Tanrıkulu'nun, Vali Coş'tan isteği

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Meclis\'te bir Araştırma Komisyonu kurulması için öneri verdik. Umarım bu hafta içinde Meclis kapanmadan görüşülür ve bu yaz döneminde maden işçilerinin sorunlarını araştıran komisyon gibi mevsimlik işçilerini de tartışacak bir komisyon kurulur" dedi.

Tanrıkulu, Diyarbakır\'dan çalışmak için Sakarya\'ya giden tarım işçileriyle yaptığı yaklaşık 25 saatlik tren yolculuğu sonrası Ankara\'ya geldi. Tanrıkulu\'nu Ankara Garı\'nda CHP Çankaya ilçe örgütü karşıladı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, her yıl binlerce kişinin tarım sektöründe çalışmak için güneydoğudan batı illerine zorunlu göç ettiğini söyledi. Bu göçü "kader yolculuğu" olarak niteleyen Tanrıkulu, "Bütün Anadolu\'da doğu ve güneydoğudan gelen işçi kardeşlerimiz var. Her yıl bunların çektiği acıya tanıklık ediyoruz" ifadesini kullandı. Dün saat 13.00\'te Diyarbakır Garı\'ndan başlayan bir yolculuk olduğunu ve yaklaşık 25 saat sürdüğünü bildiren Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Yaklaşık 300\'e yakın, çocuk, kadın, yaşlı, genç kardeşimizle buraya geldik. Aşağı yukarı bu dostlarımızın yaşadığı ortamları duymuştuk ve biliyorduk ancak bu yolculukta bir kez daha gördük. Ben hepsine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Sorunlarını bizle paylaştılar. Yaklaşık 300 bin yurttaşımız her yıl bu şekilde gezici, mevsimlik işçi olarak Türkiye\'yi dolaşıyorlar ve bunların sorunları bugüne kadar Meclis\'te etraflı bir şekilde tartışılmadı, konuşulmadı. Bu işçilerimiz hem yolculuk sırasında hem de çalışmaları sırasında çok büyük bir yoksulluk içinde çalışıyorlar. Geçen yıl ücretleri 35 liraymış. Bu yıl ise en fazla 38-40 lira olacak." Tarım işçilerinin Sabah erken saatlerde başlayan mesailerinin günlük ortalama 12 saatlik çalışmayla tamamlandığını belirten Tanrıkulu, işçilerin zor şartlarda çadırlarda kaldığını söyledi. Bu koşulların en azından insani bir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, "Ben bütün bunlar için buradaydım. Meclis\'te bir araştırma komisyonu kurulması için öneri verdik. Umarım bu hafta içinde Meclis kapanmadan görüşülür ve bu yaz döneminde maden işçilerinin sorunlarını araştıran komisyon gibi mevsimlik işçilerini de tartışacak bir komisyon kurulur" diye konuştu. İşçilere aracılık eden Zülküf Beyazıt ise çalışanların mağduriyetinin yolculuk aşamasında başladığını ve çalıştıkları sürece de devam ettiğini anlattı. İşçilerin sosyal güvenceleri olmadan çalıştırıldığını bildiren Beyazıt, "Bir de oralarda çifte standart uygulanıyor. Oranın işçisi 8 saat çalışırken bu işçiler 12 saat çalıştırılıyor. Aldıkları ücret ise daha düşük" dedi. Beyazıt, işçilerin günlük yevmiyesinin yüzde 10\'unun ise "dayı başı" yani aracılar tarafından kesildiğini kaydetti. Dört çocuğu ile fındık toplamak için Sakarya\'ya giden Çiğdem Yıldız ise Diyarbakır\'da iş imkanlarının olmaması nedeniyle bu zorlu yolculuğa çıkmak zorunda olduklarını anlattı.

Yıldız, "Çoluk çocuğumuzla 15-16 yıldır geliyoruz. Mecburuz. Çocuğumuzu dağa mı gönderelim. Mecburuz ki çocuklarımız kötü yola düşmesin" diye konuştu. Yıldız, çalışma şartları ve koşullarının iyileştirilmesini istediklerini de söyledi. Öte yandan Tanrıkulu, tren yolundaki çalışma nedeniyle işçileri Ankara\'dan Yenimahalle ve Çankaya Belediyeleri\'nden temin ettikleri araçlarla Sakarya\'ya göndereceklerini bildirdi.

Tanrıkulu, Sakarya Valisi\'nden de işçilerin çalışma koşullarını takip etmesini istediklerini açıkladı.

İşçiler daha sonra otobüslerle Sakarya\'ya hareket etti
10 yıl önce
Sakarya vali kebabı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
1084ff26c74bec57c4564e5efa26309b@