Tarımsal atıklardan saksı toprağı üretilecek

Süs bitkisi üretimi için her yıl yurt dışından yaklaşık 30 bin ton civarında torf ithalatı yapan Türkiye, bu ihtiyacını tarımsal atıklardan saksı toprağı üreterek karşılayabilecek.

Sakarya Ziraat Odası\'nca hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen proje kapsamında, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü\'nde hasat artıkları ve hayvansal gübrelerin karışımıyla süs bitkileri için saksı toprağı üretilecek. Projenin ana maddesini fındık çotanağı oluşturacak.

Türkiye\'de torfa alternatif oluşturacak saksı toprağı için çalışma başlatıldı. Proje kapsamında fındık çotanağı, mısır samanı, süpürge otu, çeltik kavuzu, çim biçme atıkları, ay çiçeği atıkları gibi her türlü bitkisel hasat atığı ve artığı saksı toprağı geliştirmek için kullanılacak. Tarımsal atıklar, hayvansal gübrelerle karıştırılarak kullanıma hazır, bitki büyütme performansı yüksek saksı toprağı elde edilecek.

Elde edilecek ürün özellikle rulo çim üretimi yapılan tarım arazilerinde de kullanılabilecek. Rulo çim üretimi ya direk, tarım toprağı üzerine ekilerek veya toprak üzerine az miktarda torf eklenerek yapılıyor. Her hasattan sonra 4-5 santimetre kalınlığında verimli üst toprak katmanı çimle birlikte alandan kaldırılarak toprak erozyonuna neden oluyor. Tarımsal atıklardan elde edilen toprağın serilmesiyle yapılacak çim üretiminde verimli tarım toprakları da korunmuş olacak.

Üniversitede eğitim


Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, projenin hem çiftçiye hem de süs bitkisi üreticilerine fayda sağlayacağını söyledi. Proje sayesinde çevre kirliliğine neden olan tarımsal atıkların ekonomiye kazandırılacağını kaydeden Şenoğlu, "Tarımsal atıkları dış mekan süs bitkisi üretiminde kullanacağız. Hem doğayı kirletmeyeceğiz. Hem de geri dönüşüm sağlayacağız. Projenin maliyeti 14 bin lira. Çalışmada atıkların karakteristlik özellikleri belirlenecek. Bu kapsamda süs bitkisi üreticileri saksılı bitki yetiştirme ortamı hazırlama konusunda üniversitede eğitim alacak. Saksı toprağı konusunda el kitabı basılacak." diye konuştu.

 Projenin yürütücülüğünü yapan Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Saim Özdemir ise tarımsal atık ve artıklarından süs bitkisi için saksı toprağı oluşturulacağını söyledi. Başka bir çalışmada fındık çotanağından saksı toprağı üretimi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özdemir, şunları kaydetti: "Dış mekan süs bitkisi sektörünün merkezi konumuna gelen Sakarya’da halen saksıda yetiştirmeye hiç uygun olmayan doğal toprak kullanılıyor. Süs bitkiciliğinde ileri gitmiş ülkelerde toprak yerini çoktandır organik bazlı malzemeler kullanılmaktadır. Geliştirilen bu projede de bölgemiz koşullarında bol miktarda bulunan organik artık ve atıklardan saksı toprağı geliştirme teknik ve yöntemleri pratik olarak süs bitkisi üreticileri ile paylaşılacak. Saksı toprağı projemizin ana bileşeni saksı yetiştirme ortamı olmaya çok müsait olan ülkemize özgü ürün fındık çotanağı olacak. Diğer tarımsal atıklar ve hayvansal gübreler de buna eklenip harmanlanarak fiziksel karakter oluşturma ve gübre sağlama yönünden ideal saksı toprağı oluşturulacak. Geliştirilen yetiştirme ortamı hem bitkilere daha fazla su ve gübre sağlayabilecek ve hem de saksıda stabil tutunma ortamı sağlayacak. İlave gübrelemeye gerek kalmayacak. Doğal toprak ve torfa alternatif olabilecek saksı toprağı üretilmiş olacak. Bu sayede toprağımız erozyona uğramayacak, atıklarımız değerlendirilmiş olacak. Alternatif ürün sayesinde yurt dışından torf ithalatı önlenecek. Talep ortadan kalkacak."
Tarımsal atıklardan saksı toprağı üretilecek
Tarımsal atıklardan saksı toprağı üretilecek
Tarımsal atıklardan saksı toprağı üretilecek
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
f326a115d6ddb916a94db8caf527c0a7@