Susuz Kalmamak İçin Son Kurtuluş: Ormanlar

Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız ormanların yüzeysel akışla kaybedilen su miktarını, çıplak toprağa kıyasla 15-20 kat kadar azalttığını, ormanların suyu saklayan, damla damla harcayan bir hazine olduğunu söyledi.

Yıldız şu noktalara dikkat çekti; "Gelecekte ülkemiz ve bölgemiz için beklenen en önemli sorunlardan birisi su sorunudur. Bu nedenle Türkiye’de su kaynakları, kuraklık ve çölleşme üzerindeki etkileri izlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Su kaynaklarının varlığı, çevresindeki ormanların varlığı ile sürekli kalabilir. Ormanlar suyu saklayan, damla damla harcayan bir hazinedir. Kar ve yağmuru ağaçlar yaprakları, dalları, gövdesi ve kökleri ile tutarak, selleri ve taşkınları önler. Yeraltı sularının oluşmasına yardım eder. Ormanlar binlerce yılda oluşan toprağı, kökleriyle tutarak erozyonu önler. Bitki örtüsü ve toprak içerisinde karbonu depolayarak iklim üzerinde olumlu etki sağlayan ormanlar su buharını yoğunlaştırarak yağmura dönüştürürken, rüzgârın hızını keser, sıcak ve soğuk havayı dengeler. Kısaca ormanlar doğal dengenin korunması açısından çok büyük önem taşıyor."

Yıldız; "Bu nedenlerle Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü olarak daha fazla oksijen üretmek, daha fazla karbon emisyonu tutmak, su ve toprak dengesini daha iyi muhafaza etmek için daha önce sorumluluk sahalarında baltalık olarak işletilen ormanları büyümeye bırakarak, koruya tahvil çalışmalarına hız veriyoruz" dedi.

Susuz Kalmamak İçin Son Kurtuluş: Ormanlar
Susuz Kalmamak İçin Son Kurtuluş: Ormanlar
Susuz Kalmamak İçin Son Kurtuluş: Ormanlar
16 yıl önce
El ve ayak için splint
reklam için tabela