Adapazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Orhangazi Kültür Merkezi’nde “Sultan Abdulhamidhan ve Mücadelesi” konulu konferans düzenlendi.
Sultan Abdulhamidhan ve Mücadelesi konulu konferansa konuşmacı olarak TRT Sunucu Pelin Çift ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Teyfur Erdoğdu katıldı. Pelin Çift’in sunumu ile gerçekleştirilen konferansta Prof.Dr Teyfur Erdoğdu tarafından Abdulhamid’in hayatı ve verdiği mücadele anlatıldı. Programı Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Adapazarı İlçe Jandarma Komutanı Cafer Güneş, Belediye Başkan Yardımcıları, meclis üyeleri, Müteahhitler Birliği Başkanı Murat Bayrak ve çok sayıda izleyici katıldı.
TEVFİK FİKRET’in PİŞMANLIĞI
Abdulhamid’in bu güne kadar hep yanlış tanıtıldığını belirten Prof. Dr. Erdoğdu, “Tarihte Abdulhamidhan döneminde yaşayarak onu ağır ifadelerle suçlayanlar Abdulhamid tahttan indirildikten sonra hepsi pişman olmuştur. Tevfik Fikret, Abdulhamid düşmanlığını Yıldızsarayı’na yapılan suikaste Abdulhamid’in Cuma Namazı çıkışında vatandaşla konuşurken anlık gecikmeyle hayatta kalmasına içerlenen Tevfik Fikret duygularını yazdığı “Bir Anlık Gecikme” şiiriyle dile getirmiştir. Ancak yine aynı Tevfik Fikret, devlet elden gidince pişmanlığını ‘Târihler ismini andığı zaman, Sana hak verecek, Ey koca Sultan; Bizdik utanmadan sana iftara atan, Asrın en siyâsî Padişâhı’na adlı şiiriyle dile getirmiştir.”dedi.
EN MODERN PADİŞAH
1842 yılında doğan Sultan Abdulhamid ve babası Abdulmecit’in Osmanlı’nın modernleşme dönemini ifade ettiğini belirten Erdoğdu, “Babası Abdulhamid belki de en modern padişahtı. Onun kadar modern bir padişah gelmedi. Musiki ve hat sanatını çok sever ve iyi bir marangozdu. Arapça, Farsça ve Fransızca biliyordu. Savaş dışında Osmanlı sınırlarını geçen ilk padişahtı. Bilim adamlarını ülkeye getirir ülkesinin hiçbir konuda dünyadan geri kalmasını istemezdi. İngiltere Abdulhamid gelene kadar Osmanlı’nın dostuydu. Abdulhamit olmasaydı Osmanlı’nın sonu daha hızlı gelirdi.Osmanlı’nın itibarını düşürmek için ellerinden geleni yaptılar. Memlekette büyük bir imar faaliyeti ile eğitim ve öğretim seferberliği başlattı. Çoğu şahsî parasından olmak üzere cami, mescit, mektep, medrese, hastane, çeşme, köprü olmak üzere toplam 1552 eser yaptırdı. Ülkenin dört bir yanını demiryolu ile döşedi. Dünyanın en büyük demiryolu Bağdat-Haydarpaşa demiryolu ile Şam-Hicaz arası demiryolu Osmanlı döneminde yapılmıştır. Abdulhamidhan tıpkı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi kendimize güvenmeyi öğretti”dedi.
31 MART VAKASI
Erdoğdu, “ 1877’de Ruslara yenildik Savaş tazminatı verecektik. Ruslar Ağrı’yı sat dedi ama satmadı. Ancak 31 Mart Vakası ile suçlandı. Kendisi bu konuyla ilgili meclis kurulmasını ve mahkeme açılmasını istedi ancak suçsuz olduğu kesin olduğundan açmadılar.Yazık ki, tahtan indirilmesi çok acımasız oldu. İçinde hiç Türk olmayan bir grup “Biz Meclis-i Mebusan tarafından geldik. Millet seni görevden aldı” diyerek tahtan indirmişlerdir. Abdulhamid Atatürk’ün de sevdiği padişahtır. Ancak aralarına İngilizler başta olmak üzere tüm düşman devletler duvar örmeye çalıştı. Abdulhamid’i sevmek için
Atatürk’ten vazgeçmek zorunda değilsiniz. Veya Atatürk’ü sevmek için Abdulhamid’ten vazgeçmek zorunda değilsiniz”diye konuştu.
Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli, program sonunda TRT Sunucu Pelin Çift ve Tarihçi Prof.Dr. Teyfur Erdoğdu’ya çiçek verdi.