'Tarımda Tüm Riskler Çiftçide Toplanıyor'

Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, tarım üretiminde tüm risklerin çiftçide toplandığını belirterek, "Tarım Bakanlığı, destekleri yeniden gözden geçirmezse, çiftçimizin durumu gelecek senelerde daha da kötü olacak" dedi.

Şenoğlu, kooperatifleşmenin sağlanmasıyla çiftçilerin hak ettiği kazancı el edeceğini söyledi. Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle makamında basın toplantısı düzenleyerek tarım sektörünün sorunlarını anlattı.

Çiftçinin büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, "Tarım topraklarımızı korumamız gerekiyor, imara ve sanayi açmamalıyız. Sanayiye açılacaksa, bu tarıma dayalı sanayi olmalı. İki yıldır yaşadığımız kuraklık nedeniyle sulamada sorun yaşıyoruz. Bu sorunun giderilmesi için İl Genel Meclisi'ne başvurduk. Onlar da proje çalışmasını yaptı. İnşallah sulama sorunu çözülür. Toprakların toplulaştırılması lazım; çünkü Sakarya'da kişi başına düşen toprak oranı 24 dekar civarında Bu çok küçük bir parça. Bu nedenle girdi fiyatları artmakta. Tarım Bakanlığı, toplulaştırma çalışmalarını milli politika haline getirirse ülke büyük kazanımlar sağlar" dedi.

Gelişmiş ülkelerde kooperatiflerin çok gelişmiş olduğunu ifade eden Şenoğlu, "Bizdeki kooperatif çalışmaları çok zayıf gidiyor. İl genelinde 120 kooperatiften sadece 10 ya da 15'i düzgün çalışıyor. Çiftçiler, ziraat odası ve kooperatiflere destek çıkmalı. Kooperatifleşme sağlanamazsa çiftçin kalkınması zor olacak. Tarım Bakanlığı, politika belirlerken, kooperatifler, ziraat odaları ve üniversitelerden faydalanmalı, görüşlerini almalı" şeklinde konuştu.

Şenoğlu, "Tüm riskler çiftçide toplanmış. tohumcusu parasını alır, kabzımalı parasını alır, ancak en fazla riski alan çiftçi en az parayı alıyor. Kooperatifleşmenin ve örgütlenmenin önemi burada ortaya çıkıyor. Çiftçi örgütlenmesini sağlarsa, hak ettiği parayı kazanır. Tarım girdilerini oluşturan tohum ve ilaç fiyatları artıyor. Devletin desteğiyle çiftçiliği yürütmek çok zor. Tarım Bakanlığı, destekleri yeniden gözden geçirmezse, çiftçimizin durumu gelecek senelerde daha da kötü olacak" dedi.

Kendilerinin siyasetle ilgisinin olmadığını ifade eden Şenoğlu, sadece çiftçinin sorunlarını dile getirdiklerini ve politikacıların çiftçilerin sorunlarını çözmesi gerektiğini ifade etti.
<font face="verdana,geneva" size="2">Gelişmiş &uuml;lkelerde kooperatiflerin &ccedil;ok gelişmiş olduğunu ifade eden <strong><font color="#cc0000">Şenoğlu,</font></strong> &quot;Bizdeki kooperatif &ccedil;alışmaları &ccedil;ok zayıf gidiyor. İl genelinde 120 kooperatiften sadece 10 ya da 15'i d&uuml;zg&uuml;n &ccedil;alışıyor. &Ccedil;ift&ccedil;iler, ziraat odası ve kooperatiflere destek &ccedil;ıkmalı. Kooperatifleşme sağlanamazsa &ccedil;ift&ccedil;in kalkınması zor olacak. Tarım Bakanlığı, politika belirlerken, kooperatifler, ziraat odaları ve &uuml;niversitelerden faydalanmalı, g&ouml;r&uuml;şlerini almalı&quot; <strong><font color="#cc0000">şeklinde konuştu.</font></strong><br /><br />Şenoğlu, <font color="#cc0000">&quot;T&uuml;m riskler &ccedil;ift&ccedil;ide toplanmış. tohumcusu parasını alır, kabzımalı parasını alır, ancak en fazla riski alan &ccedil;ift&ccedil;i en az parayı alıyor. Kooperatifleşmenin ve &ouml;rg&uuml;tlenmenin &ouml;nemi burada ortaya &ccedil;ıkıyor. &Ccedil;ift&ccedil;i &ouml;rg&uuml;tlenmesini sağlarsa, hak ettiği parayı kazanır. Tarım girdilerini oluşturan tohum ve ila&ccedil; fiyatları artıyor. Devletin desteğiyle &ccedil;ift&ccedil;iliği y&uuml;r&uuml;tmek &ccedil;ok zor. Tarım Bakanlığı, destekleri yeniden g&ouml;zden ge&ccedil;irmezse, &ccedil;ift&ccedil;imizin durumu gelecek senelerde daha da k&ouml;t&uuml; olacak&quot;</font> dedi.<br /><br />Kendilerinin siyasetle ilgisinin olmadığını ifade eden Şenoğlu, sadece &ccedil;ift&ccedil;inin sorunlarını dile getirdiklerini ve politikacıların &ccedil;ift&ccedil;ilerin sorunlarını &ccedil;&ouml;zmesi gerektiğini ifade etti.</font>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
2051533776808d7472fc4c480b8fc005@