Taraklı

COĞRAFİ KONUMU
Marmara Bölgesi’nde, Sakarya İli’ne bağlı bir ilçe olan Taraklı, doğusunda Bolu ili Göynük ilçesi, batısında Geyve İlçesi, güneyinde Bilecik ili Gölpazarı ilçesi ve kuzeyinde Akyazı ilçesi ile çevrilidir. Sakarya İli’nin Bolu ve Bilecik ilçeleri ile birleştiği bölümde yer alan taraklı dağ ve tepeler arasındaki vadide, ormanlık bir alanda kurulmuştur. Taraklı’nın güneyinde Tokar ve Taşlık Tepe, batısında Çay Yakası Tepesi, kuzeyinde Hıdırlık ve Karakamışlık Tepeleri ile çevrilidir. İlçenin 21 km. kuzeydoğusunda Samanlı Dağları’nın uzantısı olan dağlar üzerinde Karagöl Yaylası bulunmaktadır. İl merkezine 65 km. uzaklıktadır. Deniz seviyesinden 485 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 334 km2.dir. 2002 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 9.220’dir.

TARİHİ
İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler; arpa, buğday, yulaf, nohut, fasulye, fiğ ekilir. İlçede meyvecilikte gelişmiş olup genelde elma, ayva, armut, kiraz, vişne, ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlkbahar geç donlarının zarar vermesi ve meyvenin olduğu yıllarda pazarlama sıkıntısından dolayı çiftçiler meyve bahçelerini keserek yerine kavak bahçesi kurmaktadırlar. Son 6 - 7 yıllık dönemde vişne, son 2 yılda da Enginar üretiminde büyük artış olmuştur. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Hisar Tepe’deki kale kalıntıları, su sarnıçları, Yunus Paşa Camisi (1517), Yunus Paşa Camisi yakınındaki Hamam, Taraklı Hanı ve Osmanlı kent dokusunu oluşturan, günümüze iyi durumda gelen Taraklı Evleri, Osmanlı sokakları, Mahdumlar Köyü’ndeki Kara Değirmen bulunmaktadır. Karagöl Yaylası, Belengerme Tepesi, Hamza Pınarı, Çile Pınarı, Dört Oluk , Hıdırlık Tepesi, Güngörmez Şelalesi, Gürleyik Suyu ve Hark Kanyonu ilçenin doğal güzellikleridir.

Kaynak:www.kenthaber.com

<P><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2><STRONG>TARİHİ<BR></STRONG>İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve turizme dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler; arpa, buğday, yulaf, nohut, fasulye, fiğ ekilir. İlçede meyvecilikte gelişmiş olup genelde elma, ayva, armut, kiraz, vişne, ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlkbahar geç donlarının zarar vermesi ve meyvenin olduğu yıllarda pazarlama sıkıntısından dolayı çiftçiler meyve bahçelerini keserek yerine kavak bahçesi kurmaktadırlar. Son 6 - 7 yıllık dönemde vişne, son 2 yılda da Enginar üretiminde büyük artış olmuştur. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır.</FONT></P>
<P><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Hisar Tepe&#8217;deki kale kalıntıları, su sarnıçları, Yunus Paşa Camisi (1517), Yunus Paşa Camisi yakınındaki Hamam, Taraklı Hanı ve Osmanlı kent dokusunu oluşturan, günümüze iyi durumda gelen Taraklı Evleri, Osmanlı sokakları, Mahdumlar Köyü&#8217;ndeki Kara Değirmen bulunmaktadır. Karagöl Yaylası, Belengerme Tepesi, Hamza Pınarı, Çile Pınarı, Dört Oluk , Hıdırlık Tepesi, Güngörmez Şelalesi, Gürleyik Suyu ve Hark Kanyonu ilçenin doğal güzellikleridir. </FONT></P>
<P><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>Kaynak:www.kenthaber.com</FONT></P>
19 yıl önce
taraklı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
b39b66303cf8ba6a440b5f6cfec0e104@