Yeni ev alındığında mülkün bedelinin yüzde 4'ü kadar ödenen tapu harcının alınmaması ile ilgili kanun teklifi görüşmeye açıldı.
Kiraların yükselmesi, ev fiyatlarının artması ve bu nedenle hem vatandaşın hem de inşaat sektörünün yara almasının önüne geçilmesi için bir dizi önlem alınmaya çalışılıyor. Tapu harcının alınmaması formülü de bu önlemlerden birisi.
Tapu harcı alınmadığında konutun maliyetinde bir düşüş yaşanacak. Ancak yapılan bu indirimde eğer aynı konut 5 yıl içinde el değiştirirse zamanında alınmayan harç tutarının gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmesi planlanıyor.
EBEVEYN BAŞINA 300 BİN LİRA, ÇOCUK BAŞINA İSE 150 BİN LİRALIK BÖLÜM TAPU HARCINDAN MUAF TUTULACAK
TBMM'ye sunulan yeni tapu harcı muafiyeti düzenlemesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında kişinin kendisinin ikamet etmesi için aldığı evlerde ebeveyn başına 300 bin lira, çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulması planlanıyor.
"TAPU MASRAFLARI SATIŞLARI DOĞRUDAN ETKİLİYOR"
Gayrimenkul sektöründen Özkan Aydemir, hazırlanan yeni tapu harcı muafiyeti ile ilgili açıklamalarda bulunarak, tapu masraflarının konut satışlarını doğrudan etkilediğini ve bu kapsamda yeni düzenlemeler ve teşvikler sağlanmasının vatandaşlar için önemli bir avantaj olacağını belirtti.
TAPU HARCI UYGULAMASI
Tapu harcı mülkün bedelinin yüzde 4'ü kadar ödeniyor. Ödenecek rakamın yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini satıcı karşılıyor. Yani 250 bin liralık bir ev için 5'er bin liradan toplam 10 bin lira harç ödeniyor.
Sadece hibelerde ve belirli kurum, kuruluş ve kişilerde muafiyet devreye giriyor. Ancak bu muafiyetten yararlanmak için tapu işlemi sırasında muafiyete ilişkin belgeleri yanında bulundurmaları gerekiyor.
Kentsel dönüşümde de dönüşüm yasası kapsamında yapılan bir projeden ev alındığında tapu harcı ödenmiyor.