisinin fotoğrafını da merkeze gönderiyor. Üzerinde plaka tanıma sistemi yazılımı gibi değerlendirebilirsiniz. OCR yazılımı çalışıyor. Bu yazılım sayesinde elde ettiğimiz endeks bilgisini veri tabanına yazıp bu şekilde işlemleri kolaylaştırabiliyoruz. Su idarelerinde belediyelere avantajlar sağlayan bir sistem. Uzmanlığımız tamamen içme suyu şebekelerine yönelik. Çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek."

Her sayaca uygulanabilecek


Uzaktan sayaç okuma sistemlerinde birkaç teknik uygulandığını, sayacın okuma sistemiyle ilgili merkeze gelen endeks bilgisinin hata barındırmasının söz konusu olduğunu belirten Haykır, bunun bazı sıkıntılara yol açtığını aboneyle su idaresini karşı karşıya getirebildiğini kaydetti.

Bunu ortadan kaldırabilecek model üzerine yoğunlaştıklarını, sayacın üzerindeki endeks görüntüsünün su idaresine ulaşmasının ispat sağlayacağını gördüklerini aktaran Haykır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yaptığımız modül, bu şekilde çalışıyor. Görüntüyü de merkeze taşıyoruz. Dolayısıyla kimse endeks bilgisine itiraz edemiyor. Yüzde 100 garantili, doğru okuma modeli oluyor. Yakın zamanda doğalgaz sayaçlarına da uyarlanabilecek. En büyük avantajı da şu, sistemin uygulanabilmesi için mevcut sayacın sökülmesi ve değiştirilmesine gerek yok. Her türlü marka, model, ebattaki sayaca çok kolay monte edilebiliyor ve çalışmaya başlıyor. Hedefimiz, artık evlerde milli sayaç sistemini kullanmak. Öncelikle projemizi yüksek tüketim sayaçlarıyla düşündük. \'Geliştikçe daha küçük ev abonelerine kadar inecektir\' diye umuyorum."
10 yıl önce
Yerli kömür
kayıp transponderli oto anahtarı yapma