Taraklı'da Bulunan 8 Tarihi Yer

Sakarya'nın tarihi bir ilçesi olan ve Bağdat Yolu üzerinde yer alan Taraklı, 19.yüzyıl evleri ile ünlüdür. Taraklı ilçesi 6.870 kişilik bir nüfusa sahiptir. Ayrıca birinci derecede sit alanıdır ve koruma altındadır.

Buradaki eserlere, yapılara bir çivi dahi çakmak yasaktır ve suçtur. Doğası ve yemyeşil ortamı ile Cittaslow "Sakin Şehir" listesine dahil olmuştur. Birçok dizi/film projelerinin çekimlerine dahil olmuştur.

TARAKLIDA NEREDE KALINIR?

Çok fazla otel seçeneği olmayan Taraklı'da tarihi konakların restore edilerek pansiyon ya da otele dönüştürülmesi sıkça görülen bir durumdur.

TARAKLI'DA NE YAPILIR?

Bölgenin en önemli yapıları arasında; Yunus Paşa Cami ya da diğer adıyla Kurşunlu Camii vardır. Tarihi han, Bağdat yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu han da görülmesi gereken yerler arasındadır. Tarihi hamam, su değirmeni ve ilçenin savunulmasında önemli yere sahip olan Hisar Tepesi'ndeki kalıntılar da bölgedeki turistik noktalardandır. 7 asırlık tarihi Çınar Ağacı'da kent belleği açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

TARAKLI'DAKİ GEZİLECEK YERLER

Taraklı Evleri

En az Safranbolu evleri kadar ayakta kalabilmiştir. Üstelik Taraklı Konakları, Safranbolu’dan farklı olarak yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarı'nın yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu ve Taraklı’ya, Göynük cihetinden gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazılarının 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği, Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimidir.

Yunus Paşa Camii

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi sırasında, Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun kaplı olduğundan halk arasında “Kurşunlu Camii” diye anılır. Yunus Paşa Camii, kare planlı, tek minareli klasik uslupta inşa edilmiş, güzel bir Mimar Sinan eseridir. Cephe duvarları, ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş olup, yine küfeki taşından işlenmiş saçak kornişleri ile sonuçlanmaktadır.

Tarihi Han

Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan kervanların Taraklı’da konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği tarihi han yerli ve yabancı turistlere ben buradayım gelin misafirim olun, dercesine ihtişamıyla Taraklı’nın tarihini anlatır.

Taraklı Sokakları

Tarihi mekanlarımız arasında kalan ve buram buram tarih kokan daracık sokaklar, Arnavut Kaldırımı mimarisinde yapılmıştır. Sokaklarda yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunmaktadır.

Tarihi Hamam

Hamam, ilçe merkezinde Yunus Paşa Cami’ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii’ni merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma tarihi bir hamamdır. Ayrı bölümlerde eski ve yeni iki havuzu var. Huzur dolu ortamında, doğanın içinde şifalı sularla yapılan kürlerden sonra kendinizi iyi hissetmemek imkansız.

Çınar Ağacı

İlçenin Yusuf Bey Mahallesi’nde 7 asırlık Çınar Ağacı, Osmanlı Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktadır. Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğinin Taraklı’da da sürdürmüştür. Asırlık Çınar Ağacı, büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır.

Hisar Tepesi

İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan “Hisar Tepesi“, tarihi kalıntılar olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar Tepesi’ndeki iki su sarnıcı M.Ö. 1000 - M.Ö. 2000 yılları arasını tarihlemektedir.

Su Değirmeni

Akarsuların başında kurulmuş, su enerjisini dönel hareket enerjisine çeviren çark sisteminden güç alarak dönerek öğütmeye yarayan; halk dilinde “Kara Değirmen” olarak anılan, beş taşlı veya iki taşlı su değirmeni köylüler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
df7839289414806a85be8961c1480495@