Tam 50 bin aromatik bitki, Sakarya'da piyasaya çıkıyor

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalarla Sakarya'da tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi artıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, gerek ekim dikim gerekse çelikle üretilecek 11 farklı türdeki toplam 50 bin tıbbi ve aromatik bitki fidanının bu yıl Sakarya'da piyasaya arz edileceği belirtildi.

Sakarya Orman Bölge Müdürlüğünde gıda, tat, koku maksatlı kullanımın yanında peyzaj çalışmalarının da vazgeçilmezi olan biberiye (kuşdili), lavanta, lavantin ve kekik türlerinde 22 bin çelikle fidan üretileceği aktarıldı.

Her dem yeşil yapraklı kalması ile peyzajın, antiseptik özelliğiyle ilaç sanayinin ve aroması ile sofraların vazgeçilmezi olan defneden ise 20 bin adet üretilmesinin planlandığı ifade edildi.

Öte yandan açıklamada kantaron, hünnap ve alıç üretimi için tohum ekimleri ve yaban mersini bitkisinin araziye repikaj çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

"İhracatımızı 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu türdeki bitkilerin milli ekonomiye katkı sağlayacağını vurguladı.

Bitkisel kökenli ilaçların tedavide kullanım oranının gelişmiş ülkelerde yüzde 60, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 4 civarında olduğuna işaret eden Eroğlu, "Kozmetik ve ilaç sanayisinden bu bitkilere yoğun rağbet var. Bakanlık olarak biz bu arzı karşılayacağız. 600 milyon dolar hacme sahip olan ihracatımızın yakın bir zamanda 5 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık olarak tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılması için ülke genelinde çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Eroğlu, "Aynı zamanda Afyonkarahisar ilinde kurulan 'Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezinde' üretim tekniklerinin geliştirilmesi konusunda bilimsel araştırmalar devam ediyor. Türkiye, dünyadaki bu pastadan hak ettiği payı almalıdır." görüşünü kaydetti.



Tam 50 bin aromatik bitki, Sakarya'da piyasaya çıkıyor
7 yıl önce
Bitki besinleri
Sakarya lise kitapları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
48b119d7d2e5b6f1237fcdf344dbc852@