Soğuk ve yağışlı hava yurt genelinde etkili olurken, sürücülerin karlı ve buzlu zeminde araç kullanırken her zamankinden daha fazla dikkatli olmaları gerekiyor. İşte püf noktaları:
Soğuk ve yağışlı hava yurt genelinde etkili olurken, sürücüler karlı ve buzlu zeminde araç kullanırken her zamankinden daha fazla dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıldı.
İleri Sürücülük Teknikleri Eğitmeni Yener Gülünay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm yurdu etkisi altına alan şiddetli kış koşullarının özellikle ulaşımı olumsuz yönde etkilediğini, bu nedenle sürücülerin çok dikkatli davranarak, gerekli tedbirleri almaları gerektiğini söyledi.
Karlı ve buzlu havalarda yolların kayganlaştığını, görüş mesafesinin kısaldığını ve kayma hareketlerinin çok daha kolay başlayıp fren mesafesinin uzayacağını ifade eden Gülünay, bu gibi yol ve hava şartlarında güvenli bir sürüş için kış lastiklerinin kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Sürüşte en önemli faktörün lastikler olduğunu, bu nedenle diş derinliği 3 milimetrenin altına inen lastiklerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini, aksi takdirde istenilmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğini dile getiren Gülünay, şöyle konuştu:
''Kışın yazlık ayakkabı ile yürüyüş yapamıyorsanız, aracınızla da yaz lastikleri ile güvenli sürüş yapamazsınız. Kışlık kıyafetlerimizi giymeden nasıl sokağa çıkmıyorsak, otomobilimiz için de kış hazırlıklarını yapmadan yola çıkmamalıyız. Öncelikle yaz lastikleri ısı düştükçe ve yağış miktarı artıkça, en çok da karlı ve buzlu havalarda tutunma problemi yaşar. Bu nedenle yol tutuşunu güvenli bir seviyeye getirmek için kış lastikleri kullanılmalıdır. Kış lastikleri özel hamurları sayesinde çok düşük sıcaklıklarda bile esnekliğini korur. Kar ve buzda çekiş özelliği artırılmış bu lastikler, frenajda yaz lastiklerine göre en az 2 kat daha kısa mesafede durur. Lastik havaları ıslak ve karlı zeminlerde daha iyi tutunsun diye indirilmemeli, en az haftada bir kontrol edilmeli ve üretici firmaların belirttiği hava basınçları dikkate alınmalıdır. Lastik havaları da 3-4 günde bir kontrol edilmelidir. Ayrıca kış lastiği bulunmayan araçlarda da karda zincir kullanılması gerekir.''
FARLAR AÇIK OLMALI
Karda beyaz araçların görülmesinin daha da zorlaşacağını dile getiren Gülünay, olası sorunların önüne geçebilmek amacıyla sürücülerin araçlarının kısa farlarını gündüz de açık tutmaları ve farların temizliğine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.
Kötü hava koşullarında araç takip mesafesinin artırılması uyarısında bulunan Gülünay, şunları söyledi: ''Karlı ve buzlu havalarda fren mesafesinin uzayacağı unutulmamalı. Bu nedenle sürücülerin, karlı ve buzlu havalarda mutlaka hızlarını ayarlamaları ve limitlerini aşmamaları gerekiyor. Ayrıca, kayma ya da kaza ihtimaline karşı öndeki araçla mesafenin korunmasına dikkat edilmeli. Kura havalarda uygulanan 2 saniyelik araç takip mesafesi, karlı ve buzlu havalarda artırılarak, en az 4-5 saniyeye çıkarılmalıdır.''
Kaygan yüzeyde fren mesafesinin uzaması nedeniyle hızın azaltılması gerektiğini dile getiren Gülünay, kaygan yüzeylerde gereğinden fazla ve sert direksiyon hareketlerine aracın cevabının gecikeceğini, bu nedenle direksiyonun yumuşak ve gereği kadar çevrilmesinin doğru olacağını ve çok daha çabuk karşılık alınabileceğini söyledi.
Buzlu zeminde aracın kontrolünü sağlamanın neredeyse mümkün olmadığını dile getiren Gülünay, şunları kaydetti: ''Dönmeyen ön tekerleklerle bir otomobile yön verilemez. ABS'li olmayan otomobilde ön tekerlekler frene basınca kilitlenmişse, fren pedalındaki ayak basıncını azaltın. Ancak tekerlekler dönmeye başladığında otomobile yön verebilirsiniz. ABS'niz varsa frene sonuna kadar basın ve kesinlikle kaldırmayın, direksiyon ile manevranıza devam edin. Böyle zor bir duruma düşmemek için ise hız yapmayın.''
AA