Tanzanya’dan Sakarya’ya uzanan bir öğrenci hikâyesi

Dünyanın dört bir yanından binlerce öğrenci Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim görüyor.

Aldığı Avrupa Kalite Ödülü ile uluslararası başarısını kanıtlayan Sakarya Üniversitesi, yabancıların da gözdesi. Sakarya Üniversitesi’ne geçen yıl 1367 uluslararası öğrenci kabul edildi. Şu an yaklaşık 3500 yabancı öğrenci üniversitede eğitimini sürdürüyor.

Sakarya Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin hikâyesini Sakarya MYO Gazetecilik ve Habercilik öğrencileri Buse Sipahioğlu ve Sema Kılıç araştırdı ve yazdı.

Kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba ben Hamadi Nguluma. Tanzanya’dan geliyorum. 2013’te Türkiye’ye geldim. Şu anda Sakarya Üniversitesi’nde Eğitim Yönetim ve Denetim Bölümü okuyorum. Üniversiteye başlamadan önce 1 sene Türkçe hazırlık okudum. Daha sonra üniversiteye başladım. Yüksek lisans öğrencisiyim. Allah nasip ederse bu sene bitecek inşallah.

Sakarya’nın yabancı öğrencilere yaklaşımı nasıl?

Sakarya’da yabancı olduğumuz için insanlar garip bakabiliyor ama benim için hiç problem olmadı. Buradaki insanlar sıcakkanlı ve misafirperverler. Herhangi bir problem olduğunda bize severek yardımcı oluyorlar. O yüzden sıkıntı yaşamadım ve yabancılık çekmedim.

Sakarya Üniversitesi’nin uluslararası geçerliliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ben Sakarya’ya 2013’de uluslararası öğrenciler arasından geldim. Eskiden yabancı ülkelerden gelen öğrenci sayısı azdı ama şu an sayı gittikçe artıyor. Uluslararası geçerliliği olan bir üniversite. Çünkü farklı ülkelerden farklı öğrenciler geliyor. Afrika, Avrupa, Asya olsun. Sonuçta Sakarya Üniversitesi’ni tercih etmiş oluyorlar. Burada kaliteli bir eğitim aldığımızı düşünüyorum. Sakarya Üniversitesi dünya çapında prestijli bir üniversite.

Yabancı öğrencilerin okullarını bitirdikten sonra iş bulma olanağı nasıl, Sakarya’da kalma olanağın var mı?

O durum biraz zor oluyor. Sakarya’dan mezun olduktan sonra çalışmak biraz zor oluyor, çünkü çalışma izni olması gerekiyor. Bazıları dönemsel olarak çalışabiliyor. Okul bittikten sonra burada çalışmak için izin alınması gerekiyor.

Burslu mu okuyorsunuz, burslar yeterli mi?


Türkiye’de uluslararası öğrenciler bazen burslu okuyorlar bazen özel olarak geliyorlar. Ben Türkiye’de burslu okuyorum, burslu okuduğum için problem olmuyor. Yurtta, dışarıda olsun yemekler konusunda sıkıntı olmuyor. Burs olduğu için hayatımız kolaylaşıyor.

Bu bölümü isteyerek mi seçtin? Bu üniversiteyi, bölümü daha önceden araştırdın mı?

Evet isteyerek. Ben İran’ı gördüm ve başvuru yaptım. Sonra Türkiye’deki üniversitelere baktım. Bilgim yoktu o zaman. Çünkü Türkçe bilmiyordum. Baktım, araştırdım ve tercih ettim.  Tercihim sonucu Sakarya Üniversitesi’ni kazandım. Bu benim için tesadüf oldu. Ancak iyiki kazanmışım, çok memnunum.

Sakarya Üniversitesi’nin eğitimi nasıl?

Şu ana kadar ben eğitim konusunda sıkıntı görmedim. Hocalar bize çok yardımcı oluyorlar. Türkiye’de eğitim sistemi çok farklı. Türkiye’de olunca biraz zor oldu. Bir yere gittiğinde her yerde Türkçe konuşuluyor. Ve bir zaman sonra bizimde konuşmamız gerekiyor. Ama hazırlık okuduktan sonra her şey kolaylaştı. Eğitimin kalitesi dünya standartlarında.

Ülkene gidince Sakarya Üniversitesi’nden bahsediyor musun?

Tabi ki Tanzanya’nın temsilcisi olarak buraya geldim. Ben buradayım mesela Tanzanya’ya gittiğimde soruyorlar hangi üniversitede okuyorsun diye. Sakarya Üniversitesi diyorum. Merak edip üniversiteyi araştırıyorlar. Ben de üniversitem hakkında bilgiler veriyorum. Hatta seneye arkadaşlarım da bu üniversiteye başvuracaklar.

Sakarya Üniversitesi’nde ilgini çeken başka bir bölüm var mı?

Habercilik bölümünü ben çok seviyorum ama şartlar zor. Bizim ülkemizde habercilik için İngilizce bilmek yeterli oluyor. Ama Türkiye’de daha farklı. Başka bir bölüm okusaydım bu habercilik olurdu muhtemelen.

Sakarya’da hangi konularda sorun yaşadın?

Yemekler konusunda sorun yaşadım. Bazılarını ben yemiyorum. Ama zaman geçtikçe alışıyoruz. Mesela biz ayrana şeker koyuyoruz ama ayran burada tuzlu içiliyor. Bazı şeyler şaşırtıcı. Biz siyah olduğumuz için insanlar garip bir şekilde bakıyorlar ve şaşırıyorlar. Tabii yabancı öğrenci sayısı arttıkça insanların garip bakışları da azalmaya başladı.

Üniversite bittikten sonra ne yapmayı düşünüyorsun, hedefin nedir?

Tanzanya’ya döneceğim.  Ama doktora eğitimime devam etmeyi düşünüyorum. Türkiye’de eğitim sistemi farklı ve burada imkânlar daha fazla. Her şehirde üniversite var. Bizim orada ise okumak isteyen var ama okullar az.
Tanzanya’dan Sakarya’ya uzanan bir öğrenci hikâyesi
Tanzanya’dan Sakarya’ya uzanan bir öğrenci hikâyesi
8 yıl önce
Yurtlar, Öğrenci Evleri ve Apartlar Yurtlar, Öğrenci Evleri ve Apartlar
Toplu Taşımacılık, Öğrenci ve Personel TaşımacılığıToplu Taşımacılık, Öğrenci ve Personel Taşımacılığı
Kız Öğrenci Evleri ve ApartlarıKız Öğrenci Evleri ve Apartları
Sakarya Kebapçılar
Sakarya
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
ee029fb96d71df5c2983d209e76da4f8@