"Tasarrufla proje atağı sürecek"

Şehirde devam eden tasarruf çalışmalarına ilişkin önemli bir istatistiği paylaşan Başkan Toçoğlu, “Çevre alanında 6 yılda 2 milyon 115 bin 924 ton su tasarruf ettik. Bu rakam 140 bin ailenin bir aylık su tüketimine denk geliyor. Tasarruf ederek yeni projeler üretiyoruz” dedi. Toçoğlu ayrıca 100 milyon liralık Akçay Barajı’nın tamamlanmasıyla Sapanca Gölü’nden yıllık 40 milyon metreküplük su tasarrufunun sağlanacağını da kaydetti.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, şehirde 2010 yılından bu yana devam eden su tasarruf çalışmalarına ilişkin bilgiler paylaştı. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı özelinde şehir genelinde önemli tasarruf işlemleri yaptıklarını söyleyen Toçoğlu, 6 yılda çevre alanında 2 milyon 115 bin 924 ton suyun tasarruf edildiğini kaydetti. Toçoğlu bu rakamın 140 bin ailenin bir aylık su tüketimine denk geldiğini de ifade etti.

6 yılda önemli istatistik


Toçoğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak doğal kaynaklarımızın etkili ve maksimum düzeyde yeterli bir şekilde kullanımı konusunda büyük bir çaba ortaya koyuyoruz. Bunun gerek ait olduğumuz dinin gerekse de medeniyet mirasımızın en önemli sacayaklarından biri olduğunu biliyoruz. Suyun ihtiyaçtan fazla tüketilmemesi hususunda kurum olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Özellikle soluduğumuz havanın, yürüdüğümüz toprağın en önemli bileşeni olan suyun tasarruf edilmesi konusunda ilgili birimlerimizin birçok çalışması var. Bu konuda yenilikçi projeler üretmenin yanında yeni teknolojileri üretim süreçlerine dahil ederek su tasarruf etme yoluna gidiyoruz. Son 6 yılda bu başlıkta ciddi bir mesafe aldık” diye konuştu.

Tasarruf yeni yaşam alanları demektir

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının su tasarrufu konusundaki çalışmalarına değinen Toçoğlu, “Şuanda şehrin tamamında sulama çalışması yaptığımız yeşil alanlar metrekare bazında 729 bin 260’lık bir alanı kaplıyor. Biz ifade ettiğim tüm bu alanda otomatik sulama yapıyoruz. Tankerle sulamaya nazaran yaptığımız otomatik sulamayla sadece bu 6 yılda 2 milyon 115 bin 924 ton su tasarrufu sağladık. Bu rakam 140 bin ailenin bir aylık su tüketimine denk geliyor. Çevre birimlerimiz otomatik sulamanın hem işgücü, hem su, hem de enerji konusunda sağladığı tasarruf imkânlarının bilincindeler. Bu tasarruf yeni yaşam alanlarını Sakarya’mızla buluşturmanın da önünü açıyor” şeklinde konuştu.

Gölden 40 milyon metreküplük kazanç

Su tasarrufu konusuna Büyükşehir ve SASKİ birlikteliğiyle bütüncül bir yaklaşım getirdiklerini de açıklamalarına ekleyen Toçoğlu, “Sapanca Gölümüzün su toplama kapasitesi bir milyar 700 milyon metreküptür. Bilindiği gibi gölümüz şehrin tek içmesuyu kaynağı ve biz bu gerçekle yola devam edilemeyeceği inancını taşıyoruz. Bu yüzden toplam 100 milyon liralık büyük bir yatırım yaparak, Akçay Barajı’nı şehre kazandırıyoruz. Şuanda barajda inşa işlemleri devam ediyor. Bu dev projemiz tamamlanıp hizmete girdiğinde; Sapanca Gölü’nden yıllık 40 milyon metreküplük su tasarrufu sağlayacak. Bu da yıllık gölün yüzde 23’lük kısmında çok ciddi bir tasarruf rakamına ulaşılacağı anlamına gelir. Ayrıca enerji maliyetleri de düşecek. Akçay Barajıyla şehrimize 3 yeni HES kazandıracağız. Enerji üretim kapasitemiz iki katına ulaşacak. Yani bu projeyle nereden bakarsanız bakın tasarruf sağlıyor; üretiyor; Sakarya’ya kazandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tasarruf önceliğimizdir

Sakarya’ya hizmet etmenin yalnızca proje üretmekten geçmediği notunu da paylaşan Başkan Toçoğlu, açıklamalarına şu şekilde son verdi; “’Yiyiniz, içiniz, fakat isrâf etmeyiniz’ kutsi ayetinin muhatapları biziz, tüm insanlık. Yönetici sıfatımızın ötesinde insan olarak israf konusuna ayrıca bir ehemmiyet atfetmeli, bu konu üzerinde ayrım gözetmeksizin hepimiz hassasiyetli bir duruş ortaya koymalıyız. Doğal kaynaklarımızı, çevreyi, suyu, yeşili, toprağı koruyoruz. Dünyevi kazançlar uğruna zenginliklerimizi tarumar etmiyoruz. Bu konuda tavrımız nettir. Dengeyi buluyoruz. Bu istikamet üzerine projeler geliştiriyor; çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
e1f5eefc8191fb7026b580d09d0857a6@