Taraklı-Çubuk Gölü

Osmanlı evleri Sakarya iline bağlı yemyeşil bir orman denizi arasında yüzüktaşı gibi parlayan Taraklı ilçesi koruma altındaki 19.yy Osmanlı evleriyle ünlü. Birbirinden şirin, Safranbolu'yu aratmayacak evleriyle birinci derece sit alanı ilan edilen 5200 nüfuslu ilçede yöre halkı yerli, misafirperver, güleryüzlü, doğal ve hoşgörülü.İlçe renk renk evleriyle, doğasıyla, Belediye hizmetlerinin gözle görüldüğü tertemiz sokak ve parkları ile her köşesi tablosu yapılacak, fotoğrafı çekilecek güzellikler sergiliyor. Denizden 800 metre yükseklikteki Taraklı'nın rutubetsiz, sağlam, tertemiz havasında betona yenik düşmemiş, odun kokulu daracık sokaklarında yapılan yürüyüş ise bambaşka bir duygu, zevk veriyor.İlçeye ismini veren tarak yapımına çoktan son verilsede ağaç oyma el işlerine hediyelik eşya yapımına kadar çeşitli oymacılıkla uğraşan dükkanlara rastlanır.

 

Başvurulan kaynaklar:
www.sihirlitur.com
http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~433@tarih~2005-05-13-t@nvid~576187,00.asp
http://www.sakarya.gov.tr/tarakliev.htm

Nerede Kalınır?

Taraklı yaşanacak güzellikte bir ilçe. İstanbul'a da, Sakarya'ya da, Bolu'ya da yakın üstelik denizi aratmıyacak özelliklere sahip. Bu yüzden dört mevsim gelinebiliyor. Aylık veya sezonluk bir ev kiralayıp hayatın bir dönemi huzur içinde yaşayıp enerji depolanabilir, haftasonları gidip gelinebilir...

Nasıl Gidilir?

İstanbul'a 200, Ankara'ya 270 km. uzaklıkta. Arabayla seyahatte, Sakarya'dan Bilecik yönüne sapın. Geyve ve Taraklı oklarını takip edin. Yolun son 30 km'si çok çok güzel. Her yer ayva ağacı dolu. Otobüsle gidecekseniz, Adapazarı'na kadar ulaşmanız çok kolay. Taraklı'ya Adapazarı'ndan halk otobüsleri kalkıyor. Adapazarı'na 68 km. uzaklıkta.

Ne Yenir?

Taraklı'da turistik restoran yok. Pide, tavuk üzeri çalışan lokantalar, çiğ tavuk alınabilen entegre tesisler, süt ürünleri satan dükkanlar bulunuyor.Elma ve ayvası birde eti meşhur. İngiliz elması olarak tanınan elma çeşidi için yöre halkı Türkiye'de sadece burada var, hatta şeker hastalığına iyi geldiğini belirtiyorlar. Ayvalar ise gerçekten lezzetli.Son yıllrda seracılıkta gelişmiş, marul yetiştiriliyor. Süt ürünleri dükkanında kaşar, çökelek, yoğurt alınabilir. Günlük kesim keçi etleri Karagöl'e giden piknikçilerin ilk aldığı şeylerin başında geliyor. İlçedeki dört kasap Taraklı'ya gelenler et almadan gitmezler diyor. Bölgenin temiz havasında, kekik otlu yaylada beslenen keçilerin etlerininde leziz olduğu görüşü yaygın. Çarşıda kekik suyu da bulabilirsiniz. Göynük, Mudurnu Tavuk Restoranı, Sünnet Gölü kıyısı, Abant Gölü kıyısı, göl gazinoları ve kır lokantaları, Bolu diğer alternatifler.

Taraklı Evleri

Sakarya İli`nin en güney ucunda yer alan Taraklı, 19. YY. kalma Osmanlı Dönemi evleri ve tarihi yapılarıyla ünlü bir ilçedir. Sokak dokusu bozulmayan görünümü Taraklı Evleri`nin bulunduğu alan SİT alanı ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır. Bu alanda 120 adet tarihi ev bulunmaktadır. Yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunan Arnavut Kaldırımlı sokakları ve bu sokakların buram buram tarih kokan süsleri Osmanlı Evleri ile Taraklı bir kültür müzesi görünümündedir. Bu özellikleri sebebiyle son yıllarda iç turizm açısından belirgin bir canlanma görülmektedir.

<P><STRONG><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>Taraklı Evleri</FONT></STRONG></P>
<P><FONT face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size=2>Sakarya İli`nin en güney ucunda yer alan Taraklı, 19. YY. kalma Osmanlı Dönemi evleri ve tarihi yapılarıyla ünlü bir ilçedir. Sokak dokusu bozulmayan görünümü Taraklı Evleri`nin bulunduğu alan SİT alanı ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır. Bu alanda 120 adet tarihi ev bulunmaktadır. Yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunan Arnavut Kaldırımlı sokakları ve bu sokakların buram buram tarih kokan süsleri Osmanlı Evleri ile Taraklı bir kültür müzesi görünümündedir. Bu özellikleri sebebiyle son yıllarda iç turizm açısından belirgin bir canlanma görülmektedir.<BR><BR></FONT></P>

Muhteşem bir doğaya sahip olan Taraklı'da yaklaşık 300 adet ahşap bina var, 91 tanesi tescilli. Yavuz Sultan Selim’in Ridaniye Seferi sırasında Taraklı’da kışlayan Veziri Yunus Paşa tarafından 1516 yıllarında yapıldığı sanılan bir cami bütün orijinalliğiyle duruyor. Tepenin hemen eteğine kurulmuş. Altından geçirilen termal bir suyla o devirlerde yerden ısıtma sistemiyle caminin ısıtılması sağlanmış. Hemen aşağıda bulunan o yıllardan kalma hamam , sayısız tamiratlarla orijinal halinden biraz farklı ama muhteşem ahşap evler bu görüntüyü kamufle etmesini becermiş. Yüzlerce yıl önceki halini koruyabilmiş bir de arastası var. Toplam sekiz adet kültür ve tabiat varlığına sahip. Çevresi 10,5 metre genişliğinde yaklaşık 500-550 yaşında bir çınar ağacı, camisi, hamamı, kale, han ve çeşmeden oluşmaktadır.

<p><font face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif" size="2">Muhteşem bir doğaya sahip olan Taraklı'da yaklaşık 300 adet ahşap bina var, 91 tanesi tescilli. Yavuz Sultan Selim&rsquo;in Ridaniye Seferi sırasında Taraklı&rsquo;da kışlayan Veziri Yunus Paşa tarafından 1516 yıllarında yapıldığı sanılan bir cami b&uuml;t&uuml;n orijinalliğiyle duruyor. Tepenin hemen eteğine kurulmuş. Altından ge&ccedil;irilen termal bir suyla o devirlerde yerden ısıtma sistemiyle caminin ısıtılması sağlanmış. Hemen aşağıda bulunan o yıllardan kalma hamam , sayısız tamiratlarla orijinal halinden biraz farklı ama muhteşem ahşap evler bu g&ouml;r&uuml;nt&uuml;y&uuml; kamufle etmesini becermiş. Y&uuml;zlerce yıl &ouml;nceki halini koruyabilmiş bir de arastası var. Toplam sekiz adet k&uuml;lt&uuml;r ve tabiat varlığına sahip. &Ccedil;evresi 10,5 metre genişliğinde yaklaşık 500-550 yaşında bir &ccedil;ınar ağacı, camisi, hamamı, kale, han ve &ccedil;eşmeden oluşmaktadır.</font></p>


Tarihçesi Hakkında
:

Taraklı tarihini araştırmak isteyen Taraklı’lar, epeyce yazılı kaynaklara ulaşmışlar. Aşık Paşazade tarihinden, Hammer’in Osmanlı Devleti Tarihi, Evliya Çelebi’den ,Cumhuriyet dönemi yayınlara kadar pek çok yazılı kaynakta geçmiş Taraklı. Hititler, Frigler, Bitinya’lılar ve Bizans İmparatorluğu Taraklı’da yaşamış devletlerden. Yazılı kaynaklarda, çevresindeki değerli ormanlardan, bol sulu kaynaklarından da bahsediliyor. Taraklı adının, şimşir ağacından veya manda boynuzundan yapılan taraklardan geldiği görülüyor. Tarak haricinde kaşıkçılık da uzun yıllardan beri yapılıyormuş. Hatta 1900’lü yıllarda Taraklı kaşıkları Paris’te sergilenmişler. Dokumacılık ve ipekböcekçiliği de eskilerde yapılan işlerden.

18 yıl önce
Pirinç çubuk
çubuk elektrod kaynak makinesi